Сучасні ферми. Які смаколики виготовляють українські підприємці

18 лютого 2021, 15:49

Три надихаючі історії успіху українських підприємців — ветеранів АТО, які знайшли себе у фермерстві.

Українські фермери здатні здивувати. Справжній мед та медові смаколики, вишукані сири за традиційними європейськими рецептами, свіжа полуниця під замовлення та багато іншого — і все це з доставкою по всій країні. А головне — з потужним бекграундом кожної історії успіху. Разом за студією DocNoteFilms, яка вже кілька років займається темою підприємців — ветеранів АТО в документальному проєкті «Крутий Заміс», ми підібрали три найцікавіші приклади.

Відео дня

Полуниця і враження

Слоган фермерського господарства ФайнаBerry — «Ми вирощуємо полуницю і враження». І дійсно, воно пропонує клієнтам не тільки свіжу полуницю, врожай якої збирають аж з травня по листопад, а ще й додаткові розваги. Ферма розташована неподалік Львова, і власники вирішили також зайняти агротуристичну нішу. Сюди можна приїхати разом із родиною та позбирати ягоди просто з поля, влаштувати пікнік на свіжому повітрі або фотосесію у лавандовому полі. А полуницю — не тільки отримати з доставкою, а й навіть передплатити та смакувати цілий сезон.

Відкрив цю ферму Микола Стецьків, ветеран батальйону «Львів», разом із дружиною Іванною. Після повернення з АТО йому прийшлося довго шукати себе, і зрештою центр зайнятості порадив відкрити власну справу. Микола пройшов навчання для підприємців та почав із невеличкої полуничної плантації на 10 сотках. Перші роки прийшлось вчитися на власних помилках: неправильно дібраний ґрунт, невдалі сорти ягід, непристосовані для них теплиці. Але зрештою вийшло перевести ферму на прибутковий рівень. Складний 2020 рік теж додав проблем, але Микола готовий до нових викликів: «Ми змушені рухатися вперед і адаптуватися, ми змушені змінюватися, бо світ змінюється швидше», — говорить він.

Особливі сири за традиційними рецептами

Олександр Доброжанський, засновник ферми «Ліхтенфельд» (Фото: Ліхтенфельд)
Олександр Доброжанський, засновник ферми «Ліхтенфельд» / Фото: Ліхтенфельд

Одесит Олександр Доброжанський — засновник органічної ферми «Ліхтенфельд». Наполовину етнічний німець, він вирішив заснувати власну справу у селі Кудрявка на Одещині, де колись жили німецькі колоністи. Це екологічно чиста місцевість, віддалена від промислових об'єктів, і тут за старовинними європейськими рецептами та традиційною технологією Олександр виготовляє різноманітні плісняві й тверді сири та займається виноробством.

До війни Олександр працював на керівних посадах у великих компаніях, але після АТО не захотів повертатися до великого бізнесу. Ідея сироварні виникла з розрахунку: поруч є багато дешевої сировини, молока, але вона швидко псується. А ось сир — це саме той продукт, якому час іде на користь.

Зараз «Ліхтенфельд» пропонує близько десяти видів сирів (за рецептами Емменталя, Грюйєра, Стілтона та інших), а також паштети, соуси та шнапси. Все за традиційними рецептами, виготовлено вручну та відправляється по всій країні.

Мед щасливих бджіл

Смаколики «Медобар» (Фото: Медобар)
Смаколики «Медобар» / Фото: Медобар

На Вінничині, у селі Куковка, розташована пасіка ветерана Сергія Бондаренка — засновника компанії «Медобар. Мед щасливих бджіл». Сергій з дитинства знався на бджолах — і в дідуся була власна пасіка, і колись допомагав знайомому бджоляреві. Повернутися до цього заняття він вирішив ще в АТО — коли був вільний час, роздумував, чим зайнятися в мирному житті, і побратим якось порадив зробити пасіку.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Сергій полюбив свою справу, що стала не тільки власним бізнесом, але й способом психологічної реабілітації. «Коли я приходжу на пасіку і починаю працювати біля вуликів, то для мене просто нічого не існує. У мене є пасіка, є бджоли й усе», — зізнається він.

Зараз «Медобар» пропонує не тільки справжній мед з різнотрав'я та соняшника, а ще й смаколики з меду, горіхів, сухофруктів та ягід. Нові ідеї вигадує дружина Сергія — Марія, а перевіряють на смак найприскіпливіше журі - їхні діти. Для створення ласощів використовуються лише натуральні продукти без термічної обробки, зокрема, й горішки з власного саду. Нещодавно подружжя вигадало новий продукт — пасту-суміш перетертої сушеної малини (теж зі своєї ферми) та меду. А в планах — розширювати асортимент, посадити ще кілька видів горіхів та фруктові дерева, щоб самим готувати сухофрукти.

Показати ще новини
Радіо NV
X