Ікра, «гриби» і салат. Рецепти смачної консервації з кабачків і цукіні на зиму

24 червня 2021, 06:14

Кабачки або цукіні - фрукт з сімейства гарбузових. У нього є два величезних переваги: смак, який поєднується майже з усіма продуктами, і зовсім невелика калорійність — всього 17 ккал.

Не дивлячись на те, що це фрукт, готують його, переважно, як овоч. Кабачки дуже корисні: допомагають уникнути проблем з травленням, багаті антиоксидантами і протизапальними речовинами. Крім того, вони позитивно впливають на серце.

Відео дня

Щоб страви виходили смачніше, вибирайте свіжі і молоді овочі (Фото: Unsplash)
Щоб страви виходили смачніше, вибирайте свіжі і молоді овочі / Фото: Unsplash

Існують буквально сотні рецептів страв з цукіні. Їх можна запікати, готувати з перцем чилі, фарширувати, готувати по-корейськи або робити з них ніжний крем-суп і ще смажити в клярі з горіхами за рецептом Євгена Клопотенко. З них виходять чудові оладки з сиром.

Раніше НВ розповідав, як заморожувати кабачки та інші овочі на зиму. Ділимося підбіркою незвичайних рецептом консервацій з цукіні і кабачків.

Кабачки як гриби на зиму

інгредієнти:

  • 2 кг кабачків
  • 2 зубчики часнику
  • 6 ст. л. масла
  • 2 ст. л. оцту 9%
  • 2 ст.л. солі
  • 1,5 ст. л. цукру
  • перець чорний молотий
  • зелень кропу
Кабачки як гриби -
Кабачки як гриби - "тренд" сезону закруток / Фото: Instagram / golden__ray

Приготування:

1. Кабачки промити, висушити і нарізати кубиком. Якщо плоди старі, то краще очистити від шкірки і насіння. Нарізані овочі перекласти у велику миску, краще скляну.

2. Промити кріп, просушити, нарізати невеликими пучками. Додати до кабачків. Часник пропустити через прес і додати туди ж. Потім додати сіль, цукор, перець, олію та оцет. Добре перемішати, накрити і дати постояти 1,5 години при кімнатній температурі.

3. Кабачки розкласти по простерелізуваним банкам. Залити маринадом. Закатати звичним способом, закутати в ковдру і дати охолонути.

Мариновані кабачки на зиму

Інгредієнти:

На вісім літрових банок

  • 5 кг кабачків
  • 3,5 л води
  • 300 мл оцту 9%
  • 6 ст. л. солі
  • 5 ст. л. цукру
  • лаврове листя, чорний перець горошком, часник, листя хрону, цвіт кропу, петрушка, листя чорної смородини

Мариновані кабачки мають неповторний смак (Фото: Instagram / alzolotarewa)
Мариновані кабачки мають неповторний смак / Фото: Instagram / alzolotarewa

Приготування:

1. У велику каструлю налити воду, додати сіль і цукор, закип’ятити. Після закипання додати оцет.

2. Зелень промити, просушити, розрізати на невеликі смужки. Часник почистити і розділити на дольки.

3. На дно стерильних баночок покласти парасольки кропу, кілька зубчиків часнику, лавровий лист, за бажанням — петрушку і смородину.

4. Кабачки вимити і порізати на дольки або четвертинки по 1,5 см. Розкласти по банках до верху. Залити баночки киплячим розсолом, накрити кришкою.

5. У велику каструлю на дно покласти рушник і поставити банки всередину. Залити гарячою, але не киплячою водою з чайника каструлю, щоб рівень води не доходив приблизно 2 см до горлечка банок. Поставити на вогонь.

6. Після закипання, стерилізувати ще 10 хвилин. По одній діставати банки і закривати ключем для консервації. Потім укутати в ковдру, перевернути і залишити приблизно на добу до повного охолодження.

Кабачкова ікра на зиму

Інгредієнти:

  • 1 кг кабачків (молодих і без пошкоджень)
  • 2 помідори
  • 1−2 шт цибулі
  • 1 морква
  • 1−2 зубчики часнику
  • 50 мл рослинного масла
  • Сіль, перець, цукор
Домашня кабачкова ікра завжди виходить смачніше покупної (Фото: Instagram / zhemle1829)
Домашня кабачкова ікра завжди виходить смачніше покупної / Фото: Instagram / zhemle1829

Приготування:

1. Кабачки вимити і очистити від шкірки. Морквину очистити і натерти на дрібній тертці. Цибулю почистити і дрібно нарубати ножем. Помідори ошпарити, зняти шкірку і видалити насіння, потім дрібно нарізати.

2. У глибокому сотейнику розігріти масло, обсмажити цибулю і моркву. Натерти часник, додати сіль і перець. Протушкувати на невеликому вогні під кришкою приблизно 10 хвилин. Додати помідори і тушкувати ще 10 хвилин.

3. Кабачки нарізати дрібними кубиками або пропустити через м’ясорубку. Додати трохи води і тушкувати під кришкою півгодини. Обов’язково регулярно перемішувати.

4. Потрібно подрібнити всі овочі в сотейнику. Можна скористатися блендером, але краще — товкучкою для картоплі. Додати 1−2 ч. л. цукру. Тушкувати ще 10 хвилин. Якщо вологи багато, то краще не накривати кришкою, щоб вона випарувалася.

5. Ікру можна їсти відразу або консервувати звичайним способом на зиму.

Салат з кабачків на зиму

Інгредієнти:

  • 500 г кабачків
  • 200 г моркви
  • 100 г цибулі
  • 2−3 зубчики часнику
  • Трохи запашного перцю горошком
  • 4 ст. л. олії
  • 2 ст. л. оцту 9%
  • 2 ст. л. цукру
  • 1 ст. л. солі
Кабачок краще натерти на тертці, але можна і нарізати тонкою соломкою короткою (Фото: Unsplash)
Кабачок краще натерти на тертці, але можна і нарізати тонкою соломкою короткою / Фото: Unsplash

Приготування:

1. Овочі вимити, потерти на тертці. Цибулю тонко нашаткувати півкільцями. Добре перемішати.

2. В окремій ємності змішати в невеликій кількості води сіль, цукор і оцет до повного розчинення. Часник видавити через прес, ретельно перемішати. При бажанні, можна додати чилі перцю або чорного меленого.

3. Маринадом залити овочеву суміш, перемішати, накрити кришкою і залишити маринуватися на 3 години при кімнатній температурі.

4. На дно стерильних баночок розкласти горошини запашного перцю, зверху утрамбувати замаринований салат. Накрити кришкою, а потім простерилізувати півгодини і закатати ключем. Закутати в ковдру і дати охолонути повністю.

Редактор: Лілія Вітюк
Показати ще новини
Радіо НВ
X