Яйця та хліб. Як правильно зберігати продукти, щоб вони довго залишалися свіжими

3 червня, 05:05
Як довше зберігати продукти свіжими: яйця та хліб (Фото:FREEMAN83 / depositphotos)

Як довше зберігати продукти свіжими: яйця та хліб (Фото:FREEMAN83 / depositphotos)

Щоб продукти не псувалися, вони потребують правильних умов зберігання. Згідно зі статистикою, до 25−30% куплених продуктів викидається у сміттєве відро.

Редакція НВ зібрала кілька порад, які допоможуть значно продовжити термін зберігання яєць та хліба.

Як правильно зберігати яйця

Яйця слід зберігати ізольовано від інших продуктів. Так як структура шкаралупи яєць пориста - вона добре вбирає сторонні запахи, так в яйце може проникнути інфекція. Яйця можуть зберігатися в холодильнику не більше 15 днів при температурі нижче 6 °C. Саме при цьому температурному середовищі бактерії сальмонели не розмножуються, а за кімнатної температури кількість цих бактерій навпаки, збільшується. Краще класти яйця вістрям донизу, щоб жовток знаходився в центрі і не торкався повітряного шару, який знаходиться біля тупого кінця - при такому зберіганні яйця можуть зберігатися до 3 тижнів. Тріснуті яйця краще використовувати відразу і зовсім не зберігати. Перепелині яйця можна зберігати за кімнатної температури до 3 місяців, але майте на увазі, що в закритому контейнері яйця легко випаровують вологу.

Відео дня

Як правильно зберігати хліб

Хліб, як і інші продукти, не потрібно зберігати в поліетиленовому пакеті, оскільки тепло та закритий простір сприяють розвитку шкідливої мікрофлори. Найкраще зберігати хліб у глиняній хлібниці, так він не засохне і залишиться запашним. На другому місці – дерев'яні хлібниці та хлібниці з лози. За старих часів хліб зберігали, обгорнувши його полотняним рушником. Хлібні крихти та вологість також сприяють утворенню цвілі. Фахівці рекомендують не ставити хлібницю на холодильник, так як конденсат, що виділяється, сприяє швидкому псуванню хліба. Варто знати, що житній та пшеничний хліб потрібно зберігати окремо. Якщо хочете зберігати хліб протягом тривалого часу, краще покласти його в морозильну камеру, так він зможе зберігатися протягом декількох тижнів. Перед вживанням просто залиште хліб розморожуватись при кімнатній температурі.

Загальні рекомендації

  • Для довшого зберігання продуктів відрегулюйте температуру вашого холодильника: усередині морозильної камери температура повинна триматися на позначці мінус 18 °C, а в холодильній камері - плюс 3-4 °С.
  • Не зберігайте продукти, що швидко псуються, на дверцятах холодильника, оскільки це місце в холодильнику піддається частим перепадам температур.
  • Намагайтеся не наповнювати холодильник повністю. Рівномірний приплив холодного повітря до продуктів продовжить термін придатності.
  • Перед тим, як класти овочі та фрукти в холодильник, протріть їх від зайвої вологості, оскільки вона сприяє виникненню цвілі та гниття продуктів. Також не зберігайте продукти у поліетиленових пакетах.
  • Коли щось купуєте, завжди звертайте увагу на термін придатності.
Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X