Система харчування за Аюрведою. Худнемо без шкоди здоров’ю

3 березня 2017, 13:06

Більшість дієт обіцяє нам втрату ваги і залучення до розрекламованого типу жінок модельної зовнішності. Аюрведична система харчування — це не дієта, а спосіб життя, який допоможе відкрити свою унікальність, а разом з нею — красу та здоров’я

Три базових складових: Вата, Пітта, Капха

Наша конституція залежить не від віянь моди, а є втіленням принципів, що творять Всесвіт. Ці принципи були вивчені і описані в одній з найдавніших систем знань про здоров’я — Аюрведі і підтверджені сучасними дослідженнями. Мова йде про трьох керуючих усією природоюпринципах (дошах) — це Вата, Пітта і Капха. Кожен з нас від народження отримує унікальне кількісне співвідношення цих дош, що і визначають індивідуальний фізичний і психоемоційний конститутивний тип.

Відео дня

Незважаючи на те що в кожному з нас втілені всі три принципи (доши), як правило, один з них все ж виявляється більш яскраво. Тому говорять про конститутивні типи Вата, Пітта і Капха. Знаючи свій конститутивний тип, можна скоригувати і раціон і спосіб життя таким чином, щоб максимально зміцнювати свою індивідуальність, яка і є гарантом краси і чарівності.

Визначаємо тип

ВАТА-доша необхідна для руху тіла, дихання, кровообігу, переміщення їжі по травному тракту, а також для передачі нервових імпульсів від мозку і назад. Принцип Вати подібний до дії вітру в природі. Подібно до вітру, Вата завжди знаходиться в русі.

Характеристика Вата-типу

— як правило, люди худорлявої статури;

— всі роблять досить швидко;

— нерегулярні апетит і травлення;

— схильність до безсоння;

— збудливість, швидка зміна настроїв;

— швидко схоплює інформацію і швидко її забуваєте;

— швидка втомлюваність, схильність до перенапруження;

— розумова і фізична енергія проявляються сплесками.

Важливий мотив у поведінці Вата-типу — це зміни. Ви непередбачувані, непостійність — найголовніша ваша риса. Для вас характерні вибухи інтелектуальної та фізичної енергії, поспіх, напади апетиту, збудливість, нерегулярний режим сну, прийоми їжі нерегулярні і нестабільне травлення.

ПІТТА необхідна для засвоєння і переробки їжі, повітря і води в різних системах нашого тіла. Пітта в тілі аналогічна вогняному началу в Природі: вона спалює, перетворює, варить.

Характеристика Пітта-типу

— як правило, люди середньої статури;

— середньої сили і витривалості;

— часто відчувають гострий голод і спрагу, хороше травлення;

— схильність до гніву і роздратування в стресових ситуаціях;

— світла шкіра, нерідко у веснянках;

— не люблять сонце і жарку погоду;

— мають заповзятливий характер, люблять випробування;

— у них гострий інтелект;

— влучна, виразна мова;

— не люблять пропускати прийоми їжі;

— світле, русяве, руде (або рудувате) волосся.

Важливий мотив у поведінці Пітта-типу - наполегливість. На домінуючу роль цієї доші вказують руде волосся і червоне обличчя, а також амбіційність, дотепність, відвертість, прямота, прагнення аргументувати свою позицію, схильність до ревнощів.

КАПХА Аналогами Капхи в природі є елементи земля і вода. Капха-доша — це все важке, стійке, надійне, холодне, повільне, м’яке.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Характеристики Капха-доші

— міцне, потужне статура, сила і витривалість;

— врівноважений характер;

— повільно засвоюєте нове, зате хороша пам’ять;

— глибокий тривалий сон;

— схильність до ожиріння;

— повільне травлення, помірний апетит;

— ніжність, терпимість, вміння прощати;

— схильність до власництва і до самовдоволення.

Важливий мотив поведінки Капха-доши — розслабленість. Капха-доша несе стабільність і надійність, забезпечує фізичну силу, витривалість і життєстійкість людей Капха-типу.

elizabeth-lies-6698

elizabeth-lies-6698 Фото:

@unsplash

Система харчування Вата-доши

Оскільки Вата сама рухлива з усіх дош, вона найчастіше виходить з рівноваги. До її дисбалансу може призвести будь-яка дрібниця: холодна вітряна погода, неприємний телефонний дзвінок, перевтома. Якщо ви виявили у себе подібні проблеми, потрібно вжити заходів, щоб врівноважити цю дошу. Для цього потрібно відрегулювати раціон харчування і деякі звички.

Врівноважити Вату допомагають теплі, щільні, маслянисті продукти. Забудьте звичку їсти всухом’ятку і на ходу. Мінімізуйте вживання холодних, сухих і легких продуктів. Як мінімум один прийом їжі в день повинен складатися з гарячих страв: наприклад, овочевий суп-пюре або коричневий рис. Зведіть до мінімуму пряну, гірку і терпку їжу.

Особливості раціону

Молочні продукти корисні всі. Вони мають властивість заспокоювати Вату.

Солодке. Будь-які солодощі (в помірній кількості).

Рослинні масла. Показані всі рослинні олії, особливо кунжутна і соняшникова.

Зерно. Дуже важливі рис і пшениця. Слід обмежити вживання ячменю, кукурудзи, гречки, вівсянки, пшона.

Фрукти. Краще вживати солодкі і кислі: апельсини, банани, авокадо, вишні, персики, ягоди, сливи, ананаси, манго, дині. Обмежте сухі і легкі - яблука, груші, гранати, журавлину.

Овочі. Відмінно підходять буряк, морква, огірки, спаржа, солодкий картопля. Краще у вареному або печеному вигляді.

Прянощі. Врівноважити Вату допоможуть кардамон, імбир, кмин, кориця, сіль, гвоздика, гірчиця, в невеликих кількостях чорний перець.

Горіхи. Всі.

Бобові. Не бажано.

М’ясо і риба. Курчата, індичка, морські рибні продукти. Слід уникати вживання яловичини.

Людям, у яких спостерігається Вата-дисбаланс (особливо тим, хто належить до конститутивному типу Вата) не рекомендуються виснажливі спортивні тренування, спрямовані на згорання жиру в організмі. Показані вправи, які виконуються в повільному темпі і призводять до збільшення м’язової маси. Найкраще дихальна гімнастика, йога, цигун, пілатес.

sergey-zolkin-1882_01

sergey-zolkin-1882_01 Фото:


Система харчування Пітта-доши

Віддавайте перевагу прохолодним (але не холодним), не надто маслянистим (але і не сухим), не занадто гострим і не кислим продуктам. Пам’ятайте, що кислі або ферментовані продукти, такі як оцет і деякі цитрусові, можуть суттєво дестабілізувати Пітту своїми кислотними властивостями. До цієї ж категорії продуктів належать і кислі сири, йогурти. Зведіть до мінімуму вживання пряних, засолених і кислих страв.

Особливості раціону

Молочні продукти — корисні молоко, масло гі. Але обмежити сири та кисломолочні продукти

Солодке. Всі солодощі хороші, за винятком меду.

Рослинні масла. Оливкову, соняшникову і кокосове. Обмежити кунжутне, мигдалеве і кукурудзяна олії - вони підвищують Пітту.

Зерно. Добре пшениця, білий рис, ячмінь, овес.

Фрукти. Віддавайте перевагу солодким фруктам: виноград, вишні, дині, солодкі ягоди, сливи, апельсини. Обмежте кислі фрукти.

Овочі. Корисні спаржа, картопля, гарбуз, броколі, цвітна капуста, боби, цукіні. Не бажано гострий перець, томати, морква, буряк, цибуля, часник, редис, шпинат і зелень гірчиці.

Прянощі. Гарні кориця, кардамон, коріандр, фенхель. Обмежте імбир, кмин, чорний перець, мускатний горіх, гвоздику, сіль, насіння гірчиці.

Горіхи. Всі.

Бобові. Обмежити.

М’ясо і риба. Кращі курчата, індичка. Виключити яловичину, морепродукти і яєчний жовток — ці продукти підвищують Пітту.

matthias-heil-156834

matthias-heil-156834 Фото:

@unsplash

Система харчування Капха-доші

Люди з урівноваженою Капха-конституцією, незважаючи на те що у них зазвичай є кілька, здавалося б, зайвих кілограмів, завжди відчувають себе впевнено і комфортно, подобаються оточуючим, привабливі і мають веселу вдачу. А ось дисбаланс Капха-доші дискомфортний. Вас гнітить зайва вага, з’явиляється апатія, загальмованість? Ви помітили, що почав підвищуватися артеріальний тиск, з’явилися задишка, серцебиття? Все це говорить про розбалансованість Капхи. Терміново застосойтк заходів щодо гармонізації цієї доші. В першу чергу переглянь свій раціон харчування.

Особливості раціону

Молочні продукти — виключіть молочних продуктів взагалі, можна тільки знежирене молоко.

Солодке. Найкраще виключити з раціону солодкі продукти (особливо містять рафінований цукор), крім меду, який відмінно врівноважує Капху.

Зерно. Більшість зернових сприятливі, особливо ячмінь і просо. Не бажані пшениця і рис.

Фрукти. Яблука, груші.

Овочі. Всі хороші, крім томатів, огірків, солодкої картоплі і цукіні.

Прянощі. Всі спеції хороші, за винятком солі.

Горіхи. Обмежити всі види горіхів.

Бобові. Всі хороші, за винятком тофу.

М’ясо і риба. Корисно біле м’ясо курки та індички, морепродукти. Обмежити червоне м’ясо.

5 загальних правил правильного харчування для всіх дош

  1. Їжте в спокійній обстановці. Не відволікайтеся під час їжі на роботу, читання, радіо — або телепередачі, в результаті з'їдені продукти зможуть повноцінно засвоїтися організмом.
  2. Встановіть регулярний режим харчування. Нерегулярні прийоми їжі збивають з пантелику розум і тіло, що робить повноцінне травлення неможливим.
  3. Не їжте стоячи. Навіть якщо ви зібралася лише перекусити, дайте собі час сісти за стіл. Це допоможе спрямувати увагу на їжу і посприяє гарному травленню.
  4. Їжте тільки до першого почуття комфорту. З'їдати потрібно три чверті того, що могло б вміститися в ваш шлунок. Коли шлунок наповнений вщерть, метаболізм буде неповним.
  5. Приймайте їжу не поспішаючи. Швидке ковтання ускладнює процес травлення. Швидкість прийняття їжі можна регулювати простим способом: не беріть на виделку наступний шматок, поки не пережуєте і не проковтнете попередній.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини
Радіо NV
X