Баклажани на зиму. Чотири найапетитніші рецепти консервації

22 липня 2020, 02:35

Баклажани заслужено вважаються дуже корисними та потрібними в раціоні овочами, які варто припасти й на зиму. Пропонуємо вам кілька цікавих рецептів заготовок.

Баклажани повні вітамінів і мікроелементів, а особливо корисні вони для людей з атеросклерозом, серцево-судинними, кишковими та шлунковими захворюваннями. А для здорових людей - відмінна профілактика здоров'я. Окрім того, дієтологи рекомендують цей низькокалорійний овоч усім, хто хоче схуднути.

Відео дня

Тому, починайте запасатися баклажанами на зиму вже зараз.

Рецепти баклажанів на зиму

Баклажани як гриби

Один з найпопулярніших рецептів баклажанів на зиму.

Інгредієнти:

  • 5 баклажанів
  • 1 лавровий лист
  • 0,5 ч.л. духмяного перцю
  • 0,5 ст.л. солі
  • 5 ст. води
  • 2,5 ст.л. оцту
  • кріп за смаком

Приготування:

Помийте баклажани, поріжте на кубики та залийте підсоленою водою. Дайте синеньким постояти в цій воді близько години, потім злийте її, а кубики акуратно вижміть від зайвої вологи. Далі покладіть баклажани в каструлю, залийте водою та доведіть до кипіння, після чого зніміть піну та додайте оцет.

На дно простерилізованих банок покладіть лавровий лист, перець і кріп, далі заповніть банку баклажанами та залийте їх гарячим розсолом. Потім закручуйте банки та дайте їм охолонути під теплою ковдрою або чимось подібним. Готово!

nathan dumlao / unsplash
Фото: nathan dumlao / unsplash

Смажені баклажани

Ще одна апетитна заготовка з баклажанів на зимовий час.

Інгредієнти на банку 1л:

  • 1 кг баклажанів
  • 5 зубчиків часнику
  • 8-10 гілочок петрушки
  • 2 ст.л. солі
  • 1,5-2 ст. рослинної олії

Приготування:

Вимийте та висушіть баклажани, а потім розріжте їх на кільця товщиною 1 см. На розігріту сковорідку додайте 2 ст.л. олії, обсмажте кільця баклажанів 3-5 хвилин з одного боку, потім переверніть, додайте ще 1 ст.л. олії та обсмажуйте з іншого боку приблизно 3 хвилини.

Почистіть часник і розімніть його, додайте порізану зелень, сіль і змішайте все це. Потім умочуйте кожен шматочок баклажана в цю суміш і щільно укладайте в підготовлені банки. Далі заливайте баклажани рафінованою олією та закручуйте банку.

salome watel / unsplash
Фото: salome watel / unsplash

Баклажани по-корейськи

Це чудовий аппетайзер, підготуйте трохи більше інгредієнтів, адже під час приготування вам напевно захочеться спробувати цю страву.

Інгредієнти:

  • 1 кг баклажанів
  • 250 г моркви
  • 250 г болгарського перцю
  • 250 г цибулі
  • 25 г часнику
  • 1 гіркий перець
  • 1 ч.л. коріандру
  • 2,5 ст.л. солі
  • 4 ст.л. цукру
  • 50 мл оцту 9%

Приготування:

Вимийте баклажани, потім висушіть, наріжте тонкою соломкою та засипте 1 ст.л. солі. Поки баклажани солятся (на це буде потрібна десь година), наріжте соломкою перці, цибулю та натріть моркву.

Коли баклажани просоляться, злийте рідину, яка утвориться, злегка відіжміть баклажани, підсмажте їх на середньому вогні близько 15 хвилин, поки вони не підрум'яняться.

Змішайте в мисці всі інгредієнти, попередньо дуже дрібно нарізавши гострий перець і часник, перемішайте салат і залиште його на 4 години, періодично помішуючи. Потім розкладіть ваші баклажани по-корейськи по банках, простерилізуйте їх і закручуйте.

markus spiske / unsplash
Фото: markus spiske / unsplash

Баклажани з кетчупом чилі

Порада така ж, як і в попередньому рецепті: відразу приготувати з запасом, адже втриматися від того, щоб від'їсти частину заготовки, буде непросто.

Інгредієнти:

  • 1 кг баклажанів
  • 1,5 ст. води
  • 1 ст. цукру
  • 1 ст. оцту
  • 2-3 зубчики часнику
  • 50-60 гр кетчупу чилі
  • 1 ст.л. рослинного масла

Приготування:

Вимийте, висушіть і наріжте баклажани великими шматочками, посоліть їх залиште на півтори години. Потім злийте рідину, злегка відіжміть їх. У каструлі змішайте воду, оцет і цукор, доведіть суміш до кипіння, а потім додайте в неї баклажани. Варіть близько 7 хвилин, потім зніміть з вогню, подрібніть часник і додайте його до баклажанів разом із пікантним кетчупом. Перемішайте суміш, розкладіть її по банках, а зверху полийте олією, щоб підсилити аромат. Готово, можете закручувати банки.

markus spiske / unslash
Фото: markus spiske / unslash

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X