Цвіль або молочна кислота. Чи небезпечний білий наліт на консервованих огірках і як запобігти його появі

23 червня, 03:05
Біла пліснява на огірках (Фото:lakshmi-777 / depositphotos)

Біла пліснява на огірках (Фото:lakshmi-777 / depositphotos)

Білий наліт на консервованих огірках з’являється досить часто, проте це показник цвілі. Для того, щоб визначити, цвіль це або молочна кислота, є кілька способів.

Якщо ви помітили, що розсіл помутнів, а на його поверхні з’явилася біла плівка, спочатку потрібно розібратися, яким саме способом закривалися огірки: з використанням оцту або тільки з використанням води та солі. Якщо овочі засолити без оцту, а використовувати тільки сіль і воду, то білий наліт — це лише кислота, яку можна змити проточною водою і вживати огірки. Однак якщо на закритих огірках насправді з’явилася цвіль, то така закрутка може бути небезпечною для організму.

Відео дня

Причини появи білого нальоту

Білий наліт на консервованих огірках часто є наслідком того, що під час приготування було порушено деякі технології. Основними причинами такого явища можуть бути такі ситуації:

  • погано вимиті та очищені овочі;
  • неправильне проведення стерилізації тари та кришок;
  • брак розсолу — він не покриває огірки повністю;
  • використання невідповідних інгредієнтів;
  • недотримання рецепту, порушення дозувань;
  • попадання повітря до банки, негерметично закриті кришки;
  • використання для маринування невідповідних сортів;
  • великий вміст хімічних речовин у огірках;
  • недотримання правил зберігання готового продукту.

Наліт на огірках, приготовлених у бочці, може виникати у разі відсутності необхідного гніту під час зберігання або різких змін температури навколишнього середовища.

Чим небезпечний білий осад на консервованих огірках

У білому нальоті присутні певні бактерії, які впливають на наш організм як позитивно, так і негативно.

  • нормалізують та стимулюють роботу кишечника;
  • усувають діарею та запори;
  • зміцнюють імунітет;
  • зменшують можливість розвитку алергічних реакцій;
  • роблять слизову оболонку кишечника менш сприйнятливою до різних подразників;
  • при вживанні огірків із шаром цвілі в організм проникають патогенні мікроорганізми, що спричиняють отруєння або ботулізм.

Як уникнути цвілі на розсолі

Якщо розсіл помутнів і пройшло не більше 2−3 днів від дати закрутки, ситуацію можна врятувати такими способами:

  • Злийте каламутний розсіл, а огірки промийте кип’яченою водою.
  • Кришку та банку потрібно наново простерилізувати.
  • Зробіть новий розсіл акий самий, як ви і робили, якщо рецепт правильний).
  • Додайте спеції та приправи, оскільки використані вже віддали свої смакові якості та аромат.
  • Залийте овочі розсолом і закатайте.

Якщо цвіль з’явилася на огірках, які давно стоять і мають неприємний запах, таку закрутку краще викинути. Для уникнення наступних подібних сценаріїв є деякі поради, як правильно консервувати огірки, щоб уникнути появи білого нальоту:

  1. Для засолювання використовуйте не йодовану сіль. Залежно від розміру огірків концентрація солі різна: 8−9% розчин для великих плодів овжиною більше 10−11 см), 7−8% —для середньоплідних огірків о 10−11 см) і 6−7% — для дрібних огірків (менше 8 см).
  2. При засолюванні додайте кріп, хрін, часник, листя чорної смородини, листя дуба, вишневе листя, естрагон, петрушку, селеру, черемшу, чебрець, гірчицю в зернах, лавровий лист і іншу зелень. Кількість спецій та прянощів не повинна перевищувати приблизно 5% від загальної ваги огірків. Кількість часнику не повинна бути більше 10−15 г на 1 кг огірків, якщо ви не плануєте в одній банці солити і часник.
  3. Огірки для засолювання повинні бути добірними, стиглими та однаковими за розміром.
  4. Найкраще солити огірки в дубових чи березових бочках. Огірки повинні бути повністю занурені в розчин, інакше вони потемніють і просоляться нерівномірно.
  5. Перед засолюванням замочіть огірки в чистій воді на 4−8 годин. Огірки з власного городу соліть безпосередньо в день збору.
  6. При засолюванні у відкритих бочках опустіть у розсіл 30 г свіжомеленої чорної (французької) гірчиці. Тоді пліснява не з’явиться.
Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X