Як дізнатися, яких вітамінів не вистачає і швидко заповнити їх втрату

14 березня 2017, 18:50
До весни запас вітамінів помітно знижується. А саме вони відповідають за те, наскільки насичене, активне і здорове життя ви ведете. Тому потрібно оголосити бій авітамінозу і чим швидше, тим краще

Ще пару десятків років тому все було не так сумно: щоб отримати потрібні вітаміни в достатній кількості, досить було повноцінно харчуватися, роблячи акцент на свіжих овочах і фруктах, якісному м'ясі, рибі і молочних продуктах. У час нових технологій ми споживаємо продукти набагато гіршої якості. Чому? Щоб зберегти товарний вигляд, виробники, як правило, збирають овочі та фрукти набагато раніше потрібного терміну – плоди дозрівають вже під час транспортування. Так, вони чудово виглядають на прилавках магазинів, та тільки без задуманої природою кількості вітамінів. Невтішні цифри наводять мікробіологи: з 1963 р. вміст вітаміну А в яблуках, апельсинах і бананах знизився на 66 %. Повністю цей вітамін зник з яловичини, а в м'ясі курки його стало менше на 70 %. Вміст кальцію в капусті на 85 % нижче, ніж було на початку XX століття, магнію в кропі і петрушці менше на 35 %. Тому потрібно вчитися отримувати максимум користі з наявних продуктів!

Відео дня

nur-afni-setiyaningrum-50103

nur-afni-setiyaningrum-50103 Фото:

©Unsplash

Бути простіше

Чим звичайніша страва, тим більше у ній вітамінів. При чищенні в овочах руйнується від 16 до 22 % вітаміну С, а коли ми готуємо пюре, запіканку або супи – до 80-90 %. Щоб зберегти максимум вітамінів овочі слід занурювати тільки в киплячу воду. У цьому випадку вітамін С зберігається практично повністю – за умови, що каструля щільно закрита кришкою. Листові овочі слід вживати тільки в сирому вигляді. Готуйте їжу кожного дня. Не потрібно готувати на тиждень, адже з кожним розігріванням вміст вітамінів зменшується на третину.

Вітамін А

  1. Погіршився апетит?
  2. Шкіра стала сухою?
  3. Губи обвітрюються, з'являються тріщини?
  4. Виникають комедони?
  5. Волосся потьмяніло, втратили обсяг і пружність, січеться і випадає?
  6. Нігті стали ламкими, на них з'явилися поперечні лінії?

Якщо ви помітили хоч декілька ознак, то це вказує на недолік вітаміну А.

Слід включити в раціон: печінку тварин і риб, моркву, шпинат, червоний перець, абрикоси, петрушку, щавель, кріп.

[I

brooke-cagle-32431

brooke-cagle-32431 Фото:

©Unsplash

Вітамін В1

  1. Працездатність знизилась?
  2. Легка нудота?
  3. Турбують запори або діарея?
  4. Відчуваєте м'язову слабкість?
  5. Тренування, з якими ви ще недавно легко справлялися, даються насилу, викликаючи задишку і серцебиття?
  6. В кистях і стопах – поколювання, ніби вони затерпли, знизилася їх чутливість?
  7. Волосся січеться, ламається, повільно росте?

Позитивні відповіді на більшість питань кажуть про дефіцит вітаміну В1.

Слід включити в раціон: висівки, дріжджі, пророслі злаки, сою, гречану і ячну крупи, кукурудзу, бобові, арахіс, волоські горіхи.

Вітамін В2

  1. Губи обвітрюються і сохнуть?
  2. В куточках рота з'явилися вкриті жовтою скоринкою тріщини?
  3. Сльозяться очі?
  4. Випадає волосся?
  5. Не вдається подолати занепад сил або апатію?

Помітили у себе такі прояви?

Включіть в раціон: кисломолочні продукти, сир, печінка, яєчний жовток, груші, персики, помідори, морква, буряк, цвітну капусту і шпинат.

Вітамін В6

  1. Ви стали дратівливими?
  2. Мучить безсоння?
  3. Немає апетиту?
  4. Порушене травлення?
  5. Турбує стоматит?
  6. Приймали антибіотики або сульфаніламідні препарати (наприклад, бісептол фталазол)?

Більше трьох відповідей «так» видають недолік вітаміну В6.

Включіть в раціон: висівки, ячмінь, просо, кукурудзу, горох, картоплю, моркву, буряк, яловичину, телятину.

luke-michael-27050

luke-michael-27050 Фото:

©Unsplash

Вітамін С

  1. Постійна слабкість і низька працездатність?
  2. Неможливо виспатися?
  3. Запаморочення?
  4. Часті застуди?
  5. Погано заживають подряпини і порізи?
  6. Ясна запалюються і кровоточать?
  7. Волосся стало тьмяним, з'явилася лупа?
poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Якщо більшість ознак вам знайомі, у вас дефіцит вітаміну С (аскорбінової кислоти).

Включіть в раціон: варення з чорноплідної горобини і чорної смородини, відвар шипшини і фреші цитрусові соки.

Вітамін D

  1. Відчуття легкого ознобу?
  2. Легко підхоплюєте будь-яку інфекцію?
  3. З'являється карієс?
  4. Протягом останнього року були переломи?
  5. Пропустили літню відпустку на пляжі?

Ствердні відповіді на більш, ніж три питання говорять про нестачу вітаміну D.

Включіть в раціон: печінку морських риб, вершкове масло, яєчний жовток, чорну і червону ікру.

Читайте також: Система харчування за Аюрведою. Худнемо без шкоди здоров'ю

Показати ще новини
Радіо NV
X