5 причин чому французи не п'ють Божоле Нуво

19 листопада 2016, 10:00
Кожен третій четвер листопада в усьому світі відзначається свято молодого французького вина Божоле Нуво. Захоплення і трепет мільйонів людей при вигляді пляшок з яскравими етикетками видаються щонайменше дивними. Адже будь-який гурман скаже, що Божоле Нуво не можна назвати класичним червоним вином, адже процес його виготовлення займає не більше півтора місяців

Кажуть, традиція святкування Божоле Нуво виникла в XIX столітті. Виноград в регіоні Божоле дозріває раніше, ніж в інших регіонах Франції. Ледь заграв напій винороби відправляли в передмістя Ліона і продавали його на розлив.

Відео дня

На думку французів, божоле пити, звичайно, можна, про що ми і запитали парижанку українського походження Yulia Taraban Savilov:


Французи п'ють Божоле Нуво. У четвер починають святкувати і продовжують всі вихідні. Але за останні кілька років мода на Божоле помітно вщухла, при чому в кілька разів впали продажі. Все ж французи – гурмани, а Божоле вишуканим вином назвати важко. Дуже йому далеко до цього. Це більше свято для народу. Цінителі Шато Марго пити цей напій ніколи не стануть. Але я буду. Сьогодні в мене гості і ми влаштуємо вечірку! Але тільки сьогодні і все!


julia
julia Фото:

Що ж не так з цим напоєм?

1) Це вино ніколи не витримується в бочках. Та й воно непридатне для зберігання дорогих дубових судинах – скисає дуже швидко.

2) Божоле нуво роблять з одного з найбільш скоростиглих сортів винограду Gamay noir à jus blanc (фр. гаме чорний з білим соком), що відрізняється світлої м'якоттю. Тому колір напою не буває насиченим і зазвичай має синюватий відтінок.

3) У виготовленні божоле нуво застосовується вуглецеве вимочування — виноград не пресується, а піддається ферментації вуглекислотою, в результаті якої ягоди починають мимовільно лопатися.

4) Висока кислотність і низький вміст танінів. Божоле Нуво потрібно пити тут і зараз, тому колекціонери вин і гурмани цим напоєм не цікавляться.

5) Маркетинг, реклама і французьке походження Божоле Нуво вміло ввели в оману масового покупця, не дуже розбирається у винах. Щорічно 45 млн пляшок цього напою експортується в 200 країн світу і приносить хороший дохід Франції.

Показати ще новини
Радіо НВ
X