Воскресіння Христове. Сьогодні західні церкви відзначають Великдень 2023: найцікавіші традиції свята

Традиції святкування Великодня у європейських країнах відрізняються від українських (Фото:Melissa Walker Horn / unsplash)
Це свято, що переходить, тобто не має сталої дати. Православні та католики святкують Великдень за різними календарями.
У 2023 році православне святкування приходиться на 16 квітня, а католицьке — на 9 квітня. До цього дня віряни дотримуються суворого 50-денного посту.


В усіх країнах, де відзначають Великдень, у цей день тривають особливі богослужіння, у багатьох країнах і містах влаштовують ярмарки та святкування. Зокрема, в Італії тисячі людей збираються на головній площі Риму, аби почути привітальне слово Папи.
Переважно, це свято заведено проводити у колі родини. Окрім релігійного контексту, воно супроводжується безліччю приємних сімейних ритуалів і звичаїв. NV розповідає про традиції Великодня у Європі, де з минулого року оселилося безліч українців.
Розмальовування яєць
У багатьох країнах Європи (у Великій Британії, Ірландії, Франції, Німеччині, Швейцарії, Нідерландах тощо) Великдень, як і в Україні, не обходиться без декорування яєць. Коріння цієї традиції йде із біблійної легенди: Марія Магдалина, дізнавшись про воскресіння Ісуса Христа, вирушила розповідати усім людям про диво. Коли ця інформація дійшла до імператора, він викликав жінку та дивлячись на неї відповів, що мертві ніколи не стануть живими, так само як білі яйця не обернуться на червоні. У цю мить яйце, яке він тримав у руці, різко почервоніло.
З того часу розмальовування яєць є важливою традицією у всіх народів, які сповідують християнство. У багатьох країнах ними прикрашають дерева, святковий стіл та весь будинок у цілому.

Великодній кролик
Одна з головних відмінностей у святкуванні Великодня в Україні від святкування у Європі й США — саме у цьому персонажі. Великодній кролик часто вважається символом нового життя, приходу весни. Його зображують веселим і доброзичливим. У деяких країнах діти залишають кошики або роблять спеціальні гнізда, щоб кролик наповнив їх шоколадними яйцями й цукерками — за аналогією, як для Санта-Клауса залишають шкарпетки і панчохи.

Улюблена великодня забавка дітей у Європі - шукати завбачливо заховані кроликом (тобто батьками) розмальовані або шоколадні яйця. Малеча із захопленням шукає їх в садах, парках та інших відкритих місцях, а батьки та вихователі спостерігають і допомагають за потреби. Це може проходити у форматі змагання — наприклад, їх потрібно знайти на швидкість або певну кількість яєць можна буде обміняти на подарунок або ласощі.

Ще декілька цікавих традицій:
- У Польщі та на західній частині України у понеділок після Великодня, відбувається свято Mokryj Ponedilok або Поливаний понеділок. У цей день люди поливають одне одного водою — на щастя та з найкращими побажаннями.
- У італійській Флоренції існує традиція під назвою Скоппіо дель Карро, що означає «вибух воза». У Великодню неділю візок, наповнений феєрверками, проїжджає містом, а потім запалюється перед Дуомо.
- В Іспанії тиждень, що передує Великодню, називається Semana Santa або Страсний тиждень. Щоденно віряни влаштовують гучні процесії, проходячи великими колонами від храму до храму. Це супроводжується релігійною музикою, спеціалізованою символікою та вбраннями. У колонах люди несуть пасо — спеціальні платформи, на яких знаходяться фігури, що відображають якийсь релігійний сюжет.
- У Швеції традиційно прикрашати гілки (переважно берези) пір'ям, фарбованими яйцями та іншими прикрасами. Це ніби великодній аналог ялинки. Їх виставляють у домах та громадських місцях. Прикраса називається Påskris і вважається символом приходу весни.

Як у Європі прикрашають будинки до Великодня
Те, як люди в Європі прикрашають свої оселі до Великодня, відрізняється від країни до країни, але ось деякі загальні тенденції є.
- Великодні яйця вішають на дерева, ними декорують столи та ґанки, виставляючи декоративні кошики чи гнізда, наповнені ними.
- Багато людей прикрашають свої домівки живими квітами, переважно тюльпанами та нарцисами. Вони символізують прихід весни та нового витка життя.
- Також дуже популярні великодні вінки зі свіжих гілок, квітів та інших природних матеріалів.
- Часто для декорування інтер'єру використовують банери та гірлянди з дизайном на пасхальні теми, наприклад зайчиками, курчатами та квітами. У багатьох країнах святковий декор не обходиться без свічок.
- Столи зазвичай прикрашають святковими скатертинами, серветками та декором, із зображеннями яєць, квітів чи релігійних символів.


Що печуть на Великдень у Європі
Важливий святковий атрибут Великодня в Україні - це солодкі здобні або сирні паски з різноманітними додатками і прикрасами. В інших країнах традиційна випічка відрізняється. Проте у всіх них є спільна характеристика — вона має бути солодкою, непісною, переважно здобною.
Італія
У Італії на Великдень (Pasqua) печуть Colomba Pasquale, що перекладається як «пасхальна голубка». Її виготовляють із м’якого тіста з цукровою глазур’ю. Традиційно її прикрашають цілим мигдалем або пластівцями з нього. Коломба має своєрідну форму: одні вважають, що вона нагадує хрест, а інші - що голубку із розгорнутими крильми. Також у Італії печуть паску (Pasticciera Pasquale). Вона схожа на панетоне, але у неї не додають цукатів і родзинок.
Німеччина
У Німеччині на Великдень готують Osterbrot — пасхальний хліб із житнього тіста, з додаванням цукрової пудри, мигдальних пластівців, родзинок, кориці та гвоздики.Ще одна популярна святкова випічка — це Osterlamm, тобто пасхальне ягня. Вона має форму ягняти та виготовляється з м’якого здобного тіста. Зазвичай його прикрашають цукровою глазур’ю та мигдалевими слайсами. Також печуть Hefezopf — пасхальну косичку. Її роблять із дріжджового тіста та містить родзинки та мигдаль, у деяких інших варіаціях цієї випічки можуть містити горіхи або сухофрукти. У різних регіонах країни можуть використовуватися різні рецепти для випічки.
Польща
У Польщі на Wielkanoc із дріжджового тіста з додаванням розтопленого масла готують Babka Wielkanocna, що означає «великодня бабка». У неї додають мигдалевий та ромовий ароматизатори, а також курагу та родзинки. Інша польська великодня випічка — це Mazurek Wielkanocny («великодня мазурка»). Її готують із коржа з пісочного тіста, що обсипається глазур’ю та прикрашається сухофруктами, горіхами, карамелізованим цукром. Мазурки можуть мати різні начинки, включаючи макову (Makowiec) або з мигдалевої пасти (Mandarynkowy). Ще одна популярна великодня випічка — це Sernik Wielkanocny, що означає «великодній сирник». Її готують із з м’якого сирного тіста з додаванням цукру, масла, яєць та сметани. Прикрашають свіжими фруктами, ягодами або цукровою глазур’ю.
Чехія
У Чехії на Velikonoce переважно готують Mazanec. Це традиційна святкова випічка, що схожа на булочку і виготовляється із дріжджового тіста з додаванням масла, цукру, яєць та цедри апельсина або лимона. Його посипають цукром та мигдалевими пластівцями. Інша популярна святкова випічка — це Velikonoční beránek («великодній баранчик»).
Іспанія
У Іспанії традиційним десертом до Великодня (особливо у Валенсії та Каталонії) є Mona de Pascua. Її готують із солодкого тіста з яєць, молока, цукру та апельсинової цедри. Ця випічка зазвичай прикрашається кольоровими яйцями і цукерками. Інший варіант — це Rosca de Pascua. Її готують у формі кільця, для декору посипають цукром або прикрашають кольоровими яйцями. Серед інших варіантів великодньої випічки — Torrijas (схожий на французький тост) і Leche frita (схожий на млинець). Їх посипають цукровою пудрою і корицею.