Шість основних причин. Чому вибухають банки із консервацією

21 липня, 10:29
Чому вибухають банки із консервацією (Фото:mors74 / depositphotos)

Чому вибухають банки із консервацією (Фото:mors74 / depositphotos)

Мариновані огірки, помідори, перці, варення та джем — найпопулярніші серед усього різновиду домашньої консервації. Але часто буває так, що банки вибухають.

Після довгої консервації та важкої праці дуже прикро побачити, що закатані банки помутніли, кришка поповзла вгору, а деякі закрутки й зовсім вибухнули. Ми розібралися, чому банки з консервацією вибухають і як запобігти цьому процесу.

Відео дня

Чому вибухають банки із консервацією: головні причини

Неправильна стерилізація банки та кришки

Найбільш поширена причина вибухів консервації – неправильна чи недостатня стерилізація банок. Обробка теплом вбиває всі бактерії та запобігає проблемам з консервацією. Але коли в банці залишаються бактерії, вони продовжують харчуватися овочами та фруктами, виділяючи вуглекислий газ, який накопичується і в союзі з активним бродінням спочатку призводить до помутніння розсолу, а потім до вибуху кришки.

Нещільно закрита кришка

У момент консервації, коли ви накладаєте кришку на банку, туди може потрапити повітря, яке створює ідеальні умови для розвитку мікроорганізмів. Тому, після приготування закрутки переверніть банку догори дном і струсіть кілька разів. Переконайтеся, що вміст не протікає. Досвідчені господині також не рекомендують використовувати для консервації великі огірки з порожнечою всередині – у них також збирається повітря.

Недостатня чистота

Іноді причиною вибуху консервації стає недостатня обробка овочів, фруктів та ягід. Якщо продукти були погано помиті, то на них зберігаються бактерії та шкідливі мікроорганізми. Ретельно вимийте всі овочі, фрукти та зелень, які використовуються для консервації. Також обов'язково промийте банки зсередини від розводів і забруднень, тому що у багнюці також розмножуються бактерії, через які можуть вибухати банки.

Недостатньо заповнені банки

При будь-якій консервації всі інгредієнти потрібно додавати рівно у тій кількості, в якій зазначено в рецепті. Особливо це стосується головного консерванту – оцту. Банки потрібно заповнити розсолом або іншою рідиною до самої основи шийки. Якщо в банці багато повітря, ризик вибуху закрутки зростає в рази.

Неправильно приготовлена консервація

При приготуванні консервації не зменшуйте та не подовжуйте час варіння та підготовки всіх інгредієнтів. Також не відхиляйтесь від кількості продуктів. Дуже ретельно використовуйте спеції, дотримуючись всіх пропорцій. Крім того, слід враховувати, що трилітрові банки вимагають більшого часу стерилізації: на паровій бані при температурі 60° їм достатньо 1 години. При підвищенні нагріву час скорочується. Якщо кип'ятите банки з консервацією на газовій плиті, починайте з мінімального вогню, оскільки великий вогонь може призвести до тріщини на банці.

Неправильна температура зберігання

Часто допускається та сама помилка: відразу після закрутки деякі господині відносять банки у місце їх постійного зберігання. Однак, щоб консервація довго стояла, її потрібно перевернути вгору дном, укутати чимось теплим і залишити в такому положенні остигати, приблизно на добу. Якщо у вас немає холодного підвалу, банки можна зберігати в холодильнику. Максимально допустима температура для зимових заготовок – +10°С.

Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X