Чи можна пити каву без шкоди здоров'ю?

20 листопада 2018, 11:00
Новини компаній
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
depositphotos /photofriday

depositphotos /photofriday

Як одночасно любити каву і не шкодити собі?
П'ємо каву з розумом
Не кажется ли вам, что вокруг пропагандируется кофемания? “Утро начинается с кофе”, “Кава зближує”, кофейни на каждом углу и кучи фотографий латте-арта в инстаграме. Мы не имеем ничего против этого ароматного напитка, но категорически против крайностей и зависимостей. А от кофе, да-да, может развиться самая настоящая зависимость с абстинентным синдромом и прочими “приятными” последствиями. Поэтому вооружаемся поговоркой “Всё хорошо в меру” и учимся пить кофе так, чтобы не стать постоянным пациентом кардиолога или невролога.

Чи не здається вам, що навколо пропагується кавоманія? "Утро начинается с кофе", "Кава зближує", кав'ярні на кожному розі і купи фотографій латте-арту в інстаграмі. Ми не маємо нічого проти цього ароматного напою, але категорично проти крайнощів і залежностей. А від кави, так-так, може розвинутися справжнісінька залежність з абстинентним синдромом та іншими "приємними" наслідками. Тому озброюємось приказкою "Все добре в міру" і вчимося пити каву так, щоб не стати постійним пацієнтом кардіолога або невролога.

Кавові плюси і мінуси
Згадаймо, чому ж кава користується такою популярністю і яких ситуативних і відстрочених ефектів можуть очікувати люди, що її вживають.
● Кофеїн активізує нервову систему і дарує бадьорість на найближчі 2-3 години. Логічно, що не варто пити кофейні напої, якщо плануєте лягати спати.
● Після вживання кави прискорюється метаболізм і в найближчу годину спалюється більше калорій, ніж у звичайному житті. При цьому лікарі не рекомендують пити цей напій безпосередньо перед фізичними тренуваннями.
● Дослідження показують, що вживання кави зменшує ризик смерті від серцевих захворювань (крім атеросклерозу), а також знижуються ризики розвитку цукрового діабету, хвороби Паркінсона і старечої деменції.

● У каві містяться антиоксиданти, які дозволяють не тільки довго зберігати красу і молодість, а й "захищають" від розвитку деяких форм раку.
● А ще з меленої кави виходить відмінний скраб для тіла!

Тепер трошки про мінуси, точніше, про наслідки при зловживанні. Кава – напій, що бадьорить і багато хто п'є його вранці, щоб прокинутися. Ось тільки саме вранці цього і не бажано робити з двох причин::

Напій має високу кислотність, тому чашка, яка щодня випивається натщесерце, може обернутися гастритом або чимось спорідненим.
З 4 до 9 години ранку, залежно від організму і біоритмів конкретної людини, виділяється кортизол, гормон бадьорості. Саме наростання його концентрації в крові пробуджує нас вранці, а брак вкладає спати. Починаючи свій день з кавою можна непомітно підмінити природний "будильник" напоєм. І потім без кофеїну вже реально неможливо буде прийти до тями. Такий стан є кофеїновою залежністю.
Далі про вплив на серце. Вважається, що кава вкрай негативно впливає на тиск і серце взагалі. Ці дані застаріли, бо нарешті отримані результати досліджень, які тривали кілька десятиліть. Виявилося, що напій не впливає на серцевий ритм, не завдає пошкоджень судинам, а тиск піднімає незначно і короткочасно. Однак споживання кави у великих кількостях може посприяти розвитку атеросклерозу. Кафестол, що міститься в напої поряд з кофеїном, уповільнює метаболізм холестерину, з усіма наслідками, що випливають. Але варто зауважити, що саме кафестол бореться з онкологією й хворобою Паркінсона.

Ну і згадаємо, що кава ретельно вимиває кальцій і від неї темніють зуби.

А як же пити правильно?
Завжди і у всьому відштовхуємося від прекрасної фрази "Все добре в міру". І у кожного міра своя. Хтось після чашки американо не відчує взагалі ніякого ефекту, а комусь достатньо понюхати кавовий аромат, щоб не спати дві доби.

● В середньому нормою вважається 1-2 чашечки (в еквіваленті еспресо) протягом доби. Менше можна, більше не бажано.

● Краще пити каву хвилин через 30-40 після прийому їжі, щоб не дратувати слизову шлунка.

● Суперечок щодо цукру багато. З одного боку цукор – це "непомітні" калорії, а смак цукрового сиропу перебиває аромат кави. З іншого боку глюкоза і харчування для мозку. Тож кожен вирішує за своїм смаком.

● Ще одна вселенська суперечка: з молоком чи без. Молоко гасить кислотність і є джерелом кальцію – це плюс. Зустрічається інформація, що через молоко кава не розчиняється і осідає на стінках шлунка. Ми не знаємо, наскільки це правда, але це може бути великим мінусом. Тож, знову таки, вирішуйте самі.

Загалом, підходьте до кавування з розумом, і все буде добре. Але якщо після вживання напою ви відчуваєте нездорове серцебиття або головний біль, краще зверніться до невролога і кардіолога!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X