Різдвяний піст. Як до нього готуватися і що можна їсти
Різдвяний піст — один із чотирьох багатоденних православних постів. Інша його назва — Пилипів піст, заговини на нього зазвичай випадають в день пам’яті святого апостола Пилипа — 27 листопада.
Метою цього посту є духовне очищення людей покаянням і утриманням в їжі, тому Різдво вони зустрічатимуть чистими і серцем, і душею.
Різдвяний піст: традиції
У період посту віруючі обмежують себе не тільки в їжі, але і в дозвіллі - менше веселяться і більше часу приділяють молитвам. Скільки триває Різдвяний піст? Вживати пісну їжу необхідно 40 днів. Число 40 має сакральне значення для віруючих, оскільки з ним пов’язані важливі події:
- сорок років Мойсей водив єврейський народ по пустелі;
- сорок днів Ісус постився в пустелі перед тим, як явити себе світові і почати служити людям;
- сорок днів воскреслий Спаситель являвся людям до свого вознесіння.
Якого числа починається Різдвяний піст в 2021 році? Щорічно Різдвяний піст у православних починається 28 листопада і закінчується 6 січня — напередодні Різдва. У католиків же цей пост починається на 13 днів раніше, тобто з 15 листопада і завершується 24 грудня. Відповідно, Різдво вони святкують 25 грудня.

Різдвяний піст: що можна їсти
Як проводити Різдвяний піст? Цей піст не такий суворий, як Великий і Успенський пости, але за суворістю наближається до Петрову посту. У певні дні посту можна їсти рибу, страви з рослинним маслом, а по вихідних і святах навіть випити трохи вина. При цьому суворо заборонено вживати продукти тваринного походження: яйця, молоко, м’ясо, сир, вершкове масло і, відповідно, всі похідні від них. В деякі дні раціон складається тільки з НЕ вареної їжі рослинного походження — це називається сухоядением. У ці дні можна вживати овочі, бобові, гриби і каші.
Увечері 6 січня, коли на небі з’являється перша зірка, православні сідають за стіл — це повідомлення про народження Ісуса Христа. До столу подають 12 пісних страв, першим з яких прийнято їсти кутю. Кутя — це пісна каша з пшениці, рису або перлової крупи, зварена на воді, присмачена медом, родзинками, горіхами, маком, сухофруктами або цукатами.

Різдвяний період ділиться на 2 періоди:
• 28 листопада — 9 грудня
У понеділок, середу і п’ятницю — сухоядіння. У вівторок і четвер — гаряча їжа з рослинним маслом. Чи дозволяється вино в різдвяний піст? У вихідні дні (субота, неділя) дозволяється вживати рибу і вино. Також це стосується і таких великих свят, як Введення у храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), Андрія Первозванного (13 грудня), Миколи Чудотворця (19 грудня).
• 20 грудня — 5 січня
Передсвяткові різдвяні дні, в які не можна вживати рибу і вино.
• 6 січня — один із найсуворіших днів в пості - Святвечір. Протягом дня віруючі не дозволяють собі навіть крихти їжі. Після сходу першої зірки християни можуть сідати за стіл і їсти 12 традиційних страв, які готуються на Святий вечір.

Різдвяний піст: меню
- Гарбуз по-грецьки;
- Шість пісних страв з гарбуза;
- Класичне італійське різотто;
- Брокколі з часниковим соусом;
- Рецепти пісних страв від Євгена Клопотенко;
- 12 рецептів пісних страв на Різдво.
Як підготуватися до посту

До Різдвяного посту бажано готуватися за кілька тижнів, щоб не нашкодити своєму здоров’ю. Інші продукти тваринного походження варто виключати з раціону поступово, щоб не викликати у організму стрес через раптове голодування. Також необхідно:
- за день до початку поста очистити кишечник, щоб запустити механізми внутрішньоклітинного харчування, інакше вам буде складно контролювати апетит;
- зменшену калорійність їжі можна компенсувати збільшенням розміру порції, також ви можете їсти частіше, ніж зазвичай;
- між основними прийомами їжі перекушувати фруктами і овочами, а замість соку або компоту пити воду.