Складний вибір. Як вибрати вівсяну кашу і яка з круп справді корисна

13 серпня, 05:54
Вівсяні пластівці (Фото:Elena Schweitzer / depositphotos)

Вівсяні пластівці (Фото:Elena Schweitzer / depositphotos)

Коли ви шукаєте поживний сніданок, пластівці можуть бути першими, що спадає вам на думку. Але як дізнатися, який тип є кращим?

Відділ вівсяних пластівців у вашому місцевому продуктовому магазині, ймовірно, заповнений різними варіантами: вівсяні пластівці з цільнозернової крупи, ірландська вівсянка, різана вівсянка, вівсяні пластівці, пластівці швидкого приготування, низькокалорійні, з низьким вмістом цукру. Наявність тонни пропозицій може здатися вам приголомшливим, і здорова їжа, така як вівсянка, може стати чимось не таким корисним, якщо вона буде надмірно оброблена і до неї додано багато цукру.

Відео дня

Загалом, овес - це складний вуглевод, що містить корисну клітковину. "Складні вуглеводи перетравлюються довше, ніж прості вуглеводи, а це означає, що вони довше зберігають почуття ситості", - говорить Наталі Ріццо, доктор медичних наук, зареєстрований дієтолог та засновник Greenletes. Мередіт Прайс, дієтолог, додала, що високий вміст клітковини в цьому цілісному зерні може допомогти знизити рівень холестерину, контролювати рівень цукру в крові, підтримувати здоров'я травного тракту і навіть сприяти зниженню ваги. "Овес також є відмінним джерелом рослинного білка і заліза", - сказав Прайс. Овес можна переробляти на різні продукти. Давайте подивимося на ключові відмінності і на те, чи є одне з них здоровішим, ніж інші.

У чому різниця між вівсяними пластівцями, цільнозерновою вівсянкою та вівсянкою швидкого приготування

Ці три типи вівса починаються з одного і того ж першого кроку. "Овес отримують з цільної крупи, а потім видаляють зовнішню оболонку", - сказав Ріццо. Зовнішній корпус, також відомий як шкаралупа, допомагає захистити насіння. «Це залишає висівки, зародки та ендосперм, які є поживними частинами крупи». Звідси доставляється кожен продукт.

Вівсяні пластівці з цільнозернової крупи

Вівсяні пластівці, також відомі як ірландські вівсяні пластівці, отримують на першому етапі вівсяного процесу. Це збіжжя вівса, у яких видалена зовнішня оболонка. По суті, ці вівсяні пластівці найменш оброблені, тому їхнє приготування займає найбільше часу. "Вівсяні пластівці не розкочують і не розплющують, а ріжуть", - сказав Ріццо. «Оскільки вони не плоскі, такі вівсяні пластівці готуються трохи довше, ніж звичайні вівсяні пластівці». ½ склянки (40 грамів) сухих вівсяних пластівців із цільнозернової крупи забезпечують:

  • Калорійність: 150
  • Білок: 5 грам
  • Загальний жир: 2,5 грами
  • Усього вуглеводів: 27 грам
  • Клітковина: 4 грами
  • Цукор: 0 грам

Звичайні вівсяні пластівці

Як згадувалося вище, основна відмінність між вівсяними продуктами полягає у виробничому процесі, який впливає на текстуру та час приготування. На відміну від цілісного вівса, вівсяні пластівці, відомі як старомодні вівсяні пластівці, проходять процес плющення. За словами Ріццо, після видалення лушпиння вівсяні пластівці пропарюють і пресують. Цей процес надає їм м'якшу текстуру та скорочує час приготування. ½ склянки  40 грамів) сухих вівсяних пластівців забезпечує:

  • Калорійність: 150
  • Білок: 5 грам
  • Загальний жир: 2,5 грами
  • Усього вуглеводів: 27 грам
  • Клітковина: 4 грами
  • Цукор: 0 грам

Вівсяні пластівці швидкого приготування

Вівсяні пластівці швидкого приготування отримують із тонко нарізаних вівсяних пластівців, щоб вони швидко готувалися, пояснив Ріццо. З усіх трьох, вівсяні пластівці швидкого приготування, також відомі як швидкі вівсяні пластівці, готуються найшвидше. ½ склянки (40 грамів) сухих вівсяних пластівців забезпечує:

  • Калорійність: 148 грам
  • Білок: 5,5 г
  • Загальний жир: 2,75 грами
  • Усього вуглеводів: 27 грам
  • Клітковина: 3,76 грама
  • Цукор: 0,5 грама

Яка вівсянка найкорисніша

Як бачите, склад поживних речовин цих трьох основних видів вівса дуже схожі друг на друга. Що стосується простого вівса, то немає одного сорту вівса корисніше за інший. «Це поширена помилка, що один вид вівса корисніший за інший», — сказав Ріццо. «Вони всі насправді ідентичні з погляду їхнього харчування. Різниця полягає в тому, як їх розкочують та нарізають». Однак Прайс додав, що, оскільки овес швидкого приготування є варіантом, що найбільш переробляється, він зазвичай містить сіль і доданий цукор. "Це поміщає їх у нижню частину здорового спектру, але вони все ще корисні". Вівсяну кашу потрібно варити на плиті, і на це йде близько 10-20 хвилин плюс час, необхідний для того, щоб довести до кипіння каструлю з водою. Вівсяні пластівці швидкого приготування можна приготувати в мікрохвильовій печі за хвилину чи дві. Однак старомодна вівсянка знаходиться посередині. Ви можете приготувати її на плиті або мікрохвильовій печі, це займе від трьох до п'яти хвилин. "Якщо ви з тих, хто бореться з тайм-менеджментом вранці, вибирайте або вівсяні пластівці, або вівсяні пластівці швидкого приготування, в яких немає ароматизаторів або цукру", - сказав Прайс.

Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X