Економимо на їжі. 4 способи зберегти фрукти та овочі вдома, щоб їх вистачило надовго

25 жовтня, 13:03
4 способи зберегти фрукти та овочі вдома (Фото:AlexImages / depositphotos)

4 способи зберегти фрукти та овочі вдома (Фото:AlexImages / depositphotos)

Від заморожування стручкової квасолі до маринування огірків, сушіння трав та приготування швидкого варення — ось 4 простих способи зберегти продукти, які ви не зможете використовувати відразу.

Багато садівників, особливо новачки, часто вирощують більше фруктів та овочів, ніж можуть з'їсти. Викидати їжу, яку ми виростили, суперечить нашій природі! Або, якщо ви робите покупки на ринку, у вас можуть бути додаткові трави, овочі або фрукти, які ви не зможете використовувати відразу. Що робити? Чому б не навчитися зберігати надлишки овочів?

Відео дня

Заморожування додаткових продуктів, ймовірно, є найпростішим способом збереження. Квасолю можна бланшувати (кип'ятити 2 хвилини, потім відразу ж охолодити крижаною водою) і заморозити в поліетиленових пакетах. Томатний соус можна заморозити у пластикових контейнерах, а потім перекласти у пластикові пакети для легкого та майже герметичного зберігання у морозильній камері. Швидке маринування та варення в холодильнику – це інші прості способи збереження врожаю, які не потребують спеціального обладнання або часу, необхідного для консервування під тиском чи сушіння овочів.

Багато хто з вас з любов'ю пам'ятає полиці з консервами з бабусиного підвалу або комори. Зберігайте приємні спогади, але не звертайтеся до старих книг/коробок із рецептами за інструкціями щодо зберігання продуктів. З того часу наука про безпеку харчових продуктів сильно змінилася. Сьогодні багато хто покладається на стандарти, встановлені Національним центром домашньої консервації харчових продуктів. Центр був створений для вирішення проблем безпеки харчових продуктів для тих, хто практикує методи домашнього зберігання та обробки харчових продуктів.

1. Заморожування продуктів

Заморозка - один із найпростіших способів збереження овочів та фруктів. Перш ніж заморозити овочі, їх потрібно варити у киплячій воді асто всього 2-4 хвилини), процідити і опустити в миску з крижаною водою, щоб зупинити приготування. Овочі, такі як броколі, листова зелень, стручкова квасоля, бамія та спаржа, обов'язково повинні бути бланшовані.

Бланшування уповільнює або зупиняє дію ферментів, які можуть призвести до псування. Бланшування також допомагає овочам зберегти свій яскравий колір, смак та текстуру, а також зберегти поживні речовини. Варто знати, що коренеплоди, у тому числі картопля, капуста, селера, крес-салат, огірки, цикорій та салат, погано заморожуються. Фрукти зазвичай не потрібно бланшувати; тим не менш, це простий спосіб очистити фрукти (персики, нектарини, абрикоси і так далі), якщо ви готуєте велику партію джемів, желе або варення.

2. Маринування овочів

Маринувати можна не лише огірки. Ви можете маринувати всі види овочів, від стручкової квасолі до перцю та моркви. По суті, є два способи маринування:

  1. Швидкі соління оління з холодильника) призначені для швидкого приготування та швидкого вживання. Це простий процес заливання оцтовим розчином огірків або інших овочів та зберігання у холодильнику до місяця.
  2. Консервування у водяній бані є наступним кроком після швидкого маринування. Це допомагає продовжити термін придатності, тому ви можете зберігати продукти без холодильника протягом 1 року. По суті ви берете банки з готовими овочами і нагріваєте їх на киплячій водяній бані протягом певного часу.
poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

3. Сушка трав та продуктів

В'ялення - один із найдавніших способів консервування продуктів. Ідея полягає в тому, щоб видалити достатньо вологи, щоб овоч не розклався, але й не втратив свого смаку. Просто помістіть свіжозрізані трави у місткий паперовий пакет і повісьте його в теплому місці, що добре провітрюється, поки трави не стануть повністю сухими і хрусткими. Потім розкришіть їх і зберігайте в закритій скляній тарі подалі від прямих сонячних променів та тепла. Щодо овочів, то гострий перець добре сохне; повісьте його у прохолодному, сухому, темному місці.

Є два методи, які можна використовувати для сушіння овочів: в духовці і в дегідрататорі.

  1. Для сушіння в духовці продукти спочатку очистіть та висушіть рушником. Потім зріжте шкірку чи стебла і видаліть стручки квасолі чи гороху. Наріжте скибочками такі овочі, як солодкий перець, кабачки та помідори. Потім бланшуйте овочі так само, якби ви їх заморожували. Увімкніть духовку на найнижчу температуру – зазвичай близько 60 градусів. Розкладіть овочі в один шар на деку, потім засуньте деко в духовку і залиште дверцята злегка прочиненими. Сушіння займає від кількох годин для трав до 24 годин для певних видів фруктів та овочів. Овочі та фрукти готові, коли вони зморщені та виглядають жорсткими.
  2. Сушіння в сушарці для харчових продуктів дійсно не для новачків, тому що вам потрібно буде придбати обладнання. Процес такий самий, як і в духовці, але ви просто поміщаєте продукти в дегідрат на термін від 8 до 12 годин, залежно від часу сушіння, вказаного в інструкції.

4. Приготування джему та варення

У вас багато фруктів? Приготування ягідних та фруктових джемів - найпростіший спосіб зайнятися консервуванням. Як і у випадку з маринуванням, ви можете приготувати швидке варення в холодильнику або спробувати консервування в окропі, щоб зберігати банки до 18 місяців. У будь-якому випадку ви отримаєте хороші результати – без добавок та хімікатів. Чому домашнє варення смачніше? Багато причин! Ви самі збираєте фрукти на піку смаку та контролюєте склад варення та джему. Попередження: як тільки ви скуштуєте домашнє варення, вам буде важко повернутися до звичайних баночок або пакетів з магазину.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X