Різдво Христове: традиції та особливості приготування куті
У святкові різдвяні дні, за традицією, прийнято ходити в гості і приймати гостей, виконувати колядки, а також готувати головну страву Святого вечора – кутю.
Сьогодні, 6 січня, з появою на небі першої зірки, православні та греко-католики зберуться на урочисту трапезу в сімейному колі - очікування народження Сина Божого.

Напередодні свята, у Святвечір піст особливо суворий – в цей день, згідно з церковним статутом, слід дотримуватися посту з повним утриманням від їжі до першої зірки, яка символізує різдвяну зірку, що сповістила волхвам про народження немовляти Христа.
Традиційно в цей вечір на стіл подають 12 пісних страв, і цим завершується Різдвяний піст, який тривав 40 днів.
Однією з головних страв на столі є кутя – один із символів Різдва. В давнину вважалося, що чим багатша, смачніша і ситніша кутя на столі – тим кращим буде врожай і вищим статок у родині.
- Дивіться також: Святковий настрій. Найкращі ялинки в різних країнах світу

Справжня різдвяна кутя готується з пшениці, маку, волоських горіхів, родзинок і меду. Зерно, з якого готують кутю, символізує вічне життя, воскресіння і достаток, мед є символом райського блаженства, здоров'я й благополучного побуту, а мак і горіхи – символами достатку і родючості.
Напередодні свят необхідно пробачити своїх ворогів, попросити вибачення у тих, кого образили, а за святковим столом не брехати і не сваритися.
7 січня прийнято ходити в гості до родичів, а також колядувати, влаштовувати багаті застілля з м'ясними стравами. В цей день, за традицією, в будинку повинен панувати спокій, любов і злагода.
Слідкуйте за найцікавішими новинами розділу НВ STYLE у Facebook та Вконтакті
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life