Ідеальна паска. Найпоширеніші помилки при випіканні та перевірені рецепти

Кращі рецепти пасок до Великодня (Фото:lakshmi / depositphotos)
Вважається, що займатися випіканням пасок до одного з головних церковних свят Великодня необхідно виключно у гарному настрої та готувати їх за перевіреними рецептами.
Навіть при дотриманні всіх нюансів, багато хто стикається з тим, що паски можуть не пропікатися, підгоріти або прилипнути до форми. Щоб цього не сталося, важливо знати невеликі кулінарні хитрощі й тоді випічка тільки прикрасить свято.
Шість найпоширеніших помилок при випіканні пасок та способи їх уникнути
Тісто не хоче підходити чи опадає під час випікання
Для того, щоб замісити тісто на паски, всі продукти для нього повинні бути однакової кімнатної температури. Після ретельного вимішування тісто необхідно поставити підходити за температури +25 градусів. Важливо, щоб у місці, де стоїть тісто, не було протягів. Важливо дотримуватись правильних пропорцій продуктів для тесту.
Паска пригоріла в процесі випікання
Для того, щоб паски не пригорали, тісто необхідно ставити в прогріту до 170 градусів духовку. Форми для випікання необхідно змащувати вершковим маслом, а краще застилати пергаментом для випічки. Якщо підгоряє верх паски, необхідно знизити температуру в духовці приблизно на 20 градусів і прикрити виріб зверху пергаментом або фольгою. У процесі випікання пасок краще не відчиняти дверцята духовки.
Готова паска виявилася сирою всередині
Важливо випікати одночасно паски одного розміру: чим більше паска, тим довше вона дбає. Паски менше 1 кг, як правило, випікаються за тридцять хвилин. Вагою в 1 кг — сорок п’ять хвилин, 1,5 кг — годину, а 2 кг — півтори години. Один з основних показників того, що паска готова — виріб піднявся до країв форми і зарум’янився. Перевірити чи сухе воно всередині і не пошкодити при цьому, можна за допомогою тонкої дерев’яної зубочистки, акуратно проткнувши нею паску. Якщо кінчик зубочистки сухий — паска ідеально пропеклася.
Паску неможливо дістати з форми
Прикро, коли готовий та гарний виріб застряє у формі і не хоче її залишати. Діставати паски з форми цілими та неушкодженими необхідно після того, як вони повністю охолонуть. Як зазначалося вище, перед випіканням важливо змащувати форми олією і застилати їх дно пергаментом. Найзручніше для випікання пасок використовувати роз'ємні форми.
Тісто готової паски не вийшло повітряним
Щоб паска вийшла легкою і повітряною, під час приготування тіста його необхідно довго і ретельно вимішувати доти, доки воно не перестане прилипати до рук. Борошно перед додаванням тесту необхідно просіювати. Для тих, хто не має нічого проти присмаку алкоголю в тісті, можна додати до нього коньяк чи ром — вони додають легкості тісту.
Глазур для прикраси паски не застигає
У приготуванні глазурі важливим є правильний перевірений рецепт. Декількома варіантами ділилися раніше й в NV. Наносити глазур найкраще на ще теплі паски.

Найкращі рецепти приготування пасок від зірок та експертів
- Шоколадна паска від Євгена Клопотенка
- Бездрожжева паска від Ольги Сумської
- Спрощений варіант панетоне від Ектора Хіменеса-Браво та Ольги Мартиновської
- Паска з какао, апельсином та цукатами від Алекса Якутова
- Паска з сухофруктами та горіхами від Дмитра Борисова
- Крафін від Едуарда Насирова
- Вершкова, сирна паска та крафін від Лізи Глинської
- Панетоне з сиром від Володимира Ярославського
- Паска на опарі
- Грузинська паска
- Царська сирна паска
- Великодні кекси