Кулінарний гід по Азії. Подорож В'єтнамом від засновників В'єтнамського Привіту - фото

Кулінарний гід по Азії. Подорож В'єтнамом від засновників В'єтнамського Привіту

11 березня 2021, 09:05

Продовжуємо розбиратися у справжній азійській кулінарії разом з Мішею та Дашею Кацуріними, засновниками Китайського, Тайського та В'єтнамського Привітів. Третя зупинка — В'єтнам.

Міша і Даша Кацуріни

Засновники В'єтнамського, Тайського та Китайського привітів

Головне правило кожної страви в'єтнамської кухні: смачно і корисно. У одній страві може поєднуватися п’ять смаків: гостре, кисле, солоне, солодке та гірке. У Південно-Східній Азії саме ця кухня вважається найбільш здоровою. Основний інгредієнт — рис, з нього навіть готують торти: торт Чунг, торт Ксео, торт Бео та ін.

Відео дня

Чому в'єтнамська кухня?

«Вона дивовижна, дика і дуже несподівана, — ділиться враженнями Міша Кацурін. — Як, втім, й інші кухні Азії. Кожна бабуся з підворіття у В'єтнамі здивує тебе унікальною вуличною їжею».

Які характерні риси в'єтнамської кухні?

«Конкретно у в'єтнамській кухні мені дуже подобається її свіжість. Стільки різної дивовижної зелені не використовують, мабуть, ніде. У ній менше смаженого та жирного, ніж в китайській кухні, більше рідкого, вареного і свіжого. Мені це до душі», — розповіла Даша Кацуріна.

Головні особливості: рибний соус, паста з креветок, велика кількість зелені, супів, рису і рисової локшини, дивних м’ясних напівфабрикатів і багетів, що залишилися після французької колонізації.

Наскільки складна ця кухня? Як складно було імплементувати її в Україні? Які продукти ви використовуєте?

Міша Кацурін каже, що за рахунок своїх особливостей вона дійсно складна:

«Відтворити тут свіжість та багатство в'єтнамської зелені досить важко. Багато чого імпортуємо, зелень у сезон для нас вирощують в'єтнамці в Україні, коли не сезон — привозимо. Багато чого робимо самі — наприклад, весь тофу, що є в Привітах роблять наші в'єтнамські кухарі».

tran phu / unsplash
Фото: tran phu / unsplash

Бренд-шеф Привітів Антон Васильєв, котрий раніше розкрив секрети приготування тайської кухні та китайських страв, підготував підбірку з трьох страв в'єтнамської кухні, аби ви змогли поринути у в'єтнамський гастротур у себе вдома.

Рівень easy — Спрінг роли з креветкою

Інгредієнти:

  • рисова муку (кругла) — 4 листи
  • манго — 50 г
  • креветки — 150 г
  • свіжий огірок — 50 г
  • морква — 25 г
  • листя салату (лола роса) — 20 г
  • лапша бун (готової тонкої рисової вермішелі) — 40 г
  • м’ята — 4 г
  • дайкон — 20 г
  • базилік — 4 г

Приготування

Нарізаємо тонкою соломкою манго, свіжий огірок, дайкон і моркву.

Лапшу варто заздалегідь залишити в теплій воді на 30 хв., потім воду зливаємо і перекладаємо в суху тарілку.

Листя салату промиваємо, висушуємо та хаотично рвемо. М’яту і базилік також промиваємо і сушимо, нам потрібні тільки листочки.

Час для креветок: чистимо і смажимо на соняшниковій олії (невеличкий секрет — до олії додаємо трішки соєвого соусу). Потім знімаємо і розрізаємо кожну креветку на дві частини, щоб вийшли семетричні шматочки.

Починаємо подавати: добре змочуємо листя рисового паперу холодною водою протягом 5−10 секунд та кладемо на чисту дошку. Посередині викладаємо трішки листя салату, дайкон, моркву, манго і огірок. Вище змочену лапшу, листя м’яти і базиліку. Зверху покласти чотири шматочки креветки. Починаємо міцно скручувати рол від себе. Обертаємо раз, загинаємо до центру краєчки і скручуємо далі.

Закручуємо так інші листи і розрізаємо наполовину. Подавати краще за все з чилі або соусами.

В'єтнамський привіт
Фото: В'єтнамський привіт

Рівень intermediate — Смажена лапша з телятиною

Інгредієнти:

  • відварена яєчна локшина — 100 г
  • задня частина яловичини — 60 г
  • морква — 25 г
  • болгарський перець — 20 г
  • цибуля — 15 г
  • стебло селери — 10 г
  • часник — 4 г
  • цукор
  • арахіс — 5 г
  • м’ята — 2 г
  • кінза — 2 г
  • базилік — 2 г
  • соус устричний — 15 г
  • соус Маггі в'єтнамський — 10 г

Приготування

Яловичину чистимо, нарізаємо тонкими шматочками, солимо і залишаємо на 30 хв.

Локшину проварюємо в закип’ятілій воді протягом 4 хв., і охолоджуємо в холодній воді.

Зелень маємо добре промити, висушити та відібрати листочки.

Нарізаємо тонкою соломкою моркву, перець, цибулю і селеру.

Дрібно нарізаємо почищений часник. Обсмажуємо арахіс на сухій пательні і дробимо.

У великій глибокій пательні розігріваємо соняшникову олію, швидко обсмажуємо на сильному вогні м’ясо, додаємо часник і овочі. Швидко змішуємо й обсмажуємо, теж дуже швидко.

Додаємо до смаженої суміші трішки води та соуси, а потім локшину. Ретельно змішуємо.

Перекладаємо в тарілку, посипаємо смаженим арахісом і зеленню.

В'єтнамський привіт
Фото: В'єтнамський привіт

Рівень advanced — класичний Фо Бо з яловичиною

Інгредієнти:

  • кістки яловичини — 1 кг
  • хвіст яловичини — 1 кг
  • вода — 4 л
  • цибуля ріпчаста — 150 г
  • імбир — 150 г
  • паличка кориці - 3 г (1 шт)
  • кардамон в'єтнамський — 1 шт
  • аніс — 1−2 зірочки
  • рибний соус — 50
  • сіль — 10 г

Приготування:

Кістки й хвости яловичини заливаємо водою та доводимо до кипіння, варимо 10 хвилин. Потім зливаємо перший бульйон. Кістки і хвости зберігаємо.

Імбир і цибулю смалимо на сухій сковороді до чорного кольору.

Приварені хвости й кістки заливаємо водою в великій каструлі та доводимо до кипіння. Приварюємо протягом години на слабкому вогні.

Додаємо спеції, імбир і цибулю. Варимо 5−6 годин.

У самому кінці додаємо рибний соус. Проціджуємо через марлю.

Для подачі на 5−6 порцій:

  • локшина рисова 5 мм — 250 г
  • імбир
  • цибуля зелена
  • кінза
  • м’ята
  • лайм
  • соєві паростки
  • яловича вирізка

Приготування

Рисову локшину замочуємо в теплій воді на 30 хвилин.

Вирізку зачищаємо, підморозивши, і нарізаємо тонкими слайсами. Зелень миємо і підготовлюємо до подачі.

Імбир очищаємо та нарізаємо тонкою соломкою. Лайм ріжемо на дольки.

В тарілки викладаємо замочені локшину та слайси яловичини.

Заливаємо киплячим бульйоном. Зверху посипаємо зеленню, паростками й імбиром. Подаємо з лаймом.

Чук ман мія! Бажаємо добре посмакувати по-в'єтнамськи :)

rene deanda / unsplash
Фото: rene deanda / unsplash

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X