Різдвяний піст. Що можна і що не можна робити

27 листопада 2021, 16:43

Різдвяний піст триватиме з 28 листопада по 6 січня. Це час очищення тіла і душі перед світлим Різдвом, тому православні віруючі дотримуються деяких заборон.

В першу чергу, в Різдвяний піст рекомендується скоротити негативні емоції і переживання. Якщо в пост віруючий не їстиме заборонену їжу, але при цьому буде відчувати злість, сваритися з близькими, критикувати і обговорювати інших — він порушить пост.

Відео дня

Різдвяний піст: що можна робити

Православним християнам в Різдвяний піст не можна грати весілля. Вінчання в цей час не відбувається. На час посту деякі християни утримуються від інтимних стосунків, однак про це можна порадитися зі своїм духівником.

Заборони в їжі: в дні Різдвяного посту суворо забороняється вживати в їжу м’ясо, молочні продукти і яйця. Також забороняється вживання алкоголю, крім вина в окремі дні.

Різдвяний піст: що можна робити

пісні страви (Фото: demchenkov-d@mail.ru / depositphotos.com)
пісні страви / Фото: demchenkov-d@mail.ru / depositphotos.com

У дні посту допустимо вживання хліба, сухарів, горіхів, сирих або квашених овочів, фруктів і сухофруктів, маслин, меду, трав’яних або фруктових відварів і настоїв. У Різдвяний піст можна причащатися частіше, ніж зазвичай.

Також в цей період дозволяється хрестити дітей і дорослих. Також не забороняється під час посту робити пропозицію руки і серця

Різдвяний піст: молитви

молитва (Фото: justinkendra / depositphotos.com)
молитва / Фото: justinkendra / depositphotos.com

Звернення до Бога перед їжею покликане нагадати про духовну складову посту. Потрібно прочитати добре відому всім молитву Отче наш. Тим, кому утримання дається особливо важко, можна доповнити молитву такими словами: Даруй мені, Господи, захист від пересичення і обжерливості, дозволь мені взяти милостиві дари Твої, щоб, скуштувавши їх, зміцнився я духом і тілом і служив би на славу Твою.

Після їжі читається вдячна молитва: Дякуємо Тобі, Христе Боже, за те, що наситив нас земними твоїми благами; не позбав же нас і від Царства Божого, але як серед учнів з’явився Ти, Спаситель, прийди до нас і врятуй нас.

Показати ще новини
Радіо NV
X