Рецепти куті на Різдво 2019: традиційна, з мигдалем і цукатами

5 січня 2019, 22:17

Наближається Різдво 2019, невід'ємною частиною якого є святкова вечеря.

7 січня прийнято ходити в гості і приймати гостей, а також накривати святковий стіл з 12 страв, серед яких обов'язково повинна бути кутя. За традицією різдвяну кутю їдять усі члени сім'ї, а також приносять хрещеним і родичам, які живуть окремо.

Відео дня

Святкова кутя є пісною стравою і готується з зерна, яке символізує вічне життя і достаток, меду - символу здоров'я і благополуччя, а також маку та горіхів, що символізують достаток і родючість. Вважалося, що чим багатша, ситніша і смачніша різдвяна кутя на столі - тим вище буде достаток в сім'ї і краще урожай протягом року.

Напередодні Різдва 2019 пропонуємо дізнатися три прості рецепти смачної святкової куті.

Традиційна кутя з пшениці

Facebook (Фото: © Instagram)
Facebook / Фото: © Instagram

Інгредієнти:

Пшениця - 400 грам

Мак - 200 грам

Мед - 70 грам

Волоський горіх - 200 грам

Ізюм - 200 грам

Приготування:

Пшеницю обсмажуємо або відправляємо в розігріту до 250 градусів духовку на 10-15 хвилин. Потім заливаємо її водою і залишаємо мінімум на 6 годин. Промиваємо і варимо протягом 2-3 годин на маленькому вогні.

Мак заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо протягом 5 хвилин, після чого залишаємо в гарячій воді на 30 хвилин і перетираємо до однорідного стану. В третину склянки меду додаємо воду до верху, і розмішуємо.

З'єднуємо інгредієнти і додаємо ізюм.

Кутя з рисом і мигдалем

© Rozetka
Фото: © Rozetka
Інгредієнти:

Рис - 250 грам

Ізюм - 100 грам

Мигдаль - 100 грам

Цукор

Кориця

Приготування:

Відварюємо рис до готовності, після чого в друшляку промиваємо очищеною холодною водою. Мигдаль і родзинки, попередньо ошпарені окропом, необхідно трохи подрібнити і додати до рису. Отриману суміш поливаємо цукровим сиропом - цукром, розведеним в невеликій кількості води. Додаємо трохи кориці.

Кутя з трьох злаків з цукатами

Instagram (Фото: © Instagram)
Instagram / Фото: © Instagram
Інгредієнти:

Рис, пшениця і овес - 200 грам

Чорнослив - 1 ст ложка

Курага - 1 ст ложка

Ізюм - 1 ст ложка

Мак - 100 грам

Мед - 1 ст ложка

Горіхи - за смаком

Цукати - 2 ст ложки

Приготування:

Рис, пшеницю і грубий овес попередньо замочити на ніч і відварити на повільному вогні до повної готовності. Сухофрукти, цукати, горіхи і мак обшпарити окропом, після чого додати до злаків.

Також додати мед і перемішати. Готову кутю поставити в тепло на 30 хвилин, щоб рис, пшениця і овес просочилися солодким медом, цукатами і соком сухофруктів.

Читайте також: Святий Вечір, колядки і колоритний вертеп. Традиції святкування Різдва в Україні

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X