METAXA Liknon: вікові традиції + сучасний підхід

METAXA
Щедре південне сонце, ласкаве Егейське море, жорсткий мінеральний ґрунт острова Самос і розкішні виноградники — такі складові теруару цього прекрасного грецького острова. На думку фахівців, ідеальні умови для вирощування мускатного винограду — ключового інгредієнта міцних алкогольних напоїв МЕTAXA.
Завдяки своєму унікальному положенню між Європою та Азією, Самос є справжньою оазою біорізноманіття в Середземному морі. Крім того, на цьому острові збереглися найдавніші традиції виноробства. Але якісний ривок у розвитку місцевої енології стався в XVI столітті, коли сюди завезли виноградну лозу сорту мускат. Цей білий дрібнозернистий виноград вирощують тут на спеціально сформованих терасах, облаштованих на схилах ущелини Амбелос. Для виноградників Самоса характерні великі різниці у висотах: від рівнинних ділянок до висот на рівні 800−900 м (гірські теруари).

METAXA: 133 роки активного просування
Засновником компанії METAXA став грецький підприємець Спірос Метакса, який народився в 1848 році на великому острові Евбея, розташованому в Егейському морі. Разом зі своїми братами Спірос займався торгівлею і багато подорожував світом. Дегустуючи різні спиртні напої під час своїх мандрів, він вирішив створити більш м’який напій, ніж йому доводилося куштувати. Так у 1888 році і з’явився бренді METAXA — міцний напій з м’яким смаком, в якому є приємні нотки меду і свіжих родзинок. А в ароматному букеті бренді відчутні запахи винограду, персиків і лугових трав.
Рецепт приготування METAXA зберігається в суворій таємниці ось уже 133 роки. Але ключові складові частково відомі: винний дистилят, грецьке вино, приготоване з мускату, і секретний настій з трав, до складу якого входить витяжка з пелюсток троянд. До слова, ці троянди вирощують на півночі Пелопоннесу, на висоті 800 м над рівнем моря.

Спірос Метакса визнав свій авторський бренді прекрасною альтернативою французькому коньяку і спеціально для його виробництва заснував компанію в місті Піреї. Місце було вибрано цілком продумано, адже Пірей розташований поруч з найбільшим портом Європи. Саме там і був побудований перший перегінний завод. В процесі закладання фундаменту під цю будівлю робітники викопали давньогрецьку золоту монету, яка і стала емблемою заводу.
Як тільки виробництво запрацювало, почалося активне завоювання міжнародних ринків. У 1895 році бренді METAXA отримав приз на виставці в Бремені, а через 20 років, у 1915-му, був відзначений гран-прі в Сан-Франциско. Так почався переможний хід METAXA по світу. Нині він входить у число 100 найвідоміших напоїв світу і продається в 60 країнах.

Зоряний рахунок
Зараз компанія «METAXA» пропонує поціновувачам і шанувальникам досить широку лінійку продукції. У гурманів, які віддають перевагу цьому грецькому бренді, справді широкий вибір.
3 stars
Найчастіше туристи привозять з Греції як сувенір саме його. У METAXA 3 stars освіжаючий смак з ніжними відтінками стиглих фруктів і білих квітів. В ароматі переважають медові і пряні нотки.
5 stars
У цього варіанту METAXA ніжний квітково-абрикосовий смак з тонким цитрусовим присмаком. А його ароматний шлейф складається з нот мигдалю, дуба і чорних родзинок.


7 stars
Оксамитовий смак з відтінками меду, сухофруктів і персика. У його ароматі звучать легкі трав’яні і трохи терпкі нотки.
12 stars
12 років витримки, і бренді набуває складного насиченого смаку шоколаду, літніх трав і апельсинової цедри. А в ароматі відчуваються квіткові, ванільні й карамельні нотки.
А ще ж є й різні колекційні варіанти METAXA!
Атмосферне занурення
У 2017 році Дім METAXA придбав свій перший власний виноградник на Самосі, щоб підтримати унікальний теруар цього острова і налагодити ділові зв’язки з місцевими фермерами. А в процесі була створена METAXA Liknon, яка стала сучасним доповненням до старовинної гуральні в Піреї і погребах в Кіфісії.
Якщо ви хочете відчути атмосферу приготування цього популярного міцного напою, варто вирушити в подорож саме на Самос — самобутній острів з безліччю невеликих гірських селищ і чудовими пляжами. Саме тут знаходиться METAXA Liknon.

«Ми вибрали назву Liknon, яка в перекладі з грецького означає „колиска“, щоб позначити, що саме тут, на Самосі, починається METAXA, — підкреслила Дороті Геріард Дюбрей, керуючий директор Дому METAXA. — Разом з Liknon ми прагнемо продемонструвати глибокий зв’язок METAXA з її спадщиною і походженням, діяти відповідально заради сталого майбутнього, зберігаючи наш дорогоцінний теруар, а також підтримуємо зв’язок з громадами острова і пропонуємо яскраві враження в дусі щирої грецької гостинності. Створюючи METAXA Liknon, ми не тільки віддаємо данину поваги спадщині та майстерності нашого Дому, а й, що ще важливіше, створюємо своєрідний міст між нашим минулим і майбутнім».

«Liknon — це більше, ніж будівля, це швидше пейзаж, що включає кам’яні стіни, які плавно спускаються в долину, — розповів Дімітріс Карабатакіс, креативний директор K-Studio. — Дотримуючись маршруту древньої дороги, утримуваного „пезулами“ („кам'яні стіни“ в перекладі з грецької), відвідувачі можуть оглядати місця зростання виноградних лоз, а потім спуститися в підвали, щоб доторкнутися до витоків нашого бренду через інтерактивний досвід і серію сенсорних відчуттів».

Чудова прогулянка місцевими виноградниками, свіжий морський бриз, який ніжно віє з моря і наповнюється ароматами сезонних трав, бурштинове сяйво сонячних променів, що пронизують виноградні лози, — це і є справжня суть Liknon.
«Liknon Terroir — це місце, де ми досліджуємо, як на тлі кліматичних змін ми можемо адаптувати наші методи ведення сільського господарства, — зазначив Константінос Раптіс, METAXA Master. — У METAXA Liknon ми тестуємо нові методи, вчимося і готуємося до майбутнього. Місцевий теруар є втіленням націленості нашої компанії на більш стале майбутнє».

Тонкощі виробництва
Саме тут, на Самосі, співробітники компанії METAXA отримують свіжий мускат від місцевих фермерів. «Займатися виноградарством на Самосі — важке, майже героїчне ремесло, — каже Дімітріс, виноградар з Самоса і постачальник METAXA. — Але ми робимо це з ентузіазмом, тому що живемо на Самосі в гармонії з нашою землею і природою. Все, що ми робимо, ми робимо для того, щоб зберегти нашу землю і наші традиції для наших дітей і для майбутніх поколінь».
З самого початку досвідчений METAXA Master вирішив перетворити виноградник Liknon на екологічно чисте місце, яке б служило гідним прикладом стійких методів ведення сільського господарства для фермерів острова Самос. Виноградні лози, яким виповнилося 80 років, знайшли більш здорову можливість для зростання. Оскільки виноградники Liknon вимагали балансування місцевої екосистеми острова, це призвело до зниження врожайності. Але зате якість винограду, що зріє тут, істотно покращилася, а смак мускатних вин став багатшим і насиченішим.
METAXA Master відбирає найкращі мускатні сорти винограду з унікальною ароматичною концентрацією. Відразу після вичавлювання виноградного соку в нього додають винний спирт з концентрацією до 15% за обсягом. Спирт «зміцнює» виноградний сік і не дає йому змоги заграти. Так зберігається природна виноградна солодкість і яскраві відтінки мускатного аромату.
Liknon Terroir — це унікальний простір, де древні традиції виноробства найприроднішим чином римуються з творчими експериментами. А гості Liknon Terroir можуть на власні очі побачити, як ідея Спіроса Метакси продовжує розвиватися в сучасних реаліях.