Заощаджуємо сімейний бюджет. Як доглядати за кухонними ножами, щоб вони прослужили довше та якісніше

18 жовтня, 13:32
Як доглядати за кухонними ножами (Фото:robynmac / depositphotos)

Як доглядати за кухонними ножами (Фото:robynmac / depositphotos)

Правильний догляд за кухонними ножами — це не лише їхня довговічність та цінність, а й безпека.

Ніж у хорошому стані – з чистим гострим краєм та зручною надійною ручкою – безпечніше у використанні та допомагає різати швидше, ніж тупий, зламаний ніж. І, звичайно ж, якщо ви витрачаєте великі гроші на хороший ніж, ви хочете, щоб він прослужив вам роки, навіть десятиліття, чи не так? Навіть ніж для очищення овочів із пластиковою ручкою за 30 гривень може прослужити довго при належному догляді та обслуговуванні. Отже, давайте поговоримо про основи чищення та догляду за ножами.

Відео дня

Як очищати кухонні ножі

Для того, щоб якість ножів завжди була на висоті, вдома рекомендується дотримуватися таких рекомендацій: майте засіб для миття посуду, губку для посуду, зберігайте належно ножі, наприклад, на магнітній смузі, блоці або вставці для ящика; придбайте пластикову або дерев'яну обробну дошку, хонінгувальний стрижень, керамічний або сталевий, купіть домашню точилку. Перше і найважливіше правило: завжди мийте ножі вручну теплою водою з милом та губкою. Ніколи не кладіть кухонні ножі в посудомийну машину. Це з часом ушкоджує ручки незалежно від того, дерев'яні вони чи пластикові. Миття (або навіть ополіскування) ножів між завданнями також допомагає підтримувати їхню гостроту. Кислота в таких продуктах, як цитрусові, помідори та солоні огірки, може роз'їдати край леза, через що воно швидше затуплюється. Крім того, це просто хороша кухонна гігієна – чистити ножі пару разів під час роботи, особливо якщо ви поділяєте сире м'ясо. Гостра кромка ножа безпечніша за тупу. У вас більше контролю над гострим ножем, менше шансів, що лезо зісковзне і може вас порізати. А ваші ножі довше залишаться гострими, якщо у вас є гарна обробна дошка, точильний стрижень та захисне сховище для ножів.

Ручне миття та сушка ножа займає близько хвилини. Заточення леза на сталевому чи керамічному стрижні займає 10 секунд. Правильний догляд за ножами полягає в тому, щоб вони були чистими, сухими та захищеними щодня.

Як правильно використовувати кухонні ножі

Ріжте тільки на пластикових або дерев'яних дошках. У цих матеріалів достатньо міцності, щоб ваші ножі залишалися гострими. Скляні дошки обробляють кромки лез, тому що скло дуже тверде. Візьміть точильний стрижень. Насправді він не заточує лезо – його єдина мета – вирівняти мікроскопічні зуби на лезі, які згинаються та зміщуються у процесі використання. Заточуйте ножі перед кожним використанням, або коли вам здається, що вони не дуже гострі. Згодом ви можете помітити, що лезо ножа стає менш ефективним. Ось тоді настав час їх наточити.

Як правильно зберігати ножі на кухні

Правильне зберігання ножа має важливе значення. Незакріплений ніж у ящику столу може затупитися або навіть тріснути, ударяючись об інший металевий посуд та столові прилади. Незахищене лезо в ящику столу теж дуже ефективний спосіб порізати руку. Можна використовувати настінну магнітну смугу. Якщо встановлення магнітної стрічки на кухонній стіні неможливе, вставка з прорізами буде надійно утримувати та впорядковувати ваші ножі. Якщо вам необхідно зберігати ножі в шухляді столу, зверніть увагу на пластикові накладки на краї, які захистять леза (і ваші пальці).

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X