Чи зможе одна цвіла ягода зіпсувати всю упаковку — думка спеціаліста з харчової безпеки

9 серпня, 01:05
Чи зможе одна цвіла ягода зіпсувати всі інші (Фото:Susanne Jutzeler, suju-foto / pexels)

Чи зможе одна цвіла ягода зіпсувати всі інші (Фото:Susanne Jutzeler, suju-foto / pexels)

Якщо ви відкриваєте коробку з ягодами, а одна ягода зацвіла, чи потрібно викидати всю коробку? Відповідь на це запитання знає професор та спеціаліст з безпеки харчових продуктів Бенджамін Чепмен.

Свіжа полуниця, чорниця та ожина входять до улюблених фруктів усіх українців, але їх корисність може бути швидкоплинною. Протягом кількох днів після того, як фрукти привезли додому з фермерського ринку або продуктового магазину, зазвичай виявляється, що на одній або двох ягодах з'явилася пліснява, що спонукає багатьох задуматися: а чи можна їсти решту.

Відео дня

Експерти з безпеки харчових продуктів кажуть, що, хоча вам не слід їсти явно запліснілі ягоди, ягоди без видимих ознак цвілі можна їсти. І, на щастя, на відміну від інших проблем із безпекою харчових продуктів, які можуть бути невидимі неозброєним оком, ягоди з пліснявою легко виявити, каже Бенджамін Чепмен, професор та спеціаліст з безпеки харчових продуктів в Університеті штату Північна Кароліна. Якщо в кошику чи пакеті є одна чи дві запліснявілі ягоди, «я не викидаю їх цілком», — коментує доктор Чепмен. Натомість він викидає запліснявілі й уважно оглядає сусідні ягоди. Що стосується інших, він намагається з'їсти їх якнайшвидше, тому що спори цвілі, що затрималися, можуть поширитися і утворити більше цвілі через день або два.

За даними Міністерства сільського господарства США, пліснява - це вид грибків, які при розгляді під мікроскопом часто виглядають як худі гриби. У них росте ниткоподібне коріння, що проникає всередину їжі, і крихітні стеблинки, покриті спорами на поверхні. "Деякі види плісняви виробляють токсини, які можуть бути шкідливими при вживанні в їжу, а у деяких людей пліснява може викликати алергічні реакції", - сказав доктор Чепмен. Хороша новина для тих, хто їсть ягоди, полягає в тому, що пліснява, яка зазвичай зустрічається на ягодах, насправді не виробляє токсинів, як це роблять деякі гриби, і тому ризик менший, — сказала Елізабет Мітчем, професор і директор Технологічного центру після збирання врожаю в Каліфорнійському університеті в Девісі. За словами доктора Мітчема, оскільки цвіль на ягодах зазвичай нешкідлива, навіть випадкове вживання цвілої ягоди — хоч і не рекомендується — навряд чи викличе у вас захворювання. Крім того, ви, ймовірно, виплюнете її, перш ніж вам вдасться проковтнути, тому що цвілі ягоди мають дуже неприємний смак.

За словами доктора Мітчема, пліснява — спільний ворог виробників та продавців ягід, тому не дивно, що вона знаходиться у вашому кошику з ягодами. Спори цвілі широко поширені у навколишньому середовищі; вони можуть переноситися повітрям або воді і жити в грунті сільськогосподарських полів. Спори зазвичай заражають квіти або плоди ягідних рослин, а потім залишаються у стані спокою доти, доки плоди повністю не дозріють. За словами доктора Мітчема, за наявності достатньої кількості часу ці суперечки зрештою проростуть і можуть поширитися на сусідні плоди, особливо за більш високих температур. Оскільки спори плісняви настільки поширені, вони, ймовірно, присутні у невеликих кількостях у більшості свіжих продуктів, які ви їсте. "Ймовірно, я весь час споживаю спори цвілі, і ці спори цвілі не викликають у мене нудоти", - сказав доктор Чепмен. Цвіль стає більш небезпечною, коли вона росте і проникає глибше у харчовий продукт, де деякі види виділяють токсини.

Перед покупкою ягід уважно огляньте і не купуйте з найменшими ознаками цвілі. Вдома зробіть ще одну швидку перевірку та видаліть усі фрукти з видимою пліснявою; потім охолодіть інші якнайшвидше. Мийте ягоди безпосередньо перед тим, як ви плануєте їх їсти, тому що волога сприяє росту плісняви. Спори цвілі можуть осідати і виживати на поверхнях, тому рекомендується регулярно чистити холодильник, щоб розірвати цикл спор цвілі. Міністерство сільського господарства США рекомендує кожні кілька місяців очищати внутрішню частину холодильника столовою ложкою харчової соди, розчиненої у літрі води.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X