«Важлива емоція свята». Теолог розповів про традиції Горіхового Спаса

Горіховий Спас є відданням свята Успіння Богородиці (Фото:NatashaBreen / depositphotos)
Теолог і виконавчий директор Центру спільних дій Андрій Андрушкін в ефірі програми Картата потата розповів про три серпневих Спаси, їх традиції та сучасне святкування.
29 серпня християни відзначають останній із Спасів — Горіховий, який є відданням свята Успіння Богородиці. Цей день закриває цикл літніх свят і вихідних, припадаючи на останню суботу серпня.
Деякі традиції, пов’язані з цим і попередніми православними святами, усе ще збереглися в побуті людей. Про це та про те, що краще приготувати на це свято, Даша Малахова поговорила з теологом Андрієм Андрушкіним в ефірі програми Картата потата на Радіо НВ.
«Горіховий третій Спас — це закінчення літургійного церковного року, він пов’язаний зі збором хліба та горіхів. Але всі ці традиції святкування не зовсім українські, вони беруть коріння у наших сусідів і навіть не збігаються з нашим сезонним календарем. Наприклад, мед в Україні збирають у липні, а Медовий Спас — тільки в серпні: це свято Російської Імперії, де клімат більш холодний, а тому й мед там збирають пізніше. До того ж це християнське свято наклалося на давньослов’янське свято, яке відзначалося на наших землях і було присвячене вшануванню води. Найбільшим Спасом був другий, Яблучний, або Преображення. Саме він на наших землях був відомий як, власне, Спас», — розповів гість програми.

«Що повинно бути на столі на свято? Мета свят об'єднувати та підтримувати сімейні цінності. Дуже приємно раптово виявитися на Горіховий Спас вдома, коли ти йдеш по вулиці й відчуваєш, як смажать ковбасу, готують страви, та ще й пахне квітами. У мене в „славні“ 90-і роки, саме на Преображення Господнє, на Спаса була така історія. Мама вирішила влаштувати свято, усіх зібрала, але тоді жилося важко. Ми малі, батьки — викладачі в середній школі, у країні все непросто. Святкова трапеза складалася з гречки, однієї банки шпрот і смажених в яйцях кабачків. Але це було класно. Ми сиділи за столом і мріяли про те, як би ми поїхали на море, якби в нас були гроші. Важлива сама емоція свята, родинні стосунки, до сих пір я пам’ятаю смак кожного інгредієнта того дуже простого столу, де ніхто не готував складний бограч, або ще щось. Але відчувалося наповнення любові в будинку. Це відчуття і створює смак. Особливо, коли ти готуєш для сім'ї, тому що сам для себе ти не станеш готувати складних страв, а для великого кола — так», — поділився спогадами Андрій Андрушкін.
Більше про традиції та святковий стіл Горіхового Спаса слухайте в програмі Картата потата від 27 серпня.