Не все те золото, що блищить. Чому мед кристалізується і як цього уникнути

23 жовтня, 08:05
Наукова причина кристалізації меду (Фото:monika.w20.wp.pl/depositphotos)

Наукова причина кристалізації меду (Фото:monika.w20.wp.pl/depositphotos)

Густий, золотий та улюблений усіма мед — це дуже хороший і корисний продукт, але це не означає, що він надприродний.

Якщо ви коли-небудь брали банку сирого меду на фермерському ринку, ви, мабуть, помічали, що за кілька місяців він почне кристалізуватися. Хоча ці гранули, що утворюються всередині рідини, нешкідливі, існує наукова причина їхньої появи.

Відео дня

За кожною банкою цього чудово яскравого підсолоджувача стоять працьовиті медоносні бджоли. Досягши вулика, бджоли відригують нектар, який вони зібрали з квітів, між собою, перш ніж помістити його в стільники, де він роздмухується і запечатується бджолиним воском. Мед може відрізнятися за кольором, ароматом, текстурою та смаком залежно від того, звідки бджоли збирають нектар. Це означає, що солодовий сорт гречки відрізнятиметься від маслянистого сорту авокадо або лікарського евкаліпту, що слід враховувати при додаванні меду до рецептів. З огляду на те, що мед має низький вміст вологи, високий рівень кислотності та містить згубний для бактерій побічний продукт перекису водню.

Як запобігти кристалізації меду

Кристалізація меду насправді багато говорить про якість вашого меду. Сирий, натуральний та чистий мед схильний до кристалізації, тоді як версії масового виробництва, як правило, піддаються таким процесам, як пастеризація та фільтрація, які допомагають зберегти рідку текстуру, але часто руйнують аромати, смаки та поживний склад.

Оскільки мед є перенасиченим розчином глюкози і фруктози, зрештою надмірна кількість глюкози буде відокремлюватися від розчину, оскільки не вистачає води для розчинення цукрів, що призводить до утворення кристалів. Крім того, наявність слідових кількостей пилку та бджолиного воску також може сприяти утворенню кристалів у суміші. Весь сирий мед зрештою кристалізується. Хоча ви можете продовжувати використовувати зацукрований мед як завжди, він не завжди найестетичніший або найприємніший за текстурою. Щоб знову перетворити мед на текучу рідину, можна помістити банку в теплу воду на 15 хвилин, доки мед не почне розріджуватися. Щоб уникнути перекристалізації, ви також можете зберігати його в теплішому місці, що допоможе уникнути згущення меду та утворення гранул.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X