Крашанки, паски та прикмети. Українські великодні традиції, про які варто розповісти європейцям
Цієї неділі в українців за кордоном буде чудова можливість познайомити європейців з нашими традиціями.
Великдень — одне з найбільших свят для багатьох українців нарівні з Різдвом та Новим роком. Окрім того, це одне з тих свят, традиції якого зберігаються вже багато років.
Оскільки багато українців зараз вимушено перебувають за кордоном, Великдень надає хорошу нагоду розповісти про українські традиції європейцям.
Українські традиції на Великдень
Найпростіший спосіб познайомити з культурою – приготувати кілька традиційних страв. На Великдень це, звичайно, насамперед дріжджова паска з білковою глазур'ю. Також можна приготувати інші страви української кухні: голубці, борщ, вареники з різними начинками, сирники, банош або бограч.
Різнобарвні яйця на Великдень готують і в Європі, проте традиції битись яйцями за кордоном немає. Ця українська великодня гра в битки також є хорошим методом єднання за святковим столом. Окрім того, європейцям можна показати українські техніки декорування яєць: писанки, крашанки та дряпанки.

Великдень у всі часи вважався знаковим весняним святом, тому українці традиційно співали веснянки, а ввечері ворожили на кохання та заміжжя.
Також велику роль в українських традиціях відіграють прикмети та повір'я:
- якщо ніч напередодні Великодня зоряна, у майбутньому сезоні буде хороший урожай
- якщо в ніч на Великдень снилися померлі родичі, весь наступний рік не хворітимете
- якщо зустріти світанок на Великдень, рік буде дуже вдалим
- якщо під час хресної ходи не згасла свічка — рік буде щасливим.