Без бризок і розплескування. Як відкрити шампанське у Новий рік 2023 та не помилитися при виборі напою

Шампанське не виллється з пляшки, якщо відкрити його правильно (Фото:Remains / depositphotos)
Щоб корок шампанського не вилетів з пляшки разом з напоєм важливо дотримуватись кількох простих правил відкриваючи його.
Шампанське вже давно стало одним з атрибутів Нового року. Його бульбашки підіймають настрій, а ненав’язливий смак поєднується практично з усіма продуктами на новорічному столі. Головне вибрати не фальсифікований напій та правильно його відкрити.
Як вибрати справжнє шампанське
- Ціна справжнього якісного шампанського не може бути нижчою за 1000 грн. Придбати напій за такою ціною можуть не всі, а потішити себе хочеться. У такому разі можна придбати більш бюджетні напої від відомих великих виробників: Prosecco та Cava — від 250 грн за пляшку, Cremant — від 400 грн, Franciacorta — від 500 грн.
- Якщо на пляшці шампанського від великих європейських брендів зазначено, що воно виготовлене в Україні, це фальсифікат.
- Якісне ігристе вино завжди закупорене корком. Він не псує його смак і простіше відкривається.
- На пляшці шампанського має бути зазначено, що це вино, а чи не винний напій. У його складі не повинно бути підсолоджувачів, цукру та фруктових соків. Напої з написом іскристе вино збагачують бульбашками штучним способом. У справжньому шампанському вони утворюються природним шляхом, під час бродіння.
Як відкрити шампанське без допоміжних засобів
- Не трусіть пляшку перед тим, як її відкриватимете.
- Зніміть з горлечка фольгу.
- Поставте пляшку на стіл або собі на стегно та нахиліть її під кутом 45 градусів.
- Розкрутіть дріт, який тримає корок, можете не знімати його, а лише зробити слабшим.
- Притримуючи пляшку однією рукою, іншою плавно поверніть її. Зауважте, слід повертати пляшку, не корок, як робить більшість.
- Якщо корок не піддався та не вийшов з пляшки, потримайте її горлечко під теплою водою близько трьох або п’яти хвилин.
- Щоб шампанське не виплеснулося з пляшки, притримуйте корок у процесі відкривання.
Як відкрити шампанське за допомогою штопора
- Якщо корок шампанського не піддається або зламався в процесі відкривання пляшки, доведеться застосувати штопор. Його необхідно вкрутити в корок та, застосувавши силу, витягнути з неї. Найкраще робити це поступово, щоб напій не розплескався.
- Існують спеціальні штопори для шампанського, за допомогою яких можна витягнути корок з пляшки без зусиль. Вартість такого пристрою в магазинах починається від 100−150 гривень.
- Ігристий напій можна відкрити й за допомогою довгого ножа. Такий метод має свою назву — субраж. Він використовується професіоналами, щоб зробити ефект гарного розплескування.