Відкорковане, але не зіпсоване. Як зберегти смак та аромат вина у початій пляшці

Вино у відкритій пляшці може зберігатися нетривалий час (Фото:Boarding2Now / depositphotos)
Насолодившись смаком вина у святкові дні, ми шкодуємо про те, що його залишки зіпсуються у відкритій пляшці.
Як відомо, вино псується від контакту з киснем, але не варто поспішати виливати його залишки з пляшки. Є кілька способів продовжити життя напою і ще не раз порадувати себе його тонким смаком, не зіпсованим зберіганням. Головне, щоб воно було правильним.
Як зберігати вино у відкритій пляшці
Оригінальний корок
Найпростіший спосіб зберегти вино — закрити пляшку рідним корком. Часто для того, щоб закорковування було більш герметичним, і корок легше входив в пляшку, з неї зрізають шар. Крім цього, під корок можна підкласти вощений папір. Він допоможе обмежити доступ повітря до напою, запобігатиме потраплянню в нього дрібних частин від корка.
Спеціальний додатковий корок
Спеціальний корок з гуми чи пластику можна придбати у супермаркеті, спеціалізованому чи господарському магазині. Він досить щільно входить у пляшку та виконує свої функції.
Інша пляшка
Якщо рідний корок втрачено, а пляшка надто велика для залишків вина, його можна перелити в іншу пляшку, яка наповниться їм якнайповніше. У повній пляшці залишається мінімальна кількість повітря та вино внаслідок цього краще зберігає свій смак.
Спеціальний корок для шампанського
Корок для шампанського також можна без проблем придбати в наших магазинах, він виготовляється з нержавіючої сталі, яка не окислюється. Завдяки спеціальним затискачам він щільно кріпиться на пляшку, в результаті чого в напої зберігаються бульбашки вуглекислого газу.
Coravin
Гаджет американського виробництва дозволяє насолоджуватися вином, не відкриваючи пляшку. Він має один недолік — високу вартість. Тому найчастіше приладом користуються в ресторанах або барах, де в меню є дорогі напої. Надтонка голка приладу Coravin проходить крізь фольгу та пробку та в процесі аргону на пляшку створюється тиск. Інертний газ виштовхує вино через голку в келих, не даючи при цьому доступу кисню. Після того, як голка вийнята, пробка природним чином герметизується, а вино в пляшці продовжує розвиватися.
Де зберігати вино у відкритій пляшці
Різні види вина по-різному окислюються, тому терміни зберігання у них різні, а місце зберігання загальне — холодильник. У ньому гальмується процес утворення шкідливих бактерій та грибків у напої.
Скільки днів зберігати вино у відкритій пляшці в холодильнику
- Ігристе вино — 1−3 дні.
- Біле та рожеве молоде вино — 5−7 днів.
- Повнотіле колишнє вино — 3−5 днів.
- Червоне вино — 3−5 днів.
- Кріплене вино — 4 тижні.
- Вино в тетрапаку — 28 днів.
Більш тривале зберігання вина призводить до того, що воно змінює смак і запах у гірший бік.
