Бездріжджовий хліб і кекс до чаю. Два незвичайних рецепти випічки на основі картопляного пюре
Ми звикли сприймати картоплю як гарнір до солоних страв. Однак із нього можна зробити як смачний бездріжджовий хліб, так і солодкий кекс із вершками.
Якщо після вчорашньої вечері у вас залишилося картопляне пюре, його не обов’язково викидати. З пюре можна приготувати різні страви, в тому числі хліб з цибулею і шоколадний кекс. Або ж, ви можете спеціально зварити трохи картоплі, щоб спробувати нові смаки випічки.
Картопляний хліб — рецепт
Інгредієнти
- 3 склянки (430 г) борошна
- 1 ст.л. розпушувача
- 1 ч.л. солі
- 450 мл молока
- 170 г гострого чеддера (тертого)
- 115 г сметани
- ¾ чашки (170 г) картопляного пюре
- 6 шматочків (115 г) бекону
- 4 тонко нарізані зелені цибулини
- 1 велике яйце
- 1 ст.л. (14 г) вершкового масла (топленого)
Приготування
Розігрійте духовку до 180 °C, потім змастіть форму маслом.
У мисці середнього розміру змішайте борошно, розпушувач і сіль, потім відставте.
В іншій великій мисці змішайте молоко, чеддер, сметану, картопляне пюре, бекон, зелену цибулю та яйце.
Додайте сухі інгредієнти у вологу суміш і перемішайте до однорідності. У кінці додайте топлене масло.
Перелийте тісто в підготовлену форму і випікайте приблизно 60−70 хвилин або поки хліб не стане твердим на дотик в середині.
Дайте хлібу охолонути, потім дістаньте з форми і дайте охолонути повністю.
Зберігайте хліб в герметичному контейнері при кімнатній температурі до 3 днів. Цей хліб також дуже добре зберігається в морозильній камері до 3 тижнів.
Картопляний шоколадний кекс — рецепт
Інгредієнти:
- ½ склянки вершкового масла кімнатної температури + для змащування форми
- какао-порошок для форми
- 1 велика відварена картопля
- 1,75 склянки борошна
- 1 ч.л. крупної солі
- 1 ч.л. розпушувача
- ¼ ч.л. харчової соди
- 2 склянки цукру
- 2 великих яйця
- 1 ч.л. екстракту ванілі
- 100 г не надто солодкого шоколаду, розтопленого і злегка охолодженого
- ½ склянки сметани
- Збиті вершки для подачі (за бажанням)
Приготування:
Розігрійте духовку до 180 °C, змастіть вершковим маслом форму для випікання і посипте її какао для красивого «пилу» на пирозі.
Зваріть картоплю і розімніть її до відсутності грудочок.
Перемішайте разом борошно, сіль, розпушувач і харчову соду.
Окремо збийте міксером масло і цукор до отримання легкої пишної консистенції (близько 3 хвилин). Додайте яйця по одному, ретельно збиваючи після кожного додавання. Потім додайте ваніль, розтоплений шоколад і змішайте тісто до однорідної консистенції.
Додайте в тісто борошняну суміш у два заходи, чергуючи зі сметаною.
Перекладіть тісто в підготовлену форму, розгладьте верх за допомогою лопатки і випікайте близько 50 хвилин. Коли пиріг приготується, дістаньте його з форми і залиште в духовці остигати.
Коли торт повністю охолоне, наріжте його і подавайте, бажано, зі збитими вершками.
Смачного!
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life