Коли немає часу. Як швидко розморозити курку та як готувати заморожену

11 лютого, 11:11
Мерзлу курку краще готувати на нижчих температурах (Фото:towfiqu barbhuiya / unsplash)

Мерзлу курку краще готувати на нижчих температурах (Фото:towfiqu barbhuiya / unsplash)

Ділимося кількома лайфхаками, котрі полегшать приготування замороженої курки.

Стрес, пережитий у дитинстві після того, як мама попросила розморозити курку, а ти про це згадав за 5 хвилин до її приходу, забути складно, однак ми продовжуємо припускатися тієї ж помилки й у дорослому віці. Часом вечерю готувати треба вже, а м’ясо з морозилки тільки-но дістається. Однак, насправді, є кілька лайфхаків, котрі допоможуть швидко розморозити курку або ж, якщо часу немає навіть на це, котрі допомагають безпечно приготувати мерзле м’ясо.

Відео дня

Загальноприйнята думка говорить, що їжу потрібно розморожувати повільно. Але вчені виявили, що короткий час розморожування в гарячій воді не робить їжу менш безпечною. По суті, це пояснюється тим, що курка не перебуває в температурній «небезпечній зоні» достатньо довго, щоб викликати будь-які проблеми.

Отож, як розморозити курку:

1. Для швидкого розморожування вам підійдуть виключно тонкі шматки м’яса, не товщі за 2,5 см. Складіть їх у зіп-пакет та щільно закрийте.

2. Налийте в миску гарячу воду, перевірте її температуру — вам потрібно 70 °C. Опустіть у воду курку в пакеті та тримайте там впродовж 30 хвилин, періодично помішуючи воду та, за можливості, підтримуючи температуру.

М’ясо може трохи побіліти, однак не переймайтеся, воно не готується й не буде смакувати гірше.

За цим же методом можна розморожувати будь-яку м’ясо, головне, щоб воно було тонким.

eiliv aceron / unsplash
Фото: eiliv aceron / unsplash

Чи можна готувати заморожену курку, не розморожуючи її?

Кожного разу, коли ви працюєте з сирим м’ясом, замороженим чи свіжим, безпека має бути на першому місці. Курку цілком можна готувати одразу з морозилки, але процес приготування триватиме приблизно на 50% довше за звичайний. При цьому курку в жодному разі не можна готувати в замороженому вигляді в мультиварці або мікрохвильовій печі. У мультиварці курка надто довго перебуває в так званій температурній небезпечній зоні, діапазоні від 20 °C до 70 °C, у якому розвиваються бактерії. Мікрохвильовка у свою чергу готує їжу занадто швидко, тобто всередині м’ясу може не вистачити часу, щоб досягти безпечної мінімальної внутрішньої температури (85°С), перш ніж решта курки буде готова. Можна розморозити м’ясо в мікрохвильовці, але готувати його потрібно відразу після цього, щоб воно не залишалося надовго в небезпечній зоні.

Як приготувати заморожену курку в духовці

Запікати заморожену курку в духовці можна так само, як і свіжу, лиш довше. Однак краще готувати заморожене м’ясо на нижчій температурі, ніж свіже, приблизно при 170−185°С, щоб збалансувати час приготування.

Скільки часу запікати курку:

  • Заморожена куряча грудка (без кісток), 110 — 170 г: 30−45 хвилин
  • Заморожена куряча грудка (з кісткою) 170 — 220 г: 45−60 хвилин
  • Заморожені курячі стегна, 110 — 250 г: 60−75 хвилин
  • Заморожені курячі крильця, 60 — 100 г: 45−60 хвилин
  • Заморожені курячі гомілки, 110 г: від 53 до 68 хвилин
Показати ще новини
Радіо NV
X