Ідеально чиста кухня. 8 звичок професійних кухарів, які допоможуть заощадити час та сили

Вісім звичок прибирання на кухні, які вам потрібно почати зараз (Фото:zstockphotos / depositphotos)
Підтримка чистоти на кухні може здатися складним завданням, але чим більше часу ви проводите на кухні, тим складнішою стає робота по дому.
Кухарі часто керують кухнями, набагато більшими, ніж більшість наших, тому їхній розпорядок зведений до мінімуму. Вони поділилися своїми найкращими звичками прибирання.
Як тримати кухню в чистоті
1. Плануйте заздалегідь
"Безлад, який легко прибрати, - це той, який ви ніколи не зробите", - говорить шеф-кухар морепродуктів Бартон Сівер з Rouxbe, кулінарної онлайн-школи. Улюблений прийом Сівера пов'язаний із рибою. Наприклад, ви можете запобігти неприємним запахам, коли ріжете морепродукти, посипавши лимонним соком і сіллю руки, обробну дошку та рукоятки ножів. Але ви можете думати і по-іншому: наповніть раковину мильною водою, щоб можна було мити посуд на ходу, або додайте харчову соду в відро для сміття на кухні, перш ніж викидати їжу, яка неприємно пахне.
2. Використовуйте якнайменше контейнерів та посуду
Ще один спосіб діяти стратегічно: плануйте використовувати якнайменше контейнерів і посуду, щоб вам менше доводилося мити після приготування їжі. Тревор Стоктон, шеф-кухар ресторану The Restaurant at RT Lodge в Мерівіллі, пропонує знайти кілька готових страв з однієї каструлі, для приготування яких потрібно дуже мало столових приладів та посуду. Вечеря в одній каструлі теж чудовий варіант.
3. Замочіть брудні рушники
Ліза Марі Уайт, шеф-кондитер і кулінарний директор Biscuit Love у Нешвіллі, каже, що замочує брудні кухонні рушники та фартухи у воді та бурі, щоб відновити їх яскравий та чистий вигляд. Просто наповніть раковину, надягніть рукавички, вилийте буру і дайте їм увібратися.
4. Наведіть у себе порядок перед тим, як приступити до наступного завдання
Підтримка чистоти на кухні не тільки спрощує приготування їжі, але й важлива для безпеки харчових продуктів. Шеф-кухар Тарік, який спеціалізується на стравах близькосхідної кухні, рекомендує проводити прибирання на ходу, щоб звести до мінімуму ризик перехресного забруднення. "Також рекомендується використовувати професійний дезінфікуючий засіб для дезінфекції робочого місця перед початком будь-якого нового кулінарного завдання", - говорить він.
5. Колірний код під час приготування їжі
Один із найкращих способів забезпечити безпеку харчових продуктів – зберігати продукти окремо один від одного, до та під час процесу приготування. Шеф-кухар Тарік пропонує використовувати дошки та контейнери для зберігання продуктів з кольоровим маркуванням. Наприклад, використовуйте зелену дошку для нарізування овочів та синю дошку для нарізування сирого м'яса. "Так можна готувати та зберігати сирі продукти окремо один від одного", - говорить він.
6. Тримайте техніку в чистоті
Ви, напевно, знаєте, що потрібно ретельно дезінфікувати кухонні столи та посуд після приготування їжі, але ви не повинні нехтувати своїми приладами, тостером, блендером або мультиваркою. Шеф-кухар Тарік чистить свою техніку після кожного використання з метою безпеки, протираючи зовні дезінфікуючим засобом. Ви гарантуєте, що ваш пристрій буде готовий до наступного використання, а також збережете його в хорошому стані і продовжите термін служби.

7. Покладіться на свою комору
Стандартні дезінфікуючі та чистячі засоби можуть стати в нагоді, але в крайньому випадку ви можете використовувати предмети, які вже є у вашій коморі. Шеф-кухар Камілла Маркус, засновник West~Bourne, говорить, що професійні кухарі часто використовують на своїх кухнях натуральні засоби для чищення, такі як оцет і сода, щоб уникнути непотрібних хімікатів і непотрібної покупки додаткових упакованих продуктів. Перекис водню та ефірні олії також можуть допомогти скоротити витрати на засоби для чищення.
8. Регулярне генеральне прибирання
Хоча прибирання на ходу може заощадити час, шеф-кухар Тарік рекомендує планувати ретельне прибирання кожного куточка та щілини за регулярним графіком. Залежно від того, як часто ви користуєтеся кухнею, це може бути від кожної ночі до одного разу на тиждень. «Переконавшись у відсутності бруду та жиру, приготування їжі стане набагато приємнішим, не кажучи вже про чистоту», — каже він.