З сезонними ягодами. Рецепт тертого пирога від Лізи Глінської

26 червня 2021, 04:40

Кондитер і кулінарний експерт розповіла, як приготувати обожнюваний багатьма тертий пиріг з ягодами.

Тертий пиріг - один із тих класичних рецептів, який практично неможливо не любити, адже він поєднує не тільки улюблені смаки, а й різні текстури. Вважається, що він походить від німецького пирога штрейзеля, який теж має шар із крихт, які і подарували йому назву  нім. Streusel - розсипаний). Однак за нашою традиційною рецептурою тісто бездріжджове, а тому тертий пиріг набагато простіший у приготуванні, ніж його німецький тато.

Відео дня

Рецепт тертого пирога з ягодами

Інгредієнти

Тісто:

  • 200 г борошна
  • 100 г вершкового масла (холодного, 82%)
  • 4 жовтки
  • 60 г цукру (2,5 ст. л. з гіркою)
  • 6 г розпушувача (1 ч. л. з гіркою)
  • дрібка солі

Ягідна начинка:

  • 100 г полуниці
  • 100 г малини
  • 50 г чорної смородини
  • 50 г чорниці
  • 60 г цукру (2,5 ст. л. з гіркою)
  • 20 г кукурудзяного крохмалю (2 ч. л. з гіркою)

Глазурування:

  • 1 жовток
  • 1 ст. л. молока
Надано Лізою Глінською
Фото: Надано Лізою Глінською

Приготування:

1. Приготуйте тісто: змішайте жовтки з цукром, окремо з'єднайте борошно з розпушувачем і сіллю. Натріть у борошно масло, додайте яєчну суміш і замісіть тісто.

Відділіть 1/3 частину тіста, загорнуть у харчову плівку, відправте в морозилку. Решту також оберніть харчовою плівкою і покладіть у холодильник - на 30 хвилин.

2. Приготуйте ягідну начинку: відправте в сотейник ягоди, змішайте цукор з крохмалем, додайте до ягід, перемішайте.

Поставте на вогонь, при постійному помішуванні доведіть до кипіння, дайте прокипіти 20-30 секунд. Перекладіть ягідну начинку в миску та дайте охолонути.

3. Зберіть пиріг: візьміть тісто з холодильника, розкачайте між двома листами пергаменту в коло діаметром 23-24 см. Зніміть пергамент, покладіть тісто в форму і зріжте залишки тіста.

Викладіть начинку і розрівняйте.

Дістаньте тісто з морозильної камери і натріть його на тертці поверх ягідної начинки.

4. Випікайте пиріг: відправте пиріг в розігріту до 175С духовку на 30-35 хвилин.

Змішайте молоко з жовтком для глазурування і змастіть ним пиріг за 3-4 хвилини до готовності.

Посипте готовий пиріг цукровою пудрою.

Смачного!

Тертий ягідний пиріг - відеорецепт

Показати ще новини
Радіо НВ
X