Готуйте палички. П’ять ресторанів у Києві, де можна відзначити китайський Новий рік

24 січня 2020, 12:06

25 січня 2020 року настане китайський, або Місячний, Новий рік. Це одне з найважливіших в Піднебесній свят, і його відзначання пов’язане з безліччю традицій і порядків, одним з яких є місцева їжа.

Саме 25 січня за місячним календарем нарешті настане рік Білого Сталевого Щура. З цього приводу в китайських установах передбачено сім днів офіційних вихідних.

Китайці святкують свій Новий рік довго і з розмахом — 15 днів: цього року гуляння триватимуть з 25 січня по 8 лютого. І це місцеві жителі вже стали скромнішими, адже раніше святкування затягувалося на цілий місяць!

Відео дня

Традиційні страви — частина свята нарівні з правильним вбранням і дотриманням всього символізму. При цьому кожен продукт, який потрапляє на новорічний стіл китайців, несе в собі сенс: наприклад, локшина — довголіття, червоний перець — щастя, риба — благополуччя.

Якщо ви плануєте відсвяткувати китайський Новий рік, а ваші кулінарні таланти поки не включають приготування рисових кульок або курки кунг пао, НВ STYLE зібрав для вас кращі заклади, де вас смачно нагодують по-китайськи.

Китайка

Золотоустівська, 16, Раїси Окіпної, 8

Ти начебто їж вуличну їжу, але без незручностей (Фото: Kitaika / Facebook)
Ти начебто їж вуличну їжу, але без незручностей / Фото: Kitaika / Facebook

Перша з двох Китайок відкрилася трохи більше трьох років тому на одній з вуличок за київським Цирком. Заклад вражав відвідувачів незвичайним дизайном: всередині він був стилізований під вулицю, з бруківкою, графіті та плакатами, вузькими столиками і барними стільцями. Тобто ти начебто їж вуличну їжу, але без пов’язаних з цим незручностей. За ці роки власники відкрили ще одну Китайку на Лівобережній, і кілька разів оновлювали лаконічне меню. Тут досить великі порції, а гості хвалять курку в кисло-солодкому соусі, спрінг-роли і радять запивати місцевим пивом.

Пекін

Васильківська, 47

Скромні вивіска і інтер'єр - це Пекін (Фото: Anya Garienchick / Facebook)
Скромні вивіска і інтер'єр - це Пекін / Фото: Anya Garienchick / Facebook

У чотирьох випадках з п’яти цей заклад вам точно назвуть, якщо запитаєте про смачну й автентичну китайську їжу в Києві. Скромна вивіска і інтер'єр, товарний чек, написаний ієрогліфами — це Пекін біля ВДНГ (до речі, закладів з такою назвою в столиці багато, тому переконайтеся, що їдете саме в той). «У Києві немає Чайна Тауна, але є тру Чайна їдальня», — пишуть про це місце. Тут варто пробувати телятину по-сичуанськи, качку по-пекінськи і більш дивні страви — баклажани або курку з рибним смаком.

Китайский привет

Івана Франка, 7

Cюди приходять за екзотикою (Фото: Китайський привіт / Facebook)
Cюди приходять за екзотикою / Фото: Китайський привіт / Facebook

Китайське кафе Михайла та Дарії Кацуріних — місце для любителів Instagram'а, SMM'а й яскравих китайських вивісок. Одразу біля входу відвідувачів зустрічає гігантський кіт щастя — манекі-неко (фігурка японська, але це не має значення), всередині якого навіть розташований столик. Крім більш-менш звичних любителям китайської їжі страв, сюди приходять за екзотичними «столітніми яйцями», личинками зоофобуса, а з недавніх пір і смаженими цвіркунами.

Дю Лонг

Т. Шевченка, 46 В

Один з найстаріших китайських закладів Києва (Фото: jiu-long.com.ua)
Один з найстаріших китайських закладів Києва / Фото: jiu-long.com.ua

Напевно, один з найстаріших китайських закладів Києва, захований в арці на бульварі Шевченка. Раніше на вході в арку працювало китайське бістро, однак Дю Лонгу вдалося пережити менш везучого сусіда. І здається, інтер'єр і меню тут не змінювалися з часів відкриття. Втім, тут потрібно знати, що замовляти, і тоді вам вдасться знайти справжні кулінарні шедеври серед величезного меню, що містить страви всіх чотирьох напрямків китайської кухні - пекінської, сичуаньської, шанхайської та кантонської. Ще одна підказка: тут дуже великі порції.

Soul Kitchen

Воздвиженська, 54

Китайские ребрышки в Soul Kitchen (Фото: Soul Kitchen / Facebook)
Китайские ребрышки в Soul Kitchen / Фото: Soul Kitchen / Facebook

Найновіший заклад у нашому списку: він офіційно відрив свої двері 2 грудня 2019 року. Але до цього у страв Soul Kitchen з’явилося багато шанувальників, які знайомилися з ними на фестивалях на зразок Ulichnaya Eda та Кураж Базар. У меню традиційні для китайських закладів рис та локшина з різноманітними добавками, китайське барбекю, а також асортимент боулів.

Бонус для сміливих:

Жасмін (Валерія Лобановського, 118-а) + Хан Юуан (Ніжинська, 12)

Якщо вас не бентежить, м’яко кажучи, дуже автентичний інтер'єр, але ви хочете спробувати ту саму справжню китайську їжу без «ретуші», — вирушайте в Жасмін або Хан Юань. Перший сусідить з декількома китайськими забігайлівками, серед яких є беззмінним лідером. «Це ніби ти сидиш у себе на кухні в Гуанчжоу, їж кисло-солодкий суп з тофу і дивишся з'їзд партії по телеку», — кажуть його відвідувачі.

Жасмин на Лобановського (Фото: lovepugart / Facebook)
Жасмин на Лобановського / Фото: lovepugart / Facebook

Другий — в одному з гуртожитків НАУ — вже майже 15 років годує студентів-китайців, а разом з ними і ще половину киян-фанатів цієї кухні. Фотографії та сторіс звідси є в Instagram всіх, хто хоч трішечки вважає себе цінителем традиційних кухонь. Про смак страв і величезні порції в Хан Юуан і Жасмін ходять цілі притчі, тому сюди варто брати пару-трійку друзів, щоб насолодитися з ними автентичною китайською їжею.

Хан Юуан на Ніжинській (Фото: Микола Ковальова / edagoroda.com)
Хан Юуан на Ніжинській / Фото: Микола Ковальова / edagoroda.com
Редактор: Марія Кабацій

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X