Чотири прості способи. Як стерилізувати банки для консервації

13 серпня, 08:05
Як стерилізувати банки для консервації (Фото:klopotenko.com)

Як стерилізувати банки для консервації (Фото:klopotenko.com)

Липень та серпень являються місяцями консервації. Для цього, необхідно знати, як правильно стерилізувати банки. Евген Клопотенко поділився лайфхаками швидкої та якісної стерилізації, які підійдуть усім.

Стерилізація банок — це термічна обробка посуду, у якому ви будете зберігати домашню консервацію. На поверхні банок живе безліч бактерій та мікроорганізмів. Під час стерилізації всі вони гинуть завдяки дії високої температури. Існує декілька способів стерилізації банок для варення і консервування заготовок. Виходячи з того, які саме заготовки на зиму ви робите, консервувати банки можна кількома зручними для вас способами.

Відео дня

Правила стерилізування банок

Для консервування не потрібні стерильні умови. Треба просто дотримуватися елементарних правил чистоти. Зробіть легке прибирання в кухні. На робочій поверхні, на якій плануєте робити закрутки, не повинно бути залишків їжі чи брудного посуду. Мийте руки, якщо берете інші харчові продукти, які не стосуються закруток. Будь-які банки, навіть нові, треба вимити в мильному теплому розчині та добре ополоснути, щоб не залишився запах мийного засобу. Якщо у вас банки зі старими етикетками, їх треба відтерти. Завжди перевіряйте банки на наявність сколів і тріщин. Дуже важливо, щоб вони були цілими, інакше нічого не вийде і скло просто розіб'ється під впливом температури. Просушіть банки рушником або просто залиште їх на столі для висихання на якийсь час. Кришки треба брати тільки нові, бо ті, що використовувалися для консервації раніше не годяться, адже вони не будуть надто щільними. Стерилізувати банки та кришки треба безпосередньо перед тим, як у вас все готове для їх наповнення. Не можна додавати гарячі продукти в холодну банку та навпаки, бо вона може тріснути.

Як правильно стерилізувати банки (Фото: klopotenko.com)
Як правильно стерилізувати банки / Фото: klopotenko.com

Способи стерилізацїї банок

Стерилізація у духовці

Цей метод підходить як для газових духовок, так і електричних. Якщо пічка невеликого об'єму, то скляну тару можна покласти на бік, але таким чином, щоб вони не торкалися одна одну. Кришки просто розкладіть на решітки або деко. Потім помістіть деко на нижню поличку в духовку та включіть її розігріватись до 180 градусів для електричних духовок та 150 градусів — для газових. Стерилізуйте банки 20 хвилин. Не перевищуйте температуру духовки — банки можуть тріснути. Діставайте банки за потреби за допомогою товстих рукавичок. Беріть лише сухий рушник чи рукавички, тому що якщо взяти мокрий, то банки лопнуть від перепаду температури. Ставте їх на термостійкий килимок чи дерев’яну кухонну дощечку.

Миття та стерилізація в посудомийці з функцією пари

Якщо у вас дуже брудні банки, вимийте їх вручну, а потім помістіть в посудомийку та промийте на найгарячішому циклі. Якщо у вас чисті банки, виберіть метод ополіскування та обробка парою. Діставайте банки за потреби, щоб вони не охололи. Кришки теж можна простерилізувати в посудомийці.

Обробка паром

Для стерилізації банок паром можна використати пароварку або мультиварку з функцією пари. Увімкніть єлектронну техніку та зніміть верхню кришку, поставте банки догори дном. Стерилізуйте банки до 2 л — 7−10 хвилин. Для 3-літрових банок треба 10−15 хвилин. Орієнтуйтеся на появу великих крапель води на стінках, тоді стерилізацію можна зупинити. Товстими рукавичками перекладіть їх на паперовий двошаровий рушник або чистий кухонний рушник, щоб рідина випарувалася. Також можна стерилізувати банки на водяній бані. Поставте банки всередину великої каструлі та налийте води так, щоб відстань між нею та банкою була 7−10 см. Доведіть воду до кипіння та стерилізуйте банку протягом 15 хвилин. Кришки теж можна стерилізувати таким способом.

Стерилізація в мікрохвильовій печі

Цей метод стерилізації швидкий, але не підходить для великих банок, бо вони не помістяться в піч. Помийте банки, але не витирайте їх. Ставте по одній банці в мікрохвильовку, налийте 2 см води та вмикайте підігрів на 2−3 хвилини, в залежності від розміру банки, а потім виймайте. Варто знати, що у мікрохвильовці не можна стерилізувати кришки. Тому покладіть їх до каструлі, залийте водою та прокип’ятіть 10 хвилин.

Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X