Від вибору м’яса до розташування шампурів. Головні помилки в маринуванні та приготуванні шашлику

3 травня 2021, 09:41

Оскільки сезон пікніків, барбекю і шашликів уже можна вважати відкритими, розповідаємо, як приготувати ідеальне м’ясо на мангалі.

Щоб приготувати смачний шашлик, мало просто взяти м’ясо та посмажити його на мангалі. Приготування шашлику — це ціла наука, а тому варто врахувати всі можливі помилки та не допустити їх, щоб отримати соковите та смачне м’ясо.

Відео дня

Як приготувати смачний шашлик: головні помилки

1.

Вибір м’яса

Не найкращий шашлик починається із не найкращого вибору м’яса для нього. Не варто вибирати ті частини тіла тварин, які найбільше задіяні в її життєдіяльності (грудинка, задня нога, гомілка, лопатка). Таке м’ясо більше підходить для тривалого готування — тушкування, варіння, запікання або взагалі для фаршу. А для шашлику підходить молоде м’ясо з жиром. Наприклад, зі свинини краще брати окіст, корейку, шию або лопатку, з курки — стегна, крила та гомілки, а з телятини — вирізку.

2.

Нарізка

Різати м’ясо на шашлики потрібно виключно впоперек волокон, адже якщо порізати уздовж, волокна в готових шматочках будуть нагадувати нитки, які складно пережовувати. Товщиною шматки м’яса повинні бути близько 4−5 см. Але якщо ви хочете, щоб м’ясо швидше промаринувалося і присмажилося, наріжте його довгими слайсами товщиною близько 1,5 см.

manuel silva / unsplash
Фото: manuel silva / unsplash

3.

Кислота

Часто в маринад додають якусь кислоту, щоб розм’якшити м’ясо. Але якщо ви правильно його виберете, воно і так буде досить м’яким. А ось зайва кислота може погано вплинути на кінцевий результат.

Якщо ж вам просто хочеться трохи пікантності, додайте в маринад буквально чайну ложку хорошого бальзамічного оцту.

4.

Склад маринаду

Молоде якісне м’ясо не потребує великої кількості додаткових смаків, які люди іноді додають у маринад. Повірте, хорошому м’ясу не потрібно все, що є у вашому холодильнику, йому буде достатньо цибулі, ваших улюблених трав, трохи часнику і, за бажанням, легкої кислинки, про яку ми говорили вище.

5.

Час маринування

Тут правило «чим довше, тим краще» не діє і залишати м’ясо більш ніж на 20 годин у маринаді точно не слід. В ідеалі м’ясо повинно маринуватися від 12 до 20 годин.

6.

Сіль

Якщо ви хочете, щоб ваше м’ясо було соковитим, не варто солити його раніше, ніж безпосередньо перед приготуванням. Адже сіль витягає вологу з продукту та довгий контакт м’яса з нею позбавить його від натурального соку.

7.

М’ясо й овочі

Звичайно, смажені на мангалі овочі - це невід'ємна частина шашличної трапези. Але смажити м’ясо й овочі на одному шампурі не варто, адже для їх приготування потрібна різна кількість часу. Якщо ви будете смикати шампури з м’ясом, щоб зняти овочі, м’ясо може втратити якість і смак, а якщо залишите овочі до готовності м’яса, вони згорять. Тому краще підготувати окремі шампури для овочів на мангалі.

victoria shes / unsplash
Фото: victoria shes / unsplash

8.

Деревина для багаття

Для мангала краще вибирати дрова та вугілля фруктових дерев, яблуні або вишні, наприклад. Ці дерева створюють приємний аромат, на відміну від хвойних дерев, які виділяють смоли та можуть зіпсувати не тільки страву, але й увесь мангал. Якщо ж можливості зробити мангал на фруктових деревах немає, непогано підійдуть дуб, ясен або береза.

9.

Розташування шампурів і спосіб обсмажування

Щоб м’ясо не підгорало, шампури варто ставити близько один до одного. Таким чином доступ кисню до вугілля буде меншим, воно не буде сильно займатися і м’ясо не пригорить.

А щоб м’ясо рівномірно присмажилося, не чекайте, поки воно повністю приготується з одного боку перед тим, як перевернути його. Перевертайте м’ясо тоді, коли з нього почне крапати сік і смажте з усіх чотирьох боків по кілька хвилин.

habib dadkhah / unsplash
Фото: habib dadkhah / unsplash

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X