Когнітивний диссонанс. Психолог пояснила, чому на дієті хочеться калорійної їжі

1 серпня 2017, 19:04
Професор психології Кардіфського столичного університету Хайді Сіг пояснила причини підвищеного бажання калорійних продуктів під час дієти

За словами Сіг, аби схуднути більшість людей скорочує споживання калорій, пише Independent . Але процес схуднення не такий простий, як може здатися на перший погляд, і виною цьому - мозок.

Відео дня

Багатьом знайома ситуація, коли, вловивши аромат з кулінарного або хлібного відділу в супермаркеті, прокидається апетит і виникає бажання придбати щось смачненьке. Така поведінка викликана тим, що навіть при легкому голоді виробляється гормон грелін, який змушує мозок сконцентруватися на пошуку їжі, особливо - калорійної. Така їжа швидше вгамовує голод, а також - здається смачнішою, тому вважається кращим вибором для задоволення потреб організму. Через скорочення калорій, організм завжди перебуває в стані легкого голоду. Тому в поле зору завжди трапляються «заборонені» продукти і переслідують думки про нездорову їжу.

© Mzlle/Pixabay
© Mzlle/Pixabay Фото:

Як пояснює психолог, дієта завжди супроводжується відмовою від багатьох улюблених страв заради скорочення калорій. Але не дарма кажуть, що заборонений плід солодкий. Посилаючись на вчених, Сіг пояснює, що чим більше людина думає про заборонені продукти, тим сильніша її тяга до них. Це явище охрестили фактором придушення конкретних думок. Коли людина забороняє собі щось, то завжди в голові малює чітку картинку «забороненого плоду». Вималювана приємна дія збуджує бажання. Більше того, багато досліджень підтверджують, що мозок сприймає інформацію переважно в переконливій формі, відкидаючи частку заперечення. Тому якщо ви стверджуєте, що «не їсте шоколад», то слідом у вас напевно з'являється бажання з'їсти його.

Слідкуйте за найцікавішими новин з розділу НВ STYLE в Facebook і Вконтакте

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X