З рису, пшениці або булгуру. Рецепт голодної куті на Водохреще

18 січня, 05:23
У Святвечір Хрещення готують кутю (Фото:Instagram.com/kovalnadiya_photographer)

У Святвечір Хрещення готують кутю (Фото:Instagram.com/kovalnadiya_photographer)

19 січня християни відзначають велике свято — Хрещення Господнє. У його Святвечір відзначають другий Святий вечір, коли на стіл прийнято подавати голодну кутю.

Голодна кутя — це страва, яку обов’язково готують на Святвечір Хрещення. Її першою подають на стіл і трапезу починають саме з неї. Голодною її називають тому, що з вечора 18 січня і до моменту освячення води в водоймах, заборонено їсти будь-яку їжу.

Відео дня

Рецепт голодної куті на Водохреща

Кутя з пшениці

Голодна кутя на Водохреща (Фото: Instagram.com/fox_ua)
Голодна кутя на Водохреща / Фото: Instagram.com/fox_ua

Інгредієнти:

  • 350 г пшениці
  • 100 г маку
  • 100 г волоських горіхів
  • 100 г родзинок
  • 2 ст. л. рідкого меду
  • вода

Приготування:

1. Пшеницю попередньо промити і замочити у холодній воді на три години. Потім її потрібно варити на невеликому вогні до готовності - щоб вона стала м’якою, але не розварилася.

2. Мак залити окропом і залишити на півгодини. Потім воду злити, а мак розтирати до появи «молочка».

3. Роздинки промити, горіхи очистити від шкарлупи, трохи підсушити в духовці і порубати ножем на великі шматочки.

4. У великій ємності змішати кашу, родзинки, горіхи і мед. Залити водою і розмішати.

Кутя з рису

Кутя з рису (Фото: Instagram.com/yizhakultura)
Кутя з рису / Фото: Instagram.com/yizhakultura

Інгредієнти:

  • 1 склянка рису
  • 100 г родзинок
  • 1 ст. л. цукру
  • кориця на смак

Приготування:

1. Рис промити, залити холодною водою і варити до закипання води. Потім відкинути на друшляк і промити холодною водою. Перекладіть його в каструлю, залийте холодною водою і варіть до готовності не помішуючи. Коли крупа буде готова, потрібно дати їй охолонути.

2. Цукор розвести в невеликій кількості теплої води. Родзинки промити.

3. У глибокій мисці змішати рис, солодку воду, родзинки і додати корицю до смаку. Ретельно перемішати.

Кутя з булгуру

Голодна Кутя на Водохреща (Фото: Instagram.com/natalia_yakna)
Голодна Кутя на Водохреща / Фото: Instagram.com/natalia_yakna

Інгредієнти:

  • 200 г булгуру
  • 2 ст. л. кунжуту
  • 2 ст. л. насіння соняшнику
  • 2 ст. л. меду
  • 100 г родзинок
  • 100 г маку
  • 100 г волоських горіхів
  • дрібка солі

Приготування:

1. Відварити булгур до м’якості протягом 15−20 хвилин. Дати охолонути.

2. Підготуйте наповнення: запарьте мак, промийте родзинки, порубіть волоські горіхи.

3. Розпарений мак потрібно подрібнити у блендері або розтерти і перемішати з медом до однорідності.

4. В окремій ємності змішати всі інгредієнти і перемішати.

Редактор: Лілія Вітюк

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X