Меню на Святвечір. Три страви з українським смаком від Євгена Клопотенка

3 січня 2021, 03:52

Кулінарний експерт та шеф-кухар Євген Клопотенко після кількох років досліджень української кухні видав книгу автентичних рецептів, а також поділився стравами, які варто приготувати на Різдво.

«Я прагнув показати, що українська кухня багатогранніша, ніж нам здається. Вона глибша та менш стереотипна, ніж ми звикли думати. Вона має шалену енергетику, величну історію та неймовірний потенціал для розвитку. Українська кухня може дивувати», — розповів Євген Клопотенко.

Відео дня

Окрім класичної куті на Святвечір і Різдво кулінарний експерт пропонує приготувати три українські страви: пісні квашу та борщ з «вушками», а також сирні гомбовці.

Рецепт кваші

Інгредієнти

  • 300 мл квасу
  • 100 г в’ялених/копчених груш та яблук (набір для узвару)
  • 5 скибок житнього хліба (та додатково 150 г хліба для чипсів)
  • 50 г волоського горіха
  • дрібка червоного меленого перцю
  • дрібка солі
  • сік ½ лимона
З книги Зваблення їжею з українським смаком
Фото: З книги Зваблення їжею з українським смаком

Приготування

1. Замочіть у квасі 5 шматочків житнього хліба на 10 хвилин. До хлібно-квасної суміші додайте набір для узвару з копчених / в’ялених груш та яблук.

2. Закип’ятіть суміш і дайте їй повністю вистигнути. Дістаньте з холодної суміші запарені груші та яблука.

3. Розм’якшену масу з житнього хліба перетріть крізь сито або перебийте блендером до кремової консистенції. Додайте сік лимона, червоний мелений перець та сіль за смаком.

4. Приготуйте чипси з житнього хліба. Наріжте хліб тонкими шматочками та підсушіть у духовці протягом 3 хвилин при температурі 185 °C.

5. Подавайте квашу, притрусивши дрібно посіченими волоськими горіхами. Прикрасьте чипсами з житнього хліба.

Рецепт пісного борщу з «вушками» та буряковим квасом

Інгредієнти

  • ¼ кореня селери
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 1 буряк
  • 2 лаврових листки
  • 3 горошини духмяного перцю
  • 2−3 зубчики часнику
  • 2 л води
  • ½ білокачанної капусти
  • 3−4 картоплини
  • 3−4 ст. л. олії
  • ½ червоного солодкого перцю
  • 1 склянка томатного соку
  • Сіль, перець

Для бурякового квасу:

  • 0,5 кг буряка
  • 200 г цукру

Для тіста на «вушка»

  • 150 г борошна
  • 75 г води
  • 1 ст. л. олії
  • дрібка солі
З книги Зваблення їжею з українським смаком
Фото: З книги Зваблення їжею з українським смаком

Приготування

1. Буряковий квас приготуйте заздалегідь.

Буряк ретельно вимийте і почистіть. Наріжте невеликими кубиками й засипте в скляну банку. Додайте в банку цукор і залийте охолодженою кип’яченою водою так, щоб накрила буряк на 3−5 см. Банка не має бути повною — залиште місце для бродіння квасу. Коли на поверхні з’являться бульбашки, це буде знак, що реакція бродіння відбувається. Накрийте банку марлею, складеною в 4 шари, та залиште в теплому місці на 3−4 дні.

2. Підготуйте тісто для «вушок». У борошно додайте воду, дрібку солі та 1 ст. л. олії. Замісіть еластичне тісто, що не липне до рук. Залиште його відпочити під рушником або в холодильнику, обгорнувши харчовою плівкою, на 20 хвилин.

3. Картоплю наріжте середнім кубиком та додайте до бульйону. Варіть протягом 10 хвилин.

4. Капусту дрібно нашинкуйте і відправте в киплячий борщ.

5. Червоний солодкий перець трішки підсмажте на пательні, додайте попередньо очищений та натертий на дрібній терці буряк, влийте томатний сік. Тушкуйте все до консистенції густого пюре та перекладіть у каструлю з борщем.

6. З тіста сформуйте вушка невеличкого розміру та покладіть до каструлі з киплячим борщем.

7. Після того як вушка спливуть, влийте буряковий квас і доведіть до смаку сіллю та перцем.

Рецепт гомбовців

Інгредієнти

  • 300 г кисломолочного сиру
  • 1 яйце
  • 200 г борошна
  • 50 г цукру
  • дрібка солі

Для начинки:

  • 100 г цукру
  • 100 мл води
  • 6−8 слив

Для посипки:

  • 100 г кукурудзяної крупи
  • 50 г цукру
З книги Зваблення їжею з українським смаком
Фото: З книги Зваблення їжею з українським смаком

Приготування

1. Сирне тісто. В перетертий сир додайте яйце, борошно, сіль, цукор і замісіть тісто. Якщо сир досить вологий, то знадобиться трохи більше борошна. Тісто має бути таким, щоб з нього можна було формувати кульки.

2. Начинка. Видаливши кісточки, наріжте сливи дрібними кубиками. Додайте цукор і воду, проваріть 7−8 хвилин, щоб сливи розм’якли. Зайвий сироп злийте, для начинки нам потрібні лише проварені сливи без зайвої рідини.

3. З сирного тіста сформуйте плаский корж і викладіть начинку. Защипавши краї, як у вареника або пиріжка, надайте тісту форму кульки.

4. Варіть у підсоленій воді, доки гомбовці не спливуть. Дістаньте шумівкою та додайте вершкове масло, щоб не позлипалися.

5. Для подачі приготуйте карамелізовану кукурудзяну крупу. Добре прогрійте крупу на сухій пательні. Додайте цукор і прогрівайте далі, доки він не почне карамелізуватися та підтікати. Постійно помішуйте, щоб крупа зібралася в грудки, а потім роз'єднайте їх на дрібні крихти. Перекладіть суміш на пергамент і дайте охолонути.

6. Подаючи до столу, притрусіть гомбовці кукурудзяними крихтами.

Смачного!

книголав
Фото: книголав

Більше рецептів Євгена Клопотенка можна знайти в його книгах або інстаграмі.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X