Роздільне харчування. Основні правила, поради і дослідження

11 квітня 2017, 14:17
Принцип роздільного харчування базується на ідеї правильного поєднання продуктів в залежності від особливостей їх засвоєння

Автором системи харчування є американський лікар Вільям Говард Хей, який у 1904 році розробив особливий режим харчування для себе і пізніше виклав у кількох книгах. У 1928 році його ідею підхопив американський натуропат Герберт Шелтон. Дослідник у своїй книзі виклав правила поєднання продуктів і дав ряд загальних рекомендацій. Новий підхід до здорового способу життя і схудненню підхопили голлівудські зірки, що зробило його популярним.

Відео дня

Основне правило роздільного харчування - не поєднувати вуглеводи з білками і кислими фруктами. Це пов'язано з тим, що для їх засвоєння необхідне кисле середовище, а для вуглеводів - лужне. При одночасному вживанні виникає конфлікт і процес травлення сповільнюється. Це спричиняє появу зайвої ваги і погіршення здоров'я.

© Pexels
© Pexels Фото:

Серед інших правил роздільного харчування:

1. Не змішуйте з білками жири, оскільки це значно ускладнює процес травлення.

2. Не вживайте одночасно крохмаль і цукор, а краще зовсім від них відмовтеся.

3. Кавуни і дині потрібно їсти окремо від інших продуктів. Це ж стосується і різних сортів.

4. Молоко повинно бути самостійним продуктом. Не дозволяється вживати його разом з будь-якими продуктами.

5. Не слід пити під час їжі, оскільки вода забирає частину шлункового соку, що в результаті погіршує травлення.

6. Між основними прийомами їжі слід робити перерву в 4-5 годин. У проміжку можна перекусити фруктами або овочами.

© Unsplash
© Unsplash Фото:

Варто зазначити, що існує особлива група нейтральних продуктів. Сюди входять: жирний сир, вершкове масло, сир, свіжі овочі і фрукти, овочі, зелень і сухофрукти. Їх можна спокійно поєднувати з будь-якими продуктами без шкоди.

На думку Шелтона, правильний підхід до побудови раціону має безліч переваг. По-перше, це дозволяє ефективно худнути і підтримувати вагу в подальшому; по-друге, нормалізує травлення, що внаслідок покращує здоров'я; по-третє, знижується загальне навантаження на організм завдяки легкому травленню. Багато зірок вже випробували роздільне харчування і залишилися задоволені результатом. Наприклад, Кетрін Зета-Джонс вже багато років слідкує за сумісністю продуктів і, як результат, завжди демонструє чудову фігуру.

© EPA
© EPA Фото:

Незважаючи на ряд переваг роздільного харчування і мільйонів шанувальників, все ж деякі вчені виступають з критикою. З наукової точки зору теорія Шелтона і його рекомендації не знаходять підтверджень вже багато років. Наприклад, в природі не існує продуктів з вмістом одних лише білків, жирів або вуглеводів. Тому немає сенсу ділити їжу на групи. Перетравлення і всмоктування їжі відбувається в основному в кишечнику, де травні соки містять набір різних ферментів і готові до перетравлювання багатокомпонентної їжі. Нехай змішана їжа перетравлюється довше, але для організму це абсолютно нормально.

© ponce_photography/Pixabay
© ponce_photography/Pixabay Фото:

Більше того, принцип роздільного харчування піддавався клінічним випробуванням для визначення ефективності. Протягом шести тижнів проводився експеримент за участю людей із зайвою вагою. Першій групі запропонували роздільне харчування, а другий - збалансоване. Важливо відзначити, що продукти для обох груп були ідентичними. В результаті, зниження ваги у людей було однаковим як за об'ємами, так і з медичної точки зору. У висновку вчені вказали, що не існує явних переваг роздільного харчування.

Дотримуватися роздільного харчування чи все ж таки зупинитися на збалансованому підборі продуктів - залежить від вас. Але слід пам'ятати, що в гонитві за красивою фігурою важливо прислухатися до свого тіла і підбирати оптимальний варіант, виходячи тільки їх індивідуальних особливостей.

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE у Facebook та Вконтакті

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X