Туристична газова плита. Як правильно та безпечно користуватися портативним приладом вдома

7 листопада 2022, 21:35
Туристична плита рятує в будь-яких умовах (Фото:Taryn Elliott / pexels)

Туристична плита рятує в будь-яких умовах (Фото:Taryn Elliott / pexels)

Графіки відключень світла міцно увійшли в життя українців і перед власниками електричних плит гостро постало питання щоденного приготування їжі.

Щоб остаточно не перейти на сухом’ятку, багато хто придбав туристичні газові плити. Ними можна користуватися вдома, головне знати правила поводження з газом.

Як користуватися плитою з газовим балоном

Портативна газова туристична плита може виглядати по-різному. Як правило, вона складається з однієї конфорки та невеликого балончика з газом, що підключається до неї. У деяких плитах передбачено можливість з'єднання з великим балоном.

Відео дня

Який газовий балон вибрати для плити

Найчастіше для газових плит використовують балони з трьома видами газу: пропаном, бутаном та ізобутаном. Для холодного зимового періоду краще ізобутан. Цей газ краще горить за низької температури, менш вибухонебезпечний.

Як підготувати газовий балон до підключення

Щоб нагріти газовий балон, плита сильніше витрачає його, доводячи до оптимальної температури. Споживання газу зменшиться, якщо балон, перед підключенням, покласти на деякий час, наприклад, під теплу ковдру — трохи «зігріти» його заздалегідь.

Як сильно має працювати конфорка

Не варто вмикати конфорку на повну потужність, щоб швидше приготувати їжу. Важливіше стежити, щоб полум’я не виходило за краї каструлі чи сковороди, а рівномірно прогрівало дно.

Як зрозуміти, що газовий балон закінчується

Слідкуйте за полум’ям під час приготування їжі. Якщо воно стає меншим, посуд прогрівається повільніше або їжа в ньому готується довше звичайного часу — газ у балоні закінчується і його обов’язково потрібно міняти.

Як економити газ у балоні

Максимальне нагрівання до ста градусів, насправді, потрібне далеко не всім стравам. Каші варяться у воді нижчої температури, гречку взагалі можна замочувати заздалегідь, і вона буде доведена в холодній воді до напівготовності. Чай та розчинну каву необов’язково заливати окропом.

Правила безпеки

Обов’язково провітрюйте приміщення, де працює портативна газова плита. Під час роботи вона виділяє шкідливий та небезпечний чадний газ. Не ставте туристичну плитку на протягу — ефективність приготування їжі знижується, а полум’я може перекинутися на найближчі предмети.

Раніше в НВ розповіли, як простіше перенести відсутність електрики — найкращі лайфхаки та як підготуватися до відключень світла заздалегідь, щоб не розгубитися та знати, що робити.

Показати ще новини
Радіо NV
X