Без зайвих слів. Два класичні рецепти шоколадного торта з вишнею

10 жовтня 2019, 22:03

Шоколад, алкоголь і вишня — класичне десертне тріо. Публікуємо рецепти двох найпопулярніших шоколадних тортів з вишнями і п’янким просоченням — П’яна вишня і Шварцвальд.

Шоколадний торт — один з улюблених десертів в холодну пору року. Шоколадний бісквіт в поєднанні з алкогольним просоченням стає ще більш насиченим, а вишні вносять освіжаючу кислинку.

Відео дня

Шоколадний торт з вишнями: П’яна вишня

Особливість цього торта — використання в поєднанні з шоколадним бісквітом заварного крему і просоченої лікером вишні.

Інгредієнти на 10 порцій:

Шоколадний бісквіт:

  • 6 яєць
  • 200 г цукру
  • 150 г борошна
  • 40 г порошку какао
  • 1 ч. л. розпушувачу
  • рослинне масло для змащування форми

Начинка:

  • 200 г вишень без кісточок (морожених або свіжих)
  • 150 лікеру (вишневого, амаретто або іншого за смаком) чи коньяку

Крем:

  • 1 яйце
  • ¾ склянки цукру
  • 11/2 ст. л. борошна
  • 1 стакан молока
  • 100 г вершкового масла

Шоколадна глазур:

  • 60 г вершкового масла
  • 100 г чорного шоколаду
  • 4 ст. л. цукру
  • 2 ст. л. крохмалю
  • 100 мл молока

Приготування:

1. Вишню завчасно залити алкоголем і залишити на добу або на ніч для просочування.

2. Приготувати шоколадний бісквіт. Включити духовку на 180 °C. Просіяти борошно з розпушувачем і какао, перемішати. У чаші міксера збити яйця з цукром, поступово збільшуючи швидкість міксера. Продовжуючи збивати, після утворення пишної білої маси всипати борошно з розпушувачем і какао. Тісто має вийти гладким, однорідним, не дуже густим. Форму для випічки діаметром 21−22 см застелити пекарським папером, змастити, влити тісто й випікати 30−35 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою. Готовий бісквіт вийняти з форми і остудити на решітці.

3. Приготувати крем для шоколадного торту і начинку. Просочені ягоди відкинути на сито, аби рідина стікла. Рідину зберегти. У невеликій ємності збити віночком яйце і цукор в білу масу. Ввести муку, перемішати. Влити молоко, перемішати. Поставити на малий вогонь. Варити крем 3−4 хвилини, постійно помішуючи, не доводячи до кипіння. Якщо крем загус, ви на вірному шляху. Зняти з вогню, продовжуючи помішувати, остудити до теплого стану. Ввести вершкове масло.

4. Збірка торту. З шоколадного бісквіту зрізати верхівку. Акуратно вийняти м’якоть. Дно і верхівку просочити вишневим соком з лікером, злитим з вишні. Якщо алкоголю занадто багато, розбавити просочення кип’яченою водою. Вийняту раніше м’якоть бісквіту розкришити руками і змішати з кремом. Додати туди ж вишню, перемішати. Начинкою з заварного крему з бісквітом і вишнею заповнити підготовлений корж і накрити верхівкою бісквіту.

5. Як приготувати шоколадну глазур? Крохмаль розвести в двох столових ложках молока. Решту молока змішати з цукром і нагріти. У підігріте молоко додати нарізаний шоколад. Постійно помішуючи, нагрівати суміш до однорідності і повного розчинення цукру і шоколаду. Влити розведений в молоці крохмаль і, помішуючи, довести глазур до кипіння, але не кип’ятити. Тримати на малому вогні до загустіння.

6. Верх і боки торта покрити товстим шаром шоколадної глазурі. Поставити шоколадний торт з вишнею, заварним кремом і глазур’ю на 1−2 години в холодильник.

Шоколадний торт з вишнею: Шварцвальд

instagram.com/theochocolate
Фото: instagram.com/theochocolate

Чорний ліс, або Шварцвальд, — рецепт родом з Німеччини 1930-х, який сьогодні відомий і улюблений по усьому світу. Це один з найпопулярніших десертів в кондитерських, а ще його не так вже й складно приготувати самостійно.

Інгредієнти:

Шоколадні коржі:

  • 2 склянки борошна
  • 2 склянки цукру
  • ¾ склянки какао-порошку, просіяти
  • 2 чайні ложки пекарського порошку
  • 1 чайна ложка розпушувача
  • 1 чайна ложка солі
  • ½ склянки рослинного масла
  • 1 стакан кефіру кімнатної температури
  • 1 склянка окропу
  • 2 великі яйця
  • 2 ч.л. ванільного цукру

Сироп з вишневим лікером:

  • ½ склянки цукру
  • ½ склянки води
  • ¼ склянки вишневого лікеру

Крем зі збитими вершками:

  • 3 склянки холодних вершків 33%
  • ¼ склянки цукрової пудри, просіяти

Шоколадна «кора»:

  • 250 г нарізаного темного шоколаду хорошої якості

Начинка і декор:

  • 21/2 склянки вишень без кісточок, розрізаних навпіл
  • 1 плитка темного шоколаду для стружки (за бажанням)
  • вишня для декору (свіжа або мараскінова)
Brett Jordan / Unsplash
Фото: Brett Jordan / Unsplash

Приготування:

Коржі. Розігріти духовку до 180 °C, змастити жиром дві круглі форми для випічки діаметром 21 см і посипати какао-порошком. Дно застелити пергаментом.

Помістити всі сухі інгредієнти в чашу міксера з насадкою для тіста. Перемішати.

У середній мисці збити всі вологі інгредієнти. Окріп вливайте повільно, щоб яйця не зварилися. Додати вологі інгредієнти в суху суміш і мішати на середній швидкості протягом 2−3 хвилин. Тісто буде дуже рідким.

Вилийте тісто порівну в підготовлені форми і випікайте протягом 45 хвилин, перевірте готовність, проткнувши корж зубочисткою — вона повинна вийти чистою.

Дати коржам охолонути протягом 10 хвилин в формах, потім викласти на решітку до повного охолодження.

Сироп для просочення. Помістити цукор і воду в невеликий сотейник. Перемішати і довести до кипіння. Варити на повільному вогні 1 хвилину, потім зняти з вогню. Додати вишневий лікер і дати повністю охолонути.

Крем із збитими вершками. Збити вершки і цукрову пудру до твердих піків. Збивайте в холодній мисці, холодним віночком.

Шоколадна «кора». Розтопити шоколад над парою або за 20 секунд в мікрохвильовій печі. За допомогою кулінарного шпателя нанести розтоплений шоколад тонким шаром на великий аркуш пекарського папери або гладкий силіконовий килимок. Скрутіть пергамент або килимок. Покладіть на деко і поставте в холодильник або заморозьте до повного застигання. Розгорніть — кора готова.

Збірка і прикрашання торту. Розрізати кожен корж торта навпіл горизонтально. Помістити один шар торта на підставку або блюдо для подачі. Щедро просочити вишневим сиропом. Зверху викласти приблизно 1 склянку збитих вершків і рівномірно розподілити. Покрити приблизно 1 склянкою вишень, акуратно втиснути їх у збиті вершки. Повторити з рештою шарів і покрити боки торта.

Прикрасити торт на свій смак: шоколадною корою, шоколадною стружкою, розетками крему і вишнею — як вам до вподоби.

Як прикрасити шоколадний торт?

Представляємо лучгіе ідеї декорування торта Шварцвальд з Instagram.

Найпростіший варіант: грубо тертий шоколад, краплі крему, свіжі вишні або ягоди з варення:

Боки торту можна залишити відкритими:

За класикою: боки вкриті шоколадною «корою», верх прикрашений збитими вершками і добірними ягодами:

Показати ще новини
Радіо НВ
X