Прибирання організму. Чому голодувати корисно не тільки в піст — пояснює лікар-онколог

24 квітня 2021, 07:32

Чому правильне голодування може бути корисним для організму, пояснює лікар-онколог, лікар функціональної медицини, член ASCO, ESMO, EUA Альбіна Мухомедьярова.

Альбіна Мухомедьярова

Лікар-онколог

Дитина цілий день голодна! — скоро вигукне чергова бабуся черговому онукові, підтримуючи колишню парадигму дієтологів про дробовий прийом їжі невеликими порціями кожні кілька годин. Через сотні досліджень, вчені дійшли висновку, що короткострокові періоди голоду і обмеження калорій приносять набагато більше користі нашому організму, ніж невеликі, але часті перекуси.

Відео дня

Організму в цілому не принципово, що саме і в якому обсязі потрапляє до нас в рот: щільний обід, круасан на бігу або яблуко — запустять однакові біохімічні процеси, які змушують працювати наш шлунок, кишечник, підшлункову залозу і жовчний міхур. Перевантажуючи організм їжею, ми свідомо включаємо аварійний режим роботи внутрішніх органів, який неминуче призведе до збоїв.

Ось що відбувається в нашому організмі в період голоду:

Під час «відпочинку» від їжі, шлунок і кишечник продовжую свою роботу, позбавляючи нас від грубих погано пережованих залишків їжі, випадково проковтнутої жуйки, просуваючи їжу і її залишки на вихід.

У животі бурчить не тому, що ми голодні, а тому, що періоди між прийомами їжі наш організм використовує для проведення прибирання. Постійно щось жуючи, ми просто не залишаємо часу організму для виконання своєї роботи в спокійному темпі.

Зменшуючи кількість калорій і використовуючи періоди голоду ми можемо впливати на тривалість життя, збільшуючи його. Це довели вчені за допомогою сотень гризунів.

Голодування впливає на біохімічні процеси в організмі: знижує рівень глюкози крові, зменшує рівень інсуліну і наслідки окисного стресу.

Голодування може захистити нас від вік-залежних захворювань (хвороба Альцгеймера, діабет II типу, деменція, артрит, нейродегенеративні захворювання, рак) — за рахунок зниження рівня запальних маркерів.

Під час голоду організм, розуміючи, що звичного джерела енергії у вигляді стейка не буде, перемикається на альтернативне, використовуючи власні резерви у вигляді жиру і м’язів. Однак для зниження ваги голодування — не найефективніший метод, тривалі періоди голоду швидше виснажують організм, а відсутність необхідних мікроелементів і вітамінів може призвести до серйозного дисбалансу.

У 2016 році 71-річний японський вчений Есінорі Осумі отримав Нобелівську премію з фізіології і медицини. Відкриття, яке зробив Есінорі, засноване на механізмі аутофагії. Цей процес являє собою систему утилізації і переробки непотрібних клітинних елементів і загиблих або дефектних клітин. Аутофагія, на думку вченого, цілком може використовуватися для боротьби з деменцією і раком.

Есінорі Осумі використовував як лабораторну модель харчові дріжджі, вони залишаються однією з найбільш зручних лабораторних моделей за рахунок невеликої і, як виявилося, керованої тривалості життя — від двох до семи днів.

Популярність серед послідовників здорового способу життя після відкриття Осумі набув тип харчування «16/8» — 16 годин голоду і 8 годин для прийому їжі. З таким «вікном голоду» організму простіше направити сили на усунення дефектних клітин і органел. Незважаючи на ефективність, такий тип харчування має обмеження за станом здоров’я і тривалістю застосування. Найбільш раціонально використовувати принцип «16/8» 2−3 рази на тиждень, за відсутності протипоказань.

У сучасному світі повному достатку, за допомогою технологій і вчених умів ми тільки знову знаходимо підтвердження істинам, відомим тисячі років: короткострокове голодування приносить користь організму, знижуючи ризик розвитку хвороб.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X