Медовий Спас 2022. Як прикрасити будинок і що приготувати на свято Маковія

13 серпня, 05:50
Маковійчики (Фото:instagram.com/dudikinna18)

Маковійчики (Фото:instagram.com/dudikinna18)

Медовий спас або Маковія в 2022 році Україна відзначить 14 серпня.

До першого Спаса збирають свіжий мед, новий урожай фруктів, овочів, горіхів та маку. Звідси і пішла ще одна назва свята — Маковій. Зі свята першого Спаса починається Успенський піст, який триває з 14 серпня по 28 серпня.

Відео дня

Як прикрасити будинок на Маковія

Напередодні свята будинок необхідно прибрати. Віруючі роблять спеціальні букетики «маковійчики» і несуть їх до церкви. Це пучки з маку і польових квітів, які після освячення служать оберегом будинку. Їх кладуть біля ікон і зберігають до наступного року. В букет можна додати квіти з особливою символікою:

  • м’ята оберігає родину від напастей і зміцнює здоров’я;
  • соняшник знаменує ласкаве і життєдайне сонце.

Рецепти на Маковія

Ще одна традиція Медового Спаса — святити в церкві мед. Мак і мед — головні інгредієнти страв цього свята. Найчастіше це випічка: коржики, рулети, булочки і навіть медяники.

Маковий кекс (Фото: instagram.com/manjerist)
Маковий кекс / Фото: instagram.com/manjerist

Крім звичайних макових рулетів, можна спекти і маковійчики — святкове печиво. Готувати їх швидко і просто, а їсти можна як десерт або закуски. Також можна приготувати веганські дієтичні цукерки з маком.

Простий рецепт Маковійчиків

Медовик — ще один десерт, який можна приготувати на Маковія. Він сподобається навіть тим, хто не любить мед — наприклад, десерт від Єлизавети Глинської поєднує в собі терпкість меду і кислинку малини.

Рецепт малинового медовика

Що важливо знати про мед

Україна — один з головних виробників меду в світі. У нашій країні налічується понад 400 тис. пасічників. В середньому на людину виробляється і споживається 1,1 кг меду, а на експорт йде щорічно від 38 до 60 тисяч тонн.

Як правильно обирати мед

При купівлі меду на ринку потрібно бути обережними, тому що недобросовісні продавці можуть розбавляти його водою. Як перевірити якість меду?

  1. Піднесіть до меду запалений сірник — справжній продукт розплавиться не одразу.
  2. Додайте пару крапель йоду в ложку з продуктом. Якісний мед не посиніє.
  3. Розведіть мед водою і придивіться, чи є осад, у натурального продукту його не повинно бути. Потім капніть пару крапель оцтової есенції - продукт не повинен спінитися.
  4. Нанесіть мед на папір. Якщо навколо нього утворюється мокра пляма — продукт розбавлений водою.

Сорти меду

Липовий мед — один з найвідоміших і найпопулярніших сортів. Він білого і світло-жовтого кольору. Липовий мед захищає клітини від старіння, допомагає при застуді.

Гречаний мед дуже поширений, темного кольору з буро-червоним відтінком, терпким і пряним смаком. Застосовується в кондитерському виробництві.

Білоакаціевий мед повільно кристалізується і стає дрібнозернистим і білим, може залишатися рідким протягом декількох років. У меду акації дуже солодкий і ніжний смак, але не занадто солодкий і без яскравого присмаку квітів. Цей мед має чудові заспокійливі властивості при нервових захворюваннях.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X