Приховані небезпеки. Чому не варто вистилати духовку алюмінієвою фольгою

19 жовтня, 07:05
Чому ви повинні перестати вистилати духовку алюмінієвою фольгою (Фото:Den.the.Grate@gmail.com/depositphotos)

Чому ви повинні перестати вистилати духовку алюмінієвою фольгою (Фото:Den.the.Grate@gmail.com/depositphotos)

Алюмінієва фольга — це більше, ніж просто сучасний кухонний продукт — вона присутня на багатьох етапах приготування, подачі та зберігання нашої їжі.

Фольга поставляється у простих у використанні рулонах, залишається відносно доступною та досить міцною для герметичного зберігання в холодильнику та приготування їжі за високої температури. Питання в тому, чи дійсно це безпечно для використання у вашій духовці і чому вам, можливо, доведеться відмовитися від деяких традиційних навичок на основі фольги.

Відео дня

Healthline звертається до невід'ємних якостей алюмінієвої фольги, заявляючи, що вона загалом безпечна для приготування їжі, незважаючи на докази того, що вона може потрапити в їжу при виготовленні на високих температурах. Однак людське тіло поглинає лише незначну кількість алюмінію, і здорові люди легко виділяють його. Насправді, алюміній природним чином зустрічається в багатьох продуктах харчування і є у повітрі, яким ми дихаємо, і у воді, яку ми п'ємо. Застереження щодо алюмінієвої фольги у вашій духовці пов'язане не стільки зі здоров'ям, скільки з її універсальністю у повсякденному приготуванні їжі, особливо з практикою облицювання дна та внутрішніх полиць вашої духовки.

Фольга, що плаває, і забиті вентиляційні отвори

Вам буде важко знайти кухню без рулону алюмінієвої фольги, зазвичай захованого у центральній скриньці. У духовці вона оберігає м'ясо від висихання, захищає делікатні продукти, такі як овочі, і надає аромату пари, коли її згортають. Але чого слід уникати, так це використання цих тонких блискучих листів алюмінію для облицювання духовки. Це приваблива тактика для легкого прибирання розливів та крапель, але ви створюєте приховані небезпеки з потенційно великими наслідками.

Галузеві експерти, такі як Whirlpool, згодні з тим, що облицювання духовки фольгою може пошкодити її емалеву поверхню, що призведе до сколів, подряпин та інших неприємних наслідків. Високі температури можуть розплавити фольгу при зіткненні з гарячими поверхнями, що вплине на продуктивність та функціональність найважливіших нагрівальних елементів. Якщо листи фольги блокують вентиляційні отвори, нерівномірний розподіл тепла впливає на результат приготування страв.

Металева фольга під нею також має тенденцію відбивати тепло вгору, що може призвести до пересмажування або підгоряння дна випічки, запіканок чи м'яса. В оригінальній фользі для приготування їжі використовувалося олово замість алюмінію, який має більш високу термостійкість і менш схильний до плавлення. Альтернативний спосіб утримувати духовку в чистоті - поставити лист на решітку під посудом. Його набагато легше чистити, ніж пригоріле місиво на дні духовки.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X