Сніданок для чемпіонів. Що давати дитині з собою в школу — 5 кращих рецептів
Що простіше — зібрати дитину в школу або спорядити космонавта на Місяць? На космічні місії працює ціла індустрія, а батьків у школяра всього двоє.
НВ Здоров’я підготувало для них список корисної їжі, яку можна дати з собою дитині на обід і на перекус.
На Місяці людина вже була, а в школу 450 тисяч українських дітей в цьому році йдуть вперше. При цьому збір школяра на заняття — завдання не менш відповідальне, а для люблячих батьків — і зовсім першочергове. 1 вересня вже зовсім скоро, а отже, саме час подумати про корисне і поживне меню для дитини.
Правило складання ланчів: баланс БЖВ
Збираючи ланчбокс на на 1 вересня 2019, важливо дотримуватися пропорції білків, жирів і вуглеводів, він же баланс БЖВ.

Білки: м’ясо або птиця, яйце або омлет, бобові, риба.
Вуглеводи: віддайте перевагу цільнозерновій випічці - хлібові, булочкам, кексам, крекерам. Слідкуйте за складом жирів (виключіть продукти з трансжирами).
Жири: масло, сир, йогурт в оригінальній упаковці.
Що ще можна покласти в снек-бокс:
- Морквина.
- Паростки селери — помиті паростки нарізати смужками невеликої довжини.
- Нарізаний смужками болгарський перець.
- Твердий сир.
- Грецький йогурт.
- Варене яйце і бутерброд з маслом.
- Чіпси: яблучні, морквяні, капустяні. Важливо, щоб це були сушені фрукти і овочі, а не смажені.
- Горішки з сухофруктами (Studentenmix або trail mix) — суміш будь-яких видів горішків і сухофруктів: родзинок, кураги, інжиру, фініки, журавлини, вишні, манго та інших. Не плутайте з сухофруктами бананові чіпси — це чисті вуглеводи. Вони смачні, але не найкорисніші.
- Омлет.

Ідеї для корисних сендвічів:
Замість ковбаси використовуйте в бутербродах і сендвічах скибочки буженини, запеченої або відвареної індички або філе курки. Смачною також буде червона солона риба, яку в сендвічі можна з'єднати з крем-сиром і огірком.
Щоб приготувати корисний бутерброд, виберіть цільнозерновий хліб, виберіть джерело білка і, якщо можливо, додайте фрукти або овочі.

Ось кілька прикладів здорових сендвіч-комбінацій:
- сир чеддер і тонко нарізані яблука;
- сир моцарелла і скибочки помідорів;
- шматочки арахісового масла і банана;
- індичка, твердий сир і огірки;
- сир Рікотта, змішаний з дрібно нарізаними овочами;
- круте яйце, авокадо і помідор;
- вершковий сир і скибочки огірка.
Рецепти випічки для дітей
Кекс з цукіні
Складові:
½ склянки ванільного грецького йогурту
1 і ½ чайної ложки ванільного екстракту
1 велике яйце
1/3 склянки кокосового масла
2 столові ложки меду
3 столові ложки пюре з банана
½ чашки коричневого цукру
½ склянки вівсяної муки
1 стакан білого борошна (можна використовувати білу цільну пшеницю)
1 чайна ложка харчової соди
¼ чайної ложки солі
1 чайна ложка кориці
1 тертий цукіні
½ склянки темного шоколаду або нарізаних горіхів, за бажанням

Приготування:
Переконайтеся, що ви ретельно висушили кабачок, щоб він не був занадто вологим в готовому хлібі. Розігрійте духовку до 160 градусів Цельсія. Злегка змастіть жиром і борошном одну форму для хліба і відкладіть в сторону. У мисці змішайте грецький йогурт, екстракт ванілі, яйце, кокосове масло, мед. В окремій маленькій мисці дуже добре розімніть банан. Чим зріліший банан — тим краще. Додайте банан і коричневий цукор. В окремій мисці змішайте вівсяну муку, пшеничне борошно, харчову соду, сіль і корицю.
Додайте суху суміш до вологої і змішайте, але не перестарайтеся — надмірне перемішування приведе до занадто твердого хліба. За бажанням додайте тертий цукіні і шоколадну стружку або горіхи.
Вилийте суміш у підготовлену ємність і при бажанні додайте шоколад і горіхи. Випікайте протягом 40−50 хвилин, перевіряйте готовність зубочисткою. Хліб також повинен трохи «відставати» від країв форми. Злегка недоготовленний хліб буде трохи більш м’яким.
Вівсяно-бананове печиво
Складові:
3 стиглих банана, перетертих в пюре
80 мл кокосового масла
160 грам вівсяних пластівців
80−90 грам шоколадної стружки або сухофруктів
1 чайна ложка ванілі
Змішайте всі інгредієнти в мисці. Сформуйте печиво за допомогою ложки на змащеному олією листі для випічки і випікайте протягом 15−20 хвилин при температурі 175 ° C.
Банановий кекс (без глютену)
Складові:
¾ склянки універсальної борошна без глютену
2 чайні ложки розпушувача
1 чайна ложка солі
½ чайної ложки соди
8 столових ложок вершкового масла кімнатної температури
1 пакетик коричневого цукру
2 яйця
2 ложки рослинної олії
2 чайних ложки екстракту ванілі
1 чайна ложка яблучного оцту
4 дуже стиглих банана, перетертих в пюре (близько 1 ¼ склянки)
Приготування:
Розігрійте духовку до 180 градусів за Цельсієм. Змастіть сковороду для кексу і накрийте дно пергаментним папером. У мисці змішайте безглютенове борошно, розпушувач, сіль і харчову соду. Відкладіть в сторону. У міксері збивайте вершкове масло і цукор близько 2 хвилин. Додавайте яйця по одному, продовжуйте змішувати. Додайте рослинне масло, ваніль і оцет і збивайте до повного змішування. Додайте сухі інгредієнти і перемішайте до змішування. Додайте пюре з бананів і перемішайте. Вилийте тісто в готову форму для випічки хліба і запікайте, поки зубочистка, вставлена в середину хліба, не вийде чистою (55−60 хвилин).
Цільнозернові кекси з сиром
Складові:
2 склянки цільнозернового борошна
¾ склянки пармезану або будь-якого тертого сиру
2 столові ложки цукру
1 склянка молока
¼ склянки рослинного масла
2 великих яйця

Приготування:
Змішайте перші 3 інгредієнта у великій мисці. Збийте разом молоко, масло і яйця, до повного змішування. Додайте суміш до борошна і розмішуйте. Викладіть суміш в злегка змащені маслом формочки для мафінів, заповніть їх на дві третини. Випікайте при 200 градусах Цельсія протягом 15−18 хвилин
Брауні
Складові:
½ склянки + 2 столові ложки розтопленого вершкового масла
1 стакан цукрового піску
2 великих яйця
2 чайних ложки ванільного екстракту
½ склянки розтопленого молочного шоколаду
¾ склянки борошна
¼ склянки несолодкого какао-порошку
½ чайної ложки солі
1 стакан шоколадної крихти

Приготування:
Розігрійте духовку до 180 градусів за Цельсієм. Накрийте форму для випікання папером для випічки. Налийте розтоплене масло у велику миску, додайте цукор. Збивайте вручну до отримання однорідної маси. Додайте яйця і ванільний екстракт. Збивайте 1 хвилину. Додайте розтоплений шоколад і збивайте до отримання однорідної маси. Вмішайте борошно, какао-порошок і сіль. Додайте шоколадну крихту.
Вилийте суміш на підготовлену форму і розрівняйте. Випікайте в попередньо розігрітій духовці протягом 30 хвилин. Дайте брауні охолонути в формі за 30 хвилин до нарізки.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life