Дарунки осені. Як зберегти фрукти та овочі свіжими довше

2 жовтня 2022, 08:05
Як зберегти фрукти та овочі свіжими довше (Фото:Alexis84/depositphotos)

Як зберегти фрукти та овочі свіжими довше (Фото:Alexis84/depositphotos)

Осінь — чудовий час, щоб насолодитися сезонними та відносно дешевими фруктами та овочами.

Однак якщо їх накопичилося дуже багато, то є небезпека появи плісняви на фруктах та овочах. Засмучуватися не варто, адже є способи вирішити цю проблему, зробивши кілька кроків, перш ніж помістити продукти на зберігання в холодильник.

Відео дня

Як зберегти зелень свіжою

Якщо вам подобається готувати страви зі свіжими травами, такими як петрушка і кінза, ви знаєте, що пучок може зіпсуватися, якщо ви не використовуєте його відразу. Експерти рекомендують кілька різних методів, щоб зберегти трави свіжими якомога довше. За словами Келсі Райлі, засновниці сайту веганських рецептів Planted in the Kitchen, ви можете обрізати нижні стебла та помістити їх у воду у холодильнику, якщо не забувайте міняти воду щодня. Інший варіант - загорнути трави у вологий паперовий рушник і запечатати їх у герметичному пакеті, - каже Крістіна Бейлі, приватний шеф-кухар та кулінарний інструктор Cozymeal, що надає кулінарні курси. Олівія Рошковські, шеф-кухар-інструктор з кулінарного мистецтва, який підтримує здоров'я в Інституті кулінарної освіти, радить обернути свіжі трави вологим рушником, щоб вони довше зберігалися. «Це допомагає запобігти в'яненню при вбиранні зайвої вологи, яка може спричинити гниття», — каже вона.

Як зберегти листову зелень та коренеплоди свіжими

Для збереження свіжості листової зелені, такої як шпинат, капуста та салат, необхідно зробити приміщення в холодильнику якомога сухішим. Додатковий салат збережеться довше, якщо ви помістите шари паперових рушників між листям салату та запечатаєте їх поліетиленовою плівкою. «Паперові рушники будуть утримувати вологу в міру її виходу, але обов'язково змінюйте паперові рушники, коли вони стають вологими», — каже Джен Старк, засновник блогу про садівництво та благоустрій будинку Happy.

Ви також повинні видалити все зіпсоване листя в салатних сумішах, щоб запобігти поширенню бактерій за іншими продуктами, каже Рошковський. Бейлі також каже, що загортає темні листові овочі, такі як капуста, у вологі паперові рушники, щоб вони довше зберігалися. Такий же підхід вона застосовує до коренеплодів, таких як селера, морква та пастернак. «Якщо у вас є селера, яка стала гнучкою і втратила хрускіт, зробіть свіжий надріз у самому низу стебел і ненадовго замочіть їх у мисці з холодною водою», — пояснює вона. «Стебла можуть не відновити всю свою початкову свіжість, але волокна можуть увібрати частину води і повернути трохи текстури».

Щоб запобігти висиханню моркви, Старк рекомендує зрізати зелені листові частини перед тим, як зберігати їх, і поміщати моркву в герметичний контейнер, наповнений водою, перш ніж зберігати її в холодильнику. "Листя моркви витягують поживні речовини з коріння, але якщо їх зрізати і дотримуватися цього процесу, свіжа морква може зберігатися від трьох до чотирьох тижнів", - каже вона.

Як зберегти фрукти свіжими у холодильнику

Щоб ці ягоди не зіпсувалися, зберігайте їх у контейнері з невеликими отворами поверх паперового рушника. За словами Бріттані Клайн, експерта з консервування продуктів, це запобігає їх розм'якшенню та пліснявінню. Щоб збільшити свіжість, вам потрібно зберігати фрукти зі шкіркою (наприклад, банани та персики) окремо один від одного, - каже Наталія Томпсон, генеральний директор та творець рецептів Flavorful Home. Причиною є газоподібний етилен, природний газ, що виробляється більшістю фруктів та овочів у міру їхнього дозрівання. "Якщо ви тримаєте їх разом у кошику для фруктів або в ящику для фруктів, швидше за все, вони сприяють більш швидкому дозріванню один одного, через що вони швидше псуються в процесі", - сказав Томпсон.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Крім того, вона радить не тримати яблука, банани та помідори, особливо близько один до одного, тому що всі вони є сильними виробниками газоподібного етилену. Так само ці фрукти не слід розміщувати з іншими продуктами, такими як артишоки, броколі, капуста, цвітна капуста або салат. "Вони також чутливі до газоподібного етилену, навіть якщо самі не виробляють цей газ", - говорить Томпсон. Однак, якщо ваші фрукти дозріють раніше, ніж передбачалося, ви можете заморозити деякі з них, такі як авокадо, банани, ягоди, ананас або манго для подальшого використання.

Перевірте температуру в холодильнику

Хоча всі ці поради та хитрощі допоможуть зберегти ваші продукти свіжими довше, вони зрештою залежать від одного: вашого холодильника. Це означає, що ви хочете переконатися, що ваша температура встановлена ​​правильно і точно.

Найкращий спосіб перевірити температуру в холодильнику - використовувати термометр у вигляді льодяника або лампочки, а потім відповідним чином відрегулювати циферблат у холодильнику. Якщо температура не відповідає вимогам після кількох спроб усунення несправностей, можливо, настав час замінити ваш холодильник. Після того, як ви переконаєтесь, що ваш холодильник знаходиться в хорошому робочому стані, ви захочете переконатися, що зберігаєте продукти в потрібному місці.

У більшості холодильників є ящики, призначені для фруктів чи овочів, залежно від потреб цих продуктів – не ігноруйте їх. Як завжди, краще купувати фрукти та овочі в сезон і використовувати їх раніше, ніж пізніше. Але якщо ви хочете продовжити їхнє життя, ці поради та методи можуть допомогти вам у цьому, зрештою заощадивши ваші гроші.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо NV
X