Запечений, пряний або по-корейськи. Три незвичайних способи приготувати буряк

27 січня 2021, 03:23

Коли хочеться чогось смачного, корисного, трохи незвичайного, але простого у приготуванні, можна експериментувати з овочами, які, швидше за все, є вдома. Наприклад, з буряком.

Це унікальний коренеплід, який варто включити в свій раціон. У чому користь буряків? Їх заслужено називають енергетиками з городу, адже в них міститься безліч корисних елементів, нітратів, вітамінів, які підвищують витривалість і сприяють зміцненню імунітету.

Відео дня

Шляхом проведення певних експериментів вчені довели, що нітрати позитивно впливають на серцево-судинну систему. Їх вживання служить профілактикою захворювань серця.

Буряк сприятливо впливає на серцево-судинну систему (Фото: foodism360 \ unsplash)
Буряк сприятливо впливає на серцево-судинну систему / Фото: foodism360 \ unsplash

Що приготувати з буряку?

Буряк використовують у багатьох популярних рецептах: у вінегреті, оселедця під шубою, борщі. Але на цьому список не закінчується. З нього можна приготувати пряну грузинську закуску пхалі, холодний суп шалтібарщай, а також безліч салатів — з козячим сиром, яблуком і горіхами, рисом і багатьма іншими інгредієнтами.

Буряк по-корейськи — рецепт

Інгредієнти:

  • 450 г буряка
  • 1 зубчик часнику
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 ч. л. кунжуту
  • 2 ст. л. яблучного оцту
  • Сіль за смаком

Для заправки

  • 3 ст. л. рослинної олії
  • 0,5 ч. л. коріандру
  • ¼ ч. л. червоного меленого перцю
  • 1 зубчик часнику
  • половина гострого перцю

Приготування:

1. Буряк вимити, трохи відварити, приблизно 10−15 хвилин — цього буде досить, в залежності від його розміру. Злийте окріп і відразу поставте каструлю з буряком під холодну проточну воду. Залийте його крижаною водою і залиште хвилин на 10.

2. Потім натерти коренеплоди на тертці або нарізати тонкою соломкою — як зручніше. Додати цукор, сіль, оцет, роздавлений часник і перемішати.

3. Гострий перець дрібно наріжте, часник також подрібніть ножем. Обсмажте їх на розігрітій олії з додаванням коріандру. Робити це потрібно дуже швидко, буквально протягом 5 секунд і відразу перелити її у ємність з буряком. Добре перемішати.

4. Салат перекласти в контейнер і дати настоятися кілька годин. При подачі прикрасити кунжутом.

Для рецепта
Для рецепта "по-корейськи" буряк потрібно натерти або нарізати тонкою соломкою / Фото: Katerina3 \ depositphotos.com

Запечений буряк у духовці - рецепт

Інгредієнти:

  • 12 невеликих буряків
  • 3 ст. л. оливкового масла
  • 1,5 ч. л. чебрецю
  • 2 ч. л. солі
  • 1 ч. л. меленого чорного перцю
  • 2 ст. л. малинового оцту
  • 1 великий апельсин (тільки сік)

Приготування:

1. Попередньо розігрійте духовку до 200 °C. Буряк вимийте, очистіть від шкірки, верхньої і нижньої частини, розріжте на великі шматки.

2. Деко застеліть папером для випічки і викладіть буряк. Зверху полийте оливковою олією, додайте чебрець, сіль, перець і випікайте протягом 35−40 хвилин до м’якості. Під час запікання бажано перемішати його один-два рази. Поки овочі в духовці, вичавіть весь сік з апельсина.

3. Коли дістанете буряк з духовки, змішайте його з оцтом, соком, сіллю і перцем. Страву подавайте теплою.

Запечений буряк - це не тільки корисно, але й смачно (Фото: instagram.com/ spoonfulflavor)
Запечений буряк - це не тільки корисно, але й смачно / Фото: instagram.com/ spoonfulflavor

Буряк у мікрохвильовці - рецепт

Інгредієнти:

  • 1 або кілька коренеплодів буряка невеликого розміру

Приготування:

1. Плоди вимити, зрізати хвостики у кожного буряка, зробити по кілька проколів ножем. Помістити їх в посуд для СВЧ якому можна запікати продукти у мікрохвильовці), затягнути харчовою плівкою і відправити запікатися при повній потужності.

2. Скільки запікати буряк? Час приготування залежить від потужності мікрохвильовки. Через хвилин 10 перевірити буряк на готовність, проштрикнувши його ножем. Якщо він досить м’який, значить вже встиг приготуватися, якщо ні - поставити ще на кілька хвилин.

3. Готовий буряк залиште в печі постояти на 10−15 хвилин. Потім його потрібно остудити, почистити і використовувати у будь-яких стравах. Запечений буряк, до слова, більш корисний, адже під час такого приготування він не втрачає більшість своїх корисних елементів, на відміну від вареного. Його можна використовувати як самостійний гарнір або додавати в будь-які інші страви.

Готовий буряк можна використовувати в безлічі рецептів (Фото: instagram.com / nourishandcharm)
Готовий буряк можна використовувати в безлічі рецептів / Фото: instagram.com / nourishandcharm
Редактор: Лілія Вітюк

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X