Правила, поради та рекомендації. Як зберігати запаси продуктів у холодильнику, якщо відключили світло

4 листопада, 20:27
Як зберігати запаси продуктів у холодильнику, якщо відключили світло (Фото:Vaicheslav / depositphotos)

Як зберігати запаси продуктів у холодильнику, якщо відключили світло (Фото:Vaicheslav / depositphotos)

У багатьох містах та селах України через обстріл мирних міст та ТЕЦ російськими військами відбуваються перебої з електрикою.

Багато людей бояться отримати харчове отруєння після вимкнення електроенергії. Але відключення електрики не означає автоматичної втрати продуктів харчування — це не так. Не викидайте вміст холодильника. Вимкнення електроенергії може тривати кілька годин, не торкаючись продуктів у вашому холодильнику. Для морозильника цей час може досягати 48 годин без будь-якого впливу на ваші заморожені продукти.

Відео дня

Підготуйтеся до надзвичайних ситуацій з електрикою

  1. Переконайтеся, що у вашому холодильнику та морозильній камері є термометри. Температура у морозильній камері не повинна перевищувати -17°С, а в холодильнику — не більше +6°С. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру в холодильнику та морозильній камері, щоб допомогти вам визначити, чи безпечні продукти.
  2. Заморожуйте контейнери з водою для льоду, щоб продукти залишалися холодними у морозильній камері, холодильнику або холодильних камерах у разі відключення електрики. Якщо ваше звичайне водопостачання забруднене або недоступне, лід, що тане, також буде постачати питну воду.
  3. Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години, ми радимо згрупувати продукти разом у морозильній камері. Це допомагає їжі залишатися холодною довше.
  4. Заздалегідь купіть або приготуйте кубики льоду і заморозьте заздалегідь пакети з гелем. Зберігайте це в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику.
  5. Тримайте дверцята холодильника або морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря.
  6. Накрийте холодильник та морозильну камеру ковдрою. Це допоможе довше зберігати продукти прохолодними.
  7. Навіть за дуже низьких температур зовнішнього повітря ми рекомендуємо не виносити продукти харчування на вулицю, якщо вони не упаковані належним чином.

Як зберігати продукти без холодильника

Молоко: прокип’ятіть молоко і додайте трохи соди. Перелийте у скляну банку та закрийте. Після цього банку поставте у відро з водою і віднесіть його в холодне місце в квартирі, наприклад, на балкон.

Сметана та масло: перекладіть ці продукти в скляну тару, поставте у воду і також заберіть у холодне місце. Воду варто міняти щодня.

Ковбаса, сир та риба: змочіть натуральну тканину в солоній воді та оберніть у неї ці продукти. Далі загорніть їх у харчовий папір і покладіть у прохолодне місце.

Яйця: яйця можна зберігати за кімнатної температури протягом одного тижня. Але щоб вони напевно не пропали, можете вимити їх у солоній воді, просушити і після цього покласти в мішечок з рисом.

М’ясо також можна зберігати в будь-яких умовах, але не більше трьох днів. Для кращого збереження заморожене м’ясо перекладіть у термопакет або термосумку, після чого вивісіть його за вікно або зберігайте на балконі. Не заморожене м’ясо зваріть у солоній воді та покладіть у закриту тару. Після цього залиште її у холодному місці. Зберігати м’ясо в такому вигляді можна не більше 48 годин. Також м’ясо можна замочити в 9-відсотковому оцті та міняти рідину кожні 7−8 годин.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Що робити після відновлення світла

  1. Якщо термометр зберігався в морозильній камері, перевірте температуру, коли живлення знову увімкнеться. Якщо термометр морозильної камери показує 4 °C або нижче, продукти безпечні та можуть бути повторно заморожені.
  2. Якщо термометр не зберігався в морозильній камері, перевірте кожну упаковку продуктів, щоб визначити їхню безпеку. Не можна покладатися на зовнішній вигляд чи запах. Якщо продукти все ще містять кристали льоду або мають температуру 4 °C, то їх можна безпечно заморожувати або готувати.
  3. Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти повинні бути в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими. Коли живлення знову увімкнеться, перевірте температуру в холодильнику або продуктів.
  4. Викиньте всі продукти, що швидко псуються (наприклад, м’ясо, птицю, морепродукти, молоко, яйця), які зберігалися в холодильнику при температурі вище 15 °C протягом 4 годин або більше. Продукти, що швидко псуються, з температурою 7 °C або нижче (вимірюється за допомогою харчового термометра) повинні бути безпечними, але їх слід готувати та вживати якнайшвидше.
Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X