Не тільки красиві. У чому користь кульбаб і як їх їсти

9 травня, 11:06
Кульбаби здавна використовуються в китайській та індійській медицинах (Фото:akoldunov / depositphotos.com)

Кульбаби здавна використовуються в китайській та індійській медицинах (Фото:akoldunov / depositphotos.com)

Хоча більшість людей вважають кульбабу не більше ніж травневою квіткою чи набридливим бур’яном, ця рослина вже давно використовується в фітотерапії та здатна поліпшити здоров’я у багатьох відношеннях.

Війна Росії проти України — головні події 3 червня

Кульбаба — рід багаторічних рослин із сімейства Айстрові. Найпоширенішою є лікарська кульбаба, яку також називають звичайною.

Відео дня

Рослина повністю від кореня до квіток є їстівною та дуже корисною поки вона цвіте, а коли дозріває, втрачає деякі корисні властивості. На смак кульбаба гіркувата і трохи нагадує цикорій.

Зелень кульбаби можна їсти приготовленою чи сирою, вона може стати вашим джерелом вітамінів A, C, K, Е, деяких вітамінів групи В, кількох мінералів, заліза, кальцію та магнію.

Корінь кульбаби часто сушать і вживають у вигляді чаю, але його також можна їсти цілим.

У традиційній китайській та індійській медицинах корінь кульбаби давно використовується для лікування захворювань шлунка і печінки. Сьогодні травники вважають, що він може допомогти в лікуванні багатьох хвороб, включно з вугрями, екземою, високим рівнем холестерину, печією, шлунково-кишковими розладами, діабетом і навіть раком.

markus winkler / unsplash
Фото: markus winkler / unsplash

У чому користь кульбаб

1.

Сечогінний ефект

Діуретики, сечогінні препарати, зазвичай використовуються для лікування високого кров’яного тиску, серцевої недостатності, захворювань печінки і деяких типів захворювань нирок. Деякі вчені вважають, що завдяки сечогінним властивостям кульбаб, їх теж можна застосовувати для лікування подібних захворювань, включаючи лікування переддіабетичних станів, передменструального здуття живота і затримку води.

Дослідження, проведене в 2009 році, показало, що одноразова доза екстракту кульбаби збільшувала частоту сечовипускання, але не збільшувала її обсяг.

2.

Лікування та захист шкіри

У народній медицині сушений корінь кульбаби часто подрібнюють у пасту і змішують з водою для створення заспокійливої маски при шкірних захворюваннях, таких як: прищі, екзема, псоріаз, висипання та фурункули.

Хоча існує мало доказів того, що кульбаба може лікувати ці стани краще чи швидше, ніж час, вона все ж має легкий протизапальний ефект, при якому шкіра якщо і не лікується, то принаймні заспокоюється.

Дослідження, проведене в 2015 році в Канаді, показало, що екстракт кульбаби здатний блокувати шкідливе ультрафіолетове випромінювання B (UVB) при нанесенні на шкіру, захищаючи її від сонячних променів і знижуючи ризик раку шкіри.

Але варто бути обережними, адже іноді кульбаба викликає контактний дерматит, особливо у дітей.

hemptouch cbd / unsplash
Фото: hemptouch cbd / unsplash

3.

Контроль рівня цукру в крові й антидіабетичні властивості

Завдяки інуліну в складі, кульбаби підтримують зростання здорових бактерій в шлунково-кишковому тракті та допомагають боротися з діабетом.

Дослідження в пробірках і на тваринах показують, що цикорієва та хлорогенова кислоти в цій рослині можуть покращувати секрецію інсуліну підшлунковою залозою, одночасно покращуючи всмоктування глюкози (цукру) в м’язову тканину. Цей процес призводить до підвищення чутливості до інсуліну, зниження рівня цукру в крові та полегшення його контролю.

4.

Чистка печінки

Кульбабу часто вживають як тонізуючий засіб, вважаючи, що вона «очищає» печінку.

Крім того, кульбаба робить захисну дію на тканини печінки, коли та піддається впливу токсичних речовин або стресу. Дослідження показало значний захист тканин печінки в мишей, які зазнали токсичного впливу парацетамолу. Вчені пов’язали це відкриття з вмістом у кульбабі ряду антиоксидантів.

Інші дослідження на тваринах показали, що екстракт кульбаби може знизити рівень надлишкового жиру в печінці, і захистити її тканини від окисного стресу.

Однак не слід очікувати таких же результатів у людей через відмінності в метаболізмі з тваринами.

5.

Протиракові властивості

Деякі дослідження показують, що корінь кульбаби може бути багатообіцяючим протираковим засобом. Такий ефект досягається шляхом індукції апоптозу, під час якого старі клітини замінюються новими. При раку апоптоз припиняється, дозволяючи пухлинним клітинам безперешкодно рости.

Дослідження, проведене в 2012 році Університетом Віндзора в Канаді, показало, що екстракт кореня кульбаби здатний викликати апоптоз в клітинах раку підшлункової залози і простати в дослідженнях у пробірках, сповільнюючи їх зростання або запобігаючи їх поширенню.

Кілька пізніших досліджень показали, що різні екстракти кореня кульбаби здатні викликати апоптоз при лейкемії та меланомі.

dagmara dombrovska / unsplash
Фото: dagmara dombrovska / unsplash

6.

Зниження рівня холестерину

Деякі з біоактивних сполук кульбаби можуть знизити рівень холестерину, що, в свою чергу, може знизити ризик серцевих захворювань.

Одне дослідження на тваринах призвело до різкого зниження рівня холестерину і тригліцеридів у мишей, які отримували екстракт кульбаби. Дослідження на кроликах також продемонструвало зниження рівня холестерину при додаванні коренів і листя кульбаби в дієту.

7.

Може зміцнити імунну систему

Деякі дослідження показують, що кульбаба може володіти антибактеріальними та противірусними властивостями, які можуть покращувати здатність вашого організму боротися з інфекціями.

Кілька досліджень у пробірках показали, що екстракт кульбаби значно знижує здатність вірусів до реплікації.

Дослідження також показують, що деякі активні сполуки кульбаби захищають від різних шкідливих бактерій.

olia nayda / unsplash
Фото: olia nayda / unsplash

Можливі побічні ефекти та протипоказання

Корінь кульбаби зазвичай вважається безпечним і добре переноситься дорослими при помірному вживанні. Однак у деяких людей можуть виникати побічні ефекти, включаючи печію, діарею, розлад шлунка і подразнення шкіри.

Якщо у вас алергія на амброзію, хризантеми, календули, ромашку або рослини сімейства складноцвітих, вам слід уникати кореня кульбаби, оскільки він може викликати висипання, сльозотечу й інші симптоми алергії.

Кульбаба також містить йод і латекс, тому уникайте його, якщо у вас алергія на одну з цих речовин.

Вагітним жінкам, годуючим мамам і дітям рекомендується уникати засобів з кульбаби через відсутність досліджень на цих категоріях людей.

Також, можливо, споживання занадто великої кількості кульбаби може знизити фертильність у жінок і рівень тестостерону у чоловіків через фітоестроген, що міститься в рослині.

Кульбаба може несприятливо взаємодіяти з деякими ліками, особливо з діуретиками й антибіотиками. Тому перед вживанням екстракту кульбаби як ліків, краще проконсультуватися зі своїм лікарем.

Як їсти кульбаби

Вживати в їжу можна і квітку, і корінь і листя кульбаби. Ось кілька способів приготування рослини:

1. Зелений салат

Це найпростіший спосіб використовувати зелень кульбаби. Просто виберіть молоді листочки (листя старих квіток будуть більш гіркими) і додайте її в ваш сезонний салат. Листя буде трохи гірчити, нагадуючи руколу, тому краще змішувати його з більш нейтральною зеленню, наприклад салатом або шпинатом.

2. Обсмажена зелень

Термічна обробка кульбаб частково позбавляє її від гіркоти. Спочатку прокип’ятіть зелень близько 5 хвилин, потім перекладіть на сковороду з гарячим оливковою олією та часником і обсмажте 3−5 хвилин. Подавати можна в вірменському стилі як гарнір, обсмажити кульбабу з іншою зеленню, або додати її в інші страви, наприклад, пиріг, пасту або яєчню.

3. Оладки з кульбаб

Зберіть квіткові головки та помийте їх. Потім збийте їх разом із борошном, яйцями та молоком, як зазвичай при приготуванні оладок. Викладіть тісто на сковороду з гарячою олією та смажте до коричневого кольору, як млинці. Подавати краще з медом або повидлом.

4. Варення з кульбаб

Є дві рецептури приготування варення з квітів кульбаби. У першому варіанті потрібно проварити пелюстки в воді з цукром і лимонною кислотою, а потім процідити та закатати в банку. На вигляд варення буде нагадувати мед. Другий варіант варення готується на меду: потрібно зібрати квіти, залити їх медом і дати настоятися на сонці кілька годин. Потім варення можна закривати в банках.

5. Частина тіста

Ви також можете робити вашу випічку більш корисною та красивою, додаючи в будь-яке тісто пелюстки кульбаб.

6. Чай із кульбаб

Процес самостійного приготування напою з кореня кульбаби досить складний і тривалий, тому краще купити готову суміш для приготування чаю або подібного цикорію напою з кульбаби.

7. Вино з кульбаб

Ви також можете надихнутися книгою Рея Бредбері та спробувати приготувати домашнє вино з кульбаб.

8. Їстівний декор

Також ви можете прикрашати різні страви, салати або десерти, квітами чи пелюстками кульбаби.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X