Цвіль або молочна кислота. Чи небезпечний білий наліт на консервованих огірках і як запобігти його появі

Біла пліснява на огірках (Фото:lakshmi-777 / depositphotos)
Білий наліт на консервованих огірках з’являється досить часто, проте це показник цвілі. Для того, щоб визначити, цвіль це або молочна кислота, є кілька способів.
Якщо ви помітили, що розсіл помутнів, а на його поверхні з’явилася біла плівка, спочатку потрібно розібратися, яким саме способом закривалися огірки: з використанням оцту або тільки з використанням води та солі. Якщо овочі засолити без оцту, а використовувати тільки сіль і воду, то білий наліт — це лише кислота, яку можна змити проточною водою і вживати огірки. Однак якщо на закритих огірках насправді з’явилася цвіль, то така закрутка може бути небезпечною для організму.
Причини появи білого нальоту
Білий наліт на консервованих огірках часто є наслідком того, що під час приготування було порушено деякі технології. Основними причинами такого явища можуть бути такі ситуації:
- погано вимиті та очищені овочі;
- неправильне проведення стерилізації тари та кришок;
- брак розсолу — він не покриває огірки повністю;
- використання невідповідних інгредієнтів;
- недотримання рецепту, порушення дозувань;
- попадання повітря до банки, негерметично закриті кришки;
- використання для маринування невідповідних сортів;
- великий вміст хімічних речовин у огірках;
- недотримання правил зберігання готового продукту.
Наліт на огірках, приготовлених у бочці, може виникати у разі відсутності необхідного гніту під час зберігання або різких змін температури навколишнього середовища.
Чим небезпечний білий осад на консервованих огірках
У білому нальоті присутні певні бактерії, які впливають на наш організм як позитивно, так і негативно.
- нормалізують та стимулюють роботу кишечника;
- усувають діарею та запори;
- зміцнюють імунітет;
- зменшують можливість розвитку алергічних реакцій;
- роблять слизову оболонку кишечника менш сприйнятливою до різних подразників;
- при вживанні огірків із шаром цвілі в організм проникають патогенні мікроорганізми, що спричиняють отруєння або ботулізм.
Як уникнути цвілі на розсолі
Якщо розсіл помутнів і пройшло не більше 2−3 днів від дати закрутки, ситуацію можна врятувати такими способами:
- Злийте каламутний розсіл, а огірки промийте кип’яченою водою.
- Кришку та банку потрібно наново простерилізувати.
- Зробіть новий розсіл (такий самий, як ви і робили, якщо рецепт правильний).
- Додайте спеції та приправи, оскільки використані вже віддали свої смакові якості та аромат.
- Залийте овочі розсолом і закатайте.
Якщо цвіль з’явилася на огірках, які давно стоять і мають неприємний запах, таку закрутку краще викинути. Для уникнення наступних подібних сценаріїв є деякі поради, як правильно консервувати огірки, щоб уникнути появи білого нальоту:
- Для засолювання використовуйте не йодовану сіль. Залежно від розміру огірків концентрація солі різна: 8−9% розчин для великих плодів (довжиною більше 10−11 см), 7−8% —для середньоплідних огірків (до 10−11 см) і 6−7% — для дрібних огірків (менше 8 см).
- При засолюванні додайте кріп, хрін, часник, листя чорної смородини, листя дуба, вишневе листя, естрагон, петрушку, селеру, черемшу, чебрець, гірчицю в зернах, лавровий лист і іншу зелень. Кількість спецій та прянощів не повинна перевищувати приблизно 5% від загальної ваги огірків. Кількість часнику не повинна бути більше 10−15 г на 1 кг огірків, якщо ви не плануєте в одній банці солити і часник.
- Огірки для засолювання повинні бути добірними, стиглими та однаковими за розміром.
- Найкраще солити огірки в дубових чи березових бочках. Огірки повинні бути повністю занурені в розчин, інакше вони потемніють і просоляться нерівномірно.
- Перед засолюванням замочіть огірки в чистій воді на 4−8 годин. Огірки з власного городу соліть безпосередньо в день збору.
- При засолюванні у відкритих бочках опустіть у розсіл 30 г свіжомеленої чорної (французької) гірчиці. Тоді пліснява не з’явиться.
