Від імбирного до зеленого. Сорти чаю, котрі зміцнюють імунітет в холодний сезон

9 жовтня, 01:58
Щоб чаї були дієвішими, їх основні інгредієнти варто поєднувати (Фото:freepik.com)

Щоб чаї були дієвішими, їх основні інгредієнти варто поєднувати (Фото:freepik.com)

Розповідаємо, які чаї не тільки зігріють цієї осені, але й допоможуть вашому організму боротися з сезонними хворобами.

Більшість із нас тягнеться за великою чашкою з чаєм в перші ж дні носіння пальт із шарфами. Частіше — щоб зігрітися та відчути затишок, однак інколи й для того, щоб запобігти чи вилікувати застуду, біль у горлі або кашель. У концепції чаю як ліків немає нічого нового: китайці використовували цей метод протягом століть, щоб зменшити захворювання та підсилити імунну систему.

Відео дня

Головна перевага чаїв для імунітету — наявність у них групи антиоксиданів поліфенолів. Окрім того, імунітет можуть підтримувати й властивості окремо доданих спецій, трав, ягід чи фруктів. Звісно, концентрація цих корисних елементів невелика, а тому наукових доказів дієвості чаю не дуже багато. Однак він все ще залишається одним із улюблених, найбільш безпечних і приємних методів лікування чи профілактики. Розповідаємо, які чаї найкорисніші для імунної системи.

1

Чай з куркуми

Куркума — одна з найбільш популярних і корисних спецій, котра може також суттєво допомогти вашій імунній системі в складі чаю. Дослідження показують, що куркума може зменшити запалення та містить високий рівень антиоксидантів, які підтримують загальну імунну функцію. Окрім того, куркумін, основна активна речовина, ефективно поглинає різні типи вільних радикалів і відіграє важливу роль в імунній відповіді організму.

Щоб приготувати чай із куркумою: закип’ятіть воду, додайте чайну ложку порошку куркуми, розмішайте та проваріть на повільному вогні впродовж 10 хвилин. Процідіть чай через марлю. Для смаку та користі радимо також додати трошки соку лимона та чайну ложку меду.

2

Імбирний чай

Імбир як близький родич куркуми також має чимало корисних властивостей. Окрім підтримки імунітету, завдяки гінгеролу та ряду інших противірусних сполук, імбир може надавати протизапальну дію та лікувати інфекції. Тому саме чай з імбирем найчастіше використовують для лікування симптомів застуди, зокрема болів у горлі чи нападів кашлю.

Щоб приготувати чай з імбирем: закип’ятіть воду та додайте в чай корінь імбиру. Чим дрібніше ви наріжете корінь, тим дієвішим, але й більш пекучим, буде чай. Найкращий спосіб — перемолоти чи дрібно нарізати імбир, розмішати його із медом і лимонним соком, а потім залити гарячою водою.

freepik.com
Фото: freepik.com

3

Чай з кореня солодки

Цей корінь протягом сотень років використовується в китайській трав’яній медицині для зміцнення імунітету та лікування кашлю. Солодка має сильні противірусні та антимікробні властивості. Окрім того, корінь солодки додає легку і приємну солодкість будь-якому чаю, однак більше, ніж пару чашок такого чаю на день, будуть шкідливими.

4

М’ятні чаї

М’ята — ще одна популярна, багата антиоксидантами рослина, котра має не тільки заспокійливі, але й антимікробні та противірусні властивості, що підтримують імунну систему. М’яту можна вживати як повноцінну основу чаю чи додавати до будь-якого з перелічених чаїв як додатковий інгредієнт для смаку, аромату чи краси.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

5

Бузиновий чай

Ягоди бузини часто використовують як засіб від застуди та грипу у вигляді чаю або сиропу. Ці маленькі ягоди мають надзвичайно високий вміст антиоксидантів і є потужним протизапальним засобом, що здатен зменшити тривалість і тяжкість застуди. Ягоди бузини також мають надзвичайно високий вміст клітковини, що підтримує травну систему та здоров’я кишечника; а оскільки майже 70% імунної системи розташовано в кишечнику, чай із цих ягід підтримує імунітет.

freepik.com
Фото: freepik.com

6

Ягідні чаї

Практично всі ягоди містять багато антиоксидантів і вітамінів, особливо вітаміну С, а тому вони чудово підходять для зміцнення імунної системи. Чаї з малиною, смородиною, калиною, журавлиною, чорницею допомагають зменшити запалення та містять поживні речовини, які допомагають організму пережити сезон застуд та грипу.

Щоб приготувати ягідний чай можна використовувати як свіжі, так і заморожені ягоди. Для багатшого смаку можна додати трав’яні суміші чаю.

7

Цитрусові чаї

Чималий вміст вітаміну С у цитрусових гарно впливає на імунну систему та є ефективним у скороченні тривалості та тяжкості простудних захворювань. Окрім того, цитрусові чаї також можуть допомогти організму краще засвоїти антиоксиданти, які містяться в ряді інших продуктів, у тому числі чаях.

Лимон — чудова добавка до практично будь-якого осіннього чаю, а от апельсин найкраще працює з ягодами та обліпихою.

8

Білий та зелений чай

Оскільки листя і білого, і зеленого чаю мінімально обробляють і сушать недовгий період часу, вони зберігають чималу кількість антиоксидантів, а тому також є дієвими для підтримки імунітету. Обидва чаї мають протимікробні властивості, а також захищають клітини від пошкодження вільними радикалами.

Якщо ви хочете мінімізувати кофеїн у чаї, обирайте білі сорти, однак пам’ятайте, що в зелених більше антиоксидантів.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини
Радіо НВ
X