«Я отримала пропозицію мрії». Фролова — про те, як стала амбасадоркою першого українського закладу в ОАЕ. Інтерв'ю НВ

19 листопада, 10:15
Ексклюзив НВ
Соціокультурний хаб. За словами Василіси Фролової, в закладі також планується проводити різні майстер-класи, лекції, літературні зустрічі та інші культурні заходи. (Фото:DR)

Соціокультурний хаб. За словами Василіси Фролової, в закладі також планується проводити різні майстер-класи, лекції, літературні зустрічі та інші культурні заходи. (Фото:DR)

Телеведуча й модель Василіса Фролова розповіла про перший український ресторан в Еміратах і пояснила, чому його так чекають всі українці, які перебувають у цій країні.

25 листопада в ОАЕ відкриється перший український заклад, що з нетерпінням чекають десятки тисяч українців, які перебувають зараз у цій країні. Українська громада сподівається, що тепер матиме своє місце постійних зустрічей та спілкування — під одним дахом тут працюватиме ресторан національної кухні YOY і магазин товарів від крафтових майстрів декору, посуду й прикрас. До того ж в YOY не тільки годуватимуть, але й розважатимуть — тут виступатимуть трендові українські виконавці. А відкрили заклад відомі у Києві й Харкові ресторатори — Павло Мороз та Георгій Піонов.

Відео дня

Амбасадоркою проєкту, а також виконавицею його особливих джинглів стала телеведуча й модель Василіса Фролова, яка дала інтерв'ю НВ.

—  Розкажіть, кому саме належить ідея створення цього проєкту?

—  Ідея належить власникам — це харків'яни Павло Мороз та Георгій Піонов, ресторатори з Харкова. Їм належить компанія Мoderza, і вони відомі закладами Argentina Grill, які є і в Харкові, і в Києві - всього п’ять ресторанів в Україні. Але в Дубаї у них також є два успішні заклади Argentina Grill. І ось у них ще до війни виникла ідея створити там перший український ресторан. Вони його дуже довго тут будували. Раніше всі казали: що ви таке замислили, кому тут цікава українська їжа? Але якщо ця ідея спочатку може й видавалась дивною, то зараз вже не викликає сумнівів. Зараз ми бачимо, наскільки потужний інтерес до цього місця.

Ще не було офіційного відкриття, яке мало відбутися у вересні. Затримка пов’язана з тим, що тут досить важко отримати всі необхідні дозволи — наприклад, пов’язані з сертифікацією щодо протипожежної безпеки, підведенням газу тощо, тому все це довго відбувається. Втім, навіть ще не відкрившись, ми вже щотижня маємо багато замовлень на проведення свят. Замовлення надходять від українців, які знають, що ми от-от відкриємось і про всяк випадок телефонують і замовляють столики, хоча офіційне відкриття ще тільки відбудеться 25 листопада. Адже українців тут дуже багато — лише за офіційними даними це 25 тис., але кажуть, що насправді вдвічі більше.

Команда ресторану YOY (Фото: DR)
Команда ресторану YOY / Фото: DR

—  Як гадаєте, чим іще обумовлений такий інтерес до локації?

—  Нам, українцям, тут взагалі немає де зібратися. При цьому, що цікаво, тут довкола багато російських закладів. Справа в тому, що, за місцевими законами, тут не можна жодним чином проявляти свою національну приналежність — ми не можемо ходити з прапорами чи вивішувати їх на балкони, і тому нам складно збирати благодійні заходи.

Це просто наш великий біль, бо ми не можемо вигадати ніякого легального способу самоідентифікації. Ми не можемо навіть зібратися й співати гімн на вулиці, бо за це можна потрапити до в’язниці. Тут дуже суворі закони, і це стосується не тільки українців, звичайно, а й усіх — індусів, пакистанців, американців. На початку війни ми збирались у павільйоні Expo, бо це єдине місце, де ми легально могли співати гімн.

Багато українців чекали на такий простір, де можна ось так зібратися, та й взагалі щось придбати українське. У нас до цього величезна жага. Тут погано працює пошта — ми не можемо просто замовити, скажімо, вишиванку через Нову пошту і отримати її. Все йде по три місяці. Тому хочемо ще й зробити тут такий невеличкий «корнер», де будемо продавати якісь сувеніри, прикраси крафтових виробників, речі українських дизайнерів, посуд, декор для дому. Все це дуже тут цінується.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

—  Тобто це буде не лише ресторан, а й така крамниця?

—  Англійською назва звучить як Ukrainian fire-cooking restaurant, тобто грильова ресторація, бо тут, передусім фахівці з грилю. Різні види грилю — це їхня спеціалізація. Тут є дві дров’яні печі, з яких буде подаватися борщ за допомогою таких величезних рогачів. В інтер'єрі використані кахлі, зроблені вручну у львівській мануфактурі, якій понад 150 років. Та ми не про історію, ми про майбутнє, тож тут мінімалістичний сучасний дизайн.

Але це місце мусить стати не просто рестораном, а таким соціокультурним хабом. Ми вже маємо доволі насичений календар подій, на яких збиратимуться українці. Ми хочемо, аби тут проводилися різні майстер-класи, лекції, літературні зустрічі з письменниками, навіть онлайн, заняття з вивчення української мови, адже тут немає повноцінної української школи, на жаль. Хочемо щотижня тут робити якісь культурні заходи, почнемо з LAUD [український гурт], який приїздить до нас 25 листопада. Потім на Різдво плануємо тут влаштувати всі наші традиційні заходи.

До речі, ми також будемо щомісяця запрошувати різних відомих українських шеф-кухарів, аби вони готували для нас своє спеціальне меню. Вже маємо кілька таких домовленостей.

—  Можете назвати, хто буде серед таких відомих шеф-кухарів принаймні найближчим часом?

—  Юрій Ковриженко, з Володимиром Ярославським ведемо переговори [обидва відомі кухарі]. До слова, Юрій Ковриженко, який є амбасадором української кухні у всьому світі, відкрив український заклад у Лондоні. [Mriya Neo Bistro, який 31 серпня відкрили Юрій Ковриженко та Ольга Цибітовська]

—  Ви говорили, що нелегко було отримати необхідні дозволи в процесі реалізації проєкту. Що було найскладнішим?

—  Найскладніше все ж було привезти сюди 4 тонни різних матеріалів — кахлі, посуд, кераміка, деревина, ось цей тринадцятиметровий стіл, інсталяції. Все потрібно було спочатку вивозити в Європу, потім сюди доставляти літаками. Було непросто.

—  Звідки плануєте брати сировину для кухні ресторану?

—  Ми ще до війни хотіли привозити різні наші продукти, яких тут немає. Наприклад, тут немає вишні або домашнього сиру, тобто сирники не зробиш. Також з України слива копчена, карпатський чай. При цьому у нас є тут друзі, які зробили теплиці і вирощують наші українські продукти — огірки, помідорчики та інше.

—  Хто ще буде відвідувачами закладу?

—  Ми сподіваємось, що все ж це будуть експати. Тут багато національностей, ми хочемо усіх пригощати і знайомити їх з українською кухнею. Думаємо навіть влаштовувати такі ланчі, де будемо обмінюватися рецептами, наприклад, готувати українські страви з індійських продуктів, чи тайських, філіппінських. Створювати таким чином обмін досвідом і кулінарними рецептами. Тут багато британців, філіппінців, індусів, пакистанців, хочемо знайомитися з різними громадами.

—  Чи планують власники мати прибуток із цього проєкту?

—  Звичайно, як і кожний бізнес, він має приносити прибуток. Але власники розуміють, що спочатку це буде більше іміджевий проєкт, з якого ми почнемо знайомство Еміратів з Україною, а вже далі будемо міркувати і над розповсюдженням YOY.

—  Які подальші плани щодо розвитку?

—  Спочатку нам треба відкритися. Будемо сподіватися, що відкриття відбудеться вчасно.

—  Як і чому ви взялися за цей проєкт, як ви долучилися до нього?

—  Для мене це просто казковий збіг обставин — я отримала пропозицію мрії. Я не знаходжу собі місця, що не можу нічим допомогти Україні, перебуваючи тут. У мене вже були різні ідеї - від створення «корнеру» українських дизайнерів до великого українського культурного центру. Та я отримала цю пропозицію від харків'ян, до того ж я теж харків'янка. І займатися тут такою справою… Гадаю, наді мною зійшла якась lucky star просто! І тепер я маю використати цю можливість, аби розповісти про Україну тут. Чекаємо у YOY, але понад усе — на нашу перемогу.

Показати ще новини
Радіо НВ
X